STRAHUJE ZA ŽIVOT Ako se kandiduje i pobedi, Dodik planira da UVEDE NOVINU u radu Predsedništva BiH

Izvor: Blic, 14.Feb.2018, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRAHUJE ZA ŽIVOT Ako se kandiduje i pobedi, Dodik planira da UVEDE NOVINU u radu Predsedništva BiH

Lider SNSD Milorad Dodik strahuje za svoju bezbednost u Sarajevu zbog čega bi u slučaju pobede na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH sednicama tog tela prisustvovao preko video-linka.

Izvori “EuroBlica” iz vrha najveće političke partije u RS tvrde da bi jedina prepreka Dodikovoj kandidaturi za poziciju srpskog člana Predsedništva BiH upravo mogla da bude bezbednosne prirode.

Naši >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sagovornici iz vrha SNSD, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde nam da bi pobeda aktuelnog predsednika RS u predstojećoj izbornoj trci za najvišu funkciju u Sarajevu otvorila brojne bezbednosne probleme koji bi, kako ističu, morali da se rešavaju “u hodu”.

– Svaki Dodikov dolazak na sednicu Predsedništva BiH morale bi da obezbeđuju jake policijske snage, a ista procedura provodila bi se i prilikom njegovog odlaska iz Sarajeva. To bi podrazumevalo i angažovanje specijalnog blindiranog vozila, kao i stalno menjanje ruta kojima bi srpski član Predsedništva BiH ulazio i izlazio iz federalnog Sarajeva – objašnjavaju naši sagovornici.

Na distanci

Da je jedno od mogućih rešenja za navedeni problem - koji bi zahtevao enormno trošenje ljudskih i materijalnih resursa - Dodikovo prisutvo sednicama Predsedništva BiH putem video-linka lično je potvrdio sam lider SNSD. Gostujući u jednoj emisiji Federalne televizije, aktuelni predsednik RS prekjuče je izjavio da bi u slučaju da bude izabran na novu funkciju posao obavljao iz Banjaluke ili Istočnog Sarajeva.

- Moja kandidatura će se razmatrati. To je još daleko, mada ne bežim od toga. Mnogi u mojoj stranci misle da je to izvesno i verujem da se stvari kreću ka tome. Naravno, neću moći da odbijem stavove organa moje partije - istakao je Dodik.

On je dodao da će u slučaju da bude izabran za srpskog člana Predsedništva BiH njegovi kabineti biti u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, a da bi sednicama Predsedništva BiH, kako je istakao, mogao da prisustvuje putem video-linka.

Funkcionalnost

Profesor Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci Duško Vejnović za “EuroBlic” kaže da postoje opravdani strahovi za Dodikovu bezbednost u Sarajevu ukoliko se sadašnji predsednik RS u oktobru preseli u fotelju srpskog člana Predsedništva BiH.

- Verovatno postoje određene procene s višeg nivoa da bi Dodikova lična bezbednost u Sarajevu bila ugrožena, pa je predsednik RS najavio da bi sednicama Predsedništva BiH kao mogući srpski član prisustvovao putem video-linka iz Banjaluke ili Istočnog Sarajeva – kaže Vejnović.

Međutim, on dodaje i kako nije optimista da bi takve sednice tročlanog predsedništva bile funkcionalne u punom smislu te reči.

- S obzirom na važnost odluka i dogovora koji se postižu u Predsedništvu BiH, neposredno prisustvo svih članova je od ogromne važnosti. Strateški gledano, član Predsedništva BiH iz RS morao bi da lično prisustvuje sednicama tog tela – ocenjuje Vejnović.

Besmislenost video-linka

Politički analitičar Radomir Nešković smatra da bi lider SNSD, ukoliko u oktobru pobedi u izbornoj trci za srpskog člana Predsedništva BiH, uprkos bezbednosnim rizicima morao da prisustvuje sednicama u Sarajevu.

– Učestvovanje na sednicama Predsedništva BiH putem video-linka je potpuno besmisleno. Naravno, potrebno je osigurati sve uslove da srpski član Predsedništva BiH ima apsolutnu bezbednost u Sarajevu, kao i ostala dva člana tog tela – kaže Nešković.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.