Srbija

Utorak, 13.07.2010.

13:42

Niš: Dajteku 10.000 evra po radniku

U Nišu je potpisan sporazum o izgradnji nove fabrike italijanske kompanije Dajtek, proizvođača cevi za autoindustriju, koja će zaposliti 400 radnika.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Dajtek će početi gradnju niške fabrike najkasnije u septembru dok će proizvodnju započeti "u drugoj polovini naredne godine".

Sporazum o toj "grinfild" investiciji, čija je vrednost 12 miliona evra, potpisali su vlasnik i direktor Dajteka Đulijano Zuko, gradonačelnik Niša Miloš Simonović i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

"Dajtek je prvi investitor u Srbiji koji će od Vlade dobiti 10.000 evra po novozaposlenom radniku, što je maksimalni iznos koji omogućava nova uredba", kazao je Dinkić.

On je naveo da je dolaskom Dajteka Niš dobio prvog italijanskog investitora i da je ujedno prvi put da će jedan Fijatov dobavljač imati proizvodnju van Kragujevca.

„S obzirom da Niš ima visoku stopu nezaposlenosti, ovo je lep dan i za Niš i za Srbiju, jer će nakon sporazuma koje smo potpisali sa južnokorejanskom Jurom i italijanskim Dajtekom, posao u Nišu naći 2.000 ljudi, rekao je Dinkić.

Zahvaljujući se rukovodstvu Grada Niša koje je u vrlo kratkom roku primenilo nov Zakon o planiranju i izgradnji i odobrilo besplatno zemljište za izgradnju fabrika, on je naveo da je to dobar primer saradnje inostranih kompanija, lokalne samouprave i vlade Srbije.

Dinkić je izrazio zadovoljstvo što je program oživljavanja velikih industrijskih centara u Srbiji počeo od danas da se primenjuje u praksi i pozvao investitore da ulažu u Zaječar, Niš, Kraljevo, Novi Pazar i druge gradove koji imaju visoku stopu nezaposlenosti.

Iz fabrike u Nišu snabdevaće se klijenti Dajteka poput Mercedesa, Renoa, "Dženeral motorsa" i Fijata, a najveći deo komponenti će se direktno izvoziti, dok će 40 odsto proizvodnje u Nišu ići u kragujevačku fabriku Fijat automobili Srbija.
Dinkić je rekao da će Vlada preko Nacionalne službe za zapošljavanje finansirati obuku radnika za Dajtek, kao i za južnokorejsku kompaniju Jura. Jura, takođe kompanija sa sektora autoindustrije, počeće gradnju fabrike u Nišu 19. avgusta.

"Cilj Ministarstva ekonomije je da nastavi da dovodi velike strane kompanije, posebno iz automobilske i elektroindustrije. Trenutno Ministarstvo zajedno sa kompanijom SIEPA pregovara sa 25 firmi iz autoindustrije koje razmišljaju da proizvode u Srbiji", rekao je Dinkić.

Vlasnik Dajteka Đulijano Zuko precizirao je da će godišnja proizvodnja niške fabrike vredeti od 30 do 35 miliona evra. "Dajtek ima fabrike po celom svetu, ali retki su slučajevi da naiđemo na ovakvu saradnju, kakvu smo ostvarili sa Vladom Srbije i gradom Nišom", rekao je on.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović je dodao da je Niš prvi grad koji je obezbedio besplatno zemljište za velike investitore, što omogućava novi Zakon o planiranju i izgradnji.

Dajtek je od Grada Niša u radnoj zoni Donje Međurovo dobio besplatno zemljište površine 2,5 hektara. Ta torinska kompanija ima fabrike u Italiji, Tunisu, Turskoj, Rusiji, Brazilu, Kini i Meksiku i zapošljava ukupno 3.400 ljudi. Njen godišnji obrt je 270 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: