Dodik obavijestio Sargsjana da nije u mogućnosti da dođe u Jermeniju

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2015, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik obavijestio Sargsjana da nije u mogućnosti da dođe u Jermeniju

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obavijestio je danas predsjednika Jermenije Serža Sargsjana da nije u mogućnosti da prisustvuje obilježavanju 100 godina od genocida počinjenog nad Jermenima.

"Sa velikim žaljenjem Vas obavještavam da neću moći da prisustvujem obilježavanju 100 godina od genocida počinjenog nad Vašim narodom, jer sam juče onemogućen da dođem do Jermenije. Iako je prethodno bila pribavljena sva potrebna dokumentacija za naš put, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << tek u Bugarskoj, na putu za Jerevan, obaviješteni smo da vlasti Republike Turske, ne odobravaju prelet našeg aviona preko turske teritorije", navodi se u pismu predsjednika Srpske upućenom predsjedniku Jermenije.

Dodik je istakao da način na koji je onemogućen njegov put u Jermeniju samo pojačava saosjećanje i poštovanje prema jermenskom kolektivnom sjećanju na genocid iz 1915. godine.

"Uz žaljenje zbog nemogućnosti da se ovom prilikom poklonim velikim žrtvama Vašeg naroda, izražavam nadu da ću to učiniti prilikom prve posjete Jermeniji. Uvaženi gospodine predsjedniče, molim Vas primite izraze mog dubokog poštovanja", ističe se u pismu.

 Predsjednik Republike Srpske krenuo je juče u Jerevan gdje je, na poziv predsjednika Jermenije Serža Sargsjana, trebalo da učestvuje u manifestacijama posvećenim obilježavanju 100 godina od genocida Turske nad Jermenima.

 Dodik je u tome onemogućen zbog odluke turskih vlasti da zabrane prelet predsjedničkog aviona preko turske teritorije.

 Predsjednik Srpske je prije nekoliko dana Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio tekst Deklaracije o priznavanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917. godine.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.