Milorad Dodik
Milorad Dodik

Milorad Dodik je rođen 12. marta 1959. godine u Banja Luci.
Završio je osnovnu školu u Laktašima, a srednju školu u Banja Luci. Diplomirao je na fakultetu političkih nauka, na univerzitetu u Beogradu. U periodu od 1986. godine do 1990. godine kao najmlađi funkcioner SFRJ, izuzetno je uspešno obavljao više važnih funkcija u opštini Laktaši, pored svega i funkciju predsednika IO SO Laktaši.

Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine izabran je u parlament BiH na listi saveza reformskih snaga. Zbog neslaganja sa tadašnjom vladajućom strukturom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, formirao je klub nezavisnih poslanika, koji je 1996. godine bio okosnica za formiranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsednik od osnivanja 1996. godine. U Narodnu skupštinu Republiku Srpske kao poslanik je ponovo izabran 1997. godine, a godinu dana kasnije 1998. godine biva izabran za predsednika Vlade Republike Srpske.

Ovu funkciju je obavljao do januara 2001. godine. Za narodnog poslanika SNSD ponovo je izabran 2002. godine, i tu dužnost je obavljao do 2006. godine, kada u februaru po drugi put preuzima dužnost predsednika Vlade Republike Srpske. Treći put je postao predsednik Vlade Republike Srpske u decembru iste godine, nakon što je stranka na čijem je čelu ubedljivo pobedila na opštim izborima u BiH. Dužnost predsednika obavlja sve do oktobra 2010. godine kada dobija uverljivu podršku i poverenje birača, i biva izabran za predsednika Republike Srpske.

Svečani čin inauguracije predsednika Republike Srpske obavljen je 15. novembra 2010. godine. Nakon pobede na opštim izborima u BiH 12. oktobra 2014. godine izabran je po drugi put na dužnost predsednika Republike Srpske. Milorad Dodik je dobitnik više priznanja i nagrada, kao i odlikovanja, od kojih su najvažniji Orden Nemanjića, Orden Republike Srpske na lenti, Orden Petra Velikog sa lentom, koji dodeljuje nacionalni odbor za društvena priznanja Ruske federacije za izvanredan doprinos i unapređenju rusko-srpske saradnje.

Srpska Pravoslavna Crkva ga je odlikovala ordenom Svetog Save prvog reda, a Jerusalimski patrijarh mu je dodelio Sveti krst čuvara Hristovog groba. Počasni je građanin više gradova u Republici Srpskoj. Milorad Dodik je dugogodišnji sportski istaknuti radnik, više od deset godina je bio predsednik KK Igokea čiji je jedan od osnivača, a KK Partizan iz Beograda mu je dodelio titulu počasnog predsednika kluba.

Oženjen je, otac dvoje dece, ima i unuke sa kojima rado šeta. Prema podacima iz 2002. godine Dodik je imao stan od 75 metara kvadratnih u Laktašima, vredan 30.000 km, dva stana od po 77 metara kvadratnih u Beogradu, automobil vredan 30.000 km, a bio je i vlasnik porodičnog nasleđa vrednog 200.000 km. Prijavio je i da je vlasnik deonica u raznim preduzećima, prijavio je i da njegova supruga ima nasleđe u vrednosti 50.000 km.

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril uručio je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nagradu međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda za 2013. godinu, a koje se dodeljuje u koordinaciji Ruske pravoslavne crkve i Kabineta predsednika Ruske Federacije, radi odavanja priznanja za istaknutu delatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i jačanje hrišćanskih vrednosti u društvu. Orden svetog vladike Nikolaja koji dodeljuje eparhija valjevska dobio je 3. maja 2015. godine.

Predsednik SNSD Milorad Dodik je ostvario ubedljivu i veličanstvenu pobedu opet na lokalnim izborima u Republici Srpskoj oktobra 2016. godine.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Dodik dao rok od sedam dana da se ponište Šmitove izmene Izbornog zakona

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dao je danas rok od sedam dana da se ponište izmene i dopune Izbornog zakona...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2024, 15:47

Detaljnije >>

Dodik dao rok od sedam dana da se poništi Šmitov zakon i najavio reakcije

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, dao je rok od sedam dana da se ponište izmjene i dopune Izbornog...

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Mar.2024, 15:35

Detaljnije >>

Vučić najavio novo obraćanje u sledećih 48 sati, evo o čemu će govoriti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u roku od 48 sati obavestiti javnost o razgovorima koje je imao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Izvor: Radio 021, 28.Mar.2024, 15:28

Detaljnije >>

Dodik: Boriću se do kraja, BiH nema budućnost, RS će morati da odluči o svom statusu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je cilj svih pritisaka na RS njeno obesmišljavanje, slabljenje i prisiljavanje da prihvati nametnute odluke.

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Mar.2024, 15:17

Detaljnije >>

U roku od 48 sati obratiću se o razgovoru sa Dodikom i drugim temama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u roku od 48 sati obavestiti javnost o razgovorima koje je imao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2024, 14:45

Detaljnije >>

Dodik: Neću odustati, krećem u novu fazu borbe za Republiku Srpsku (VIDEO)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je cilj svih pritisaka na Srpsku njeno obesmišljavanje, slabljenje i prisiljavanje da prihvati nametnute odluke.

Izvor: Danas, 28.Mar.2024, 14:29

Detaljnije >>

Dodik: OHR molio patrijarha Porfirija da se sastanem sa Šmitom

​BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske rekao je da je Kancelarija visokog predstavnika...

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Mar.2024, 14:01

Detaljnije >>