Dajteku čak 10.000 evra po radniku

Izvor: Glas javnosti, 14.Jul.2010, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dajteku" čak 10.000 evra po radniku

 NIŠ - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i predsednik italijanske kompanije "Dajtek" Đulijano Zuko potpisali su sporazum o otvaranju nove fabrike u Nišu, u kojoj će posao naći 400 radnika, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Dinkić je najavio da će sredinom septembra u industrijskoj zoni Međurovo početi izgradnja nove "Dajtekove" fabrike, koja bi trebalo da bude gotova do sredine naredne godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << On je naveo da je dolaskom "Dajteka" Niš dobio prvog italijanskog investitora i da je ujedno prvi put da će jedan "Fijatov" dobavljač imati proizvodnju van Kragujevca.

„S obzirom na to da Niš ima visoku stopu nezaposlenosti, ovo je lep dan i za Niš i za Srbiju, jer će nakon sporazuma koje smo potpisali sa južnokorejskim "Jurom" i italijanskim "Dajtekom", posao u Nišu naći 2.000 ljudi", rekao je Dinkić.

Zahvaljujući se rukovodstvu Grada Niša, koje je u vrlo kratkom roku primenilo nov Zakon o planiranju i izgradnji i odobrilo "Juri" i "Dajteku" besplatno zemljište za izgradnju fabrika, on je naveo da je to dobar primer saradnje inostranih kompanija, lokalne samouprave i vlade Srbije. "Naš cilj jeste da nastavimo sa dovođenjem kompanija, posebno onih iz oblasti automobilske industrije i elektronike. Ministarstvo ekonomije i SIEPA trenutno pregovaraju sa 25 kompanija iz oblasti auto industrije, a u Niš smo doveli već dve kompanije", rekao je Dinkić. On je dodao da je "Dajtek" dobio najveće podsticaje od 10.000 evra po svakom novozaposlenom radniku, jer je reč o kapitalno intenzivnoj proizvodnji.

Dinkić je izrazio zadovoljstvo što je program oživljavanja velikih industrijskih centara u Srbiji počeo da se primenjuje u praksi i pozvao investitore da ulažu u Zaječar, Niš, Kraljevo, Novi Pazar i druge gradove koji imaju visoku stopu nezaposlenosti.

Kompanija "Dajtek" iz Torina ima sedam fabrika širom sveta i godišnji obrt od 270 miliona evra. Iz fabrike u Nišu snabdevaće se klijenti "Dajteka" poput "Mercedesa", "Renoa", "Dženeral motorsa" i "Fijata", a najveći deo komponenti će se direktno izvoziti, dok će 40 odsto proizvodnje u Nišu ići u kragujevačku fabriku "Fijat automobili Srbija".

Narod nema leba da jede, a ovaj ministar italijane časti milionima evra državnih para.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.