Vučić o uvođenju sankcija Dodiku: Nikad više BLOKADE među Srbima

Izvor: Blic, 23.Jan.2017, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o uvođenju sankcija Dodiku: Nikad više BLOKADE među Srbima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da se Srbija neće priključiti sankcijama Miloradu Dodiku jer ne donose rešenje.

- Postoji odluka u srpskoj vladi, koja je više prećutna i odluka između različitih predstavnika srpskog naroda koji žive u RS, Srbiji i drugim delovima u regionu, da nam se nikada ne ponovi vreme iz devedesetih kada smo jedni drugima postavljali blokade na Drini. Možemo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << budemo ovakvi ili onakvi, to se u budućnosti neće ponoviti - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Denisom Zvizdićem, predsedavajućim Saveta ministara BiH.

Premijer je to rekao upitan da komentariše navode medija da će nemačka vlada, zajedno sa partnerima iz EU, razgovarati o uvođenju evropskih sankcija protiv predsednika Srpske.

Vučić je rekao da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje odnose BiH, da poštuje BiH kao državu i Republiku Srpsku kao entitet u BiH.

- To je fer i korektan odnos i ja mislim da ovakav stav nikoga nije iznenadio - rekao je Vučić i dodao da je i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, na njeno pitanje zašto ne podržava sankcije Dodiku, odgovorio isto.

Vučić je rekao da mnogi ljudi zbog emocija ne razumeju značaj opredeljenja za mir i stabilnost, da im to zvuči prazno, ali da se iza toga krije bezbroj dela koji se moraju učiti kako bi se mir obezbedio.

Premijer je dodao i da pred zvaničnicima iz Sarajeva ne želi da kritikuje Dodika, kao što ni pred Dodikom ne govori ništa ružno o njima.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić je, odgovarajući na isto novinarsko pitanje, rekao da niko u BiH nije srećan što se lider jedne od najvećih političkih stranaka nalazi na crnoj listi jedne od najznačajnijih zemalja na svetu, jer to “nije dobra poruka ni za investiture”, ali da je do toga dovelo permanentno antidejtonsko delovanje.

- Očekujem da će to biti dobra poruka za sve u BiH i da će lideri koji su to radili promeniti svoju retoriku, okrenuti se ka životnim pitanjima, dijalogu i evropskom razvoju BiH - rekao je Zvizdić.

On je dodao da se u BiH dogovorom i dijalogom rešavaju svi problemi i da ne postoje institucionalne naznake o dominaciji bilo kog naroda.

- Svaka druga priča o ugrožavanju nadležnosti ili indicije ka promeni statusa RS nemaju utemeljenje - naveo je Zvizdić, dodajući da se u BiH poštuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH i da "svako ko permanentno radi na ugrožavanju takvih ciljeva u jednom trenutku doživi status sankcija, kao što je bio slučaj s Dodikom".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.