Dodik nije otputovao u Jermeniju, Turska ne da prelet aviona

Izvor: Blic, 22.Apr.2015, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik nije otputovao u Jermeniju, Turska ne da prelet aviona

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije uspeo danas da otputuje u Jereven, na obeležavanje 100 godina od genocida nad Jermenima, jer turske vlasti nisu dozvolile prelet njegovog aviona iznad teritorije Turske.

Iz kabineta predsednika RS saopšteno je da se Dodik vraća u Banjuluku nakon višesatnog čekanja na aerodromu u Burgasu, u Bugarskoj, javila je agencija FENA.

"Iako je ranije dobio uredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dozvole za ovaj let, turske vlasti nisu dozvolile prelet preko njihove teritorije", navedeno je u saopštenju iz Dodikovog kabineta.

On je, na poziv predsednika Jermenije Serža Sargsjana, krenuo u Jerevan gde je trebalo od danas do 24. aprila da učestvuje u manifestacijama posvećenim obežavanju 100 godina od genocida nad Jermenima, navodi FENA.

Dodik je nedavno u Narodnu skupštinu Republike Srpske uputio tekst Deklaracije o priznavanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917. godine.

- Srpski narod Republike Srpske, kao slobodarski narod koji je u Prvom svetskom ratu izgubio jednu trećinu radno sposobnog stanovništva i ogromna prirodna i materijalna bogatstva, solidariše se s nastojanjima jermenskog naroda i podržava ga u nastojanju da se istorijska nepravda prizna kao genocid za pokolj počinjen nad Jermenima tokom raspada Osmanskog carstva - naveo je tada Dodik.

Usvajanjem ove deklaracije parlament Srpske bi se u ime RS zauzeo za, kako se navodi, poštovanje ljudskih prava, međunarodnog krivičnog prava, ali i podsetio na nezastarivost zločina protiv čovečnosti i doprineo borbi protiv negiranja genocida, prenela je Fena.

Na taj Dodikov potez reagovao je potpredsednik Repubike Srpske Ramiz Salkić, ocenivši "licemernim" Dodikovo ponašanje.

- Neprimereno je ponašati se na takav način i tražiti osudu zločina koji je počinjen tamo negde, a u isto vreme ne podneti za sve ove godine, koliko Dodik vrši vlast u bh. entitetu RS, deklaraciju Narodnoj skupštini RS o osudi genocida u Srebrenici, nazivajući to pravim imenom kao što to čini čitav svet - rekao je ranije Salkić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dodik nije otputovao u Jermeniju, Turska ne da prelet aviona

Izvor: Večernje novosti, 22.Apr.2015

BANjA LUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije uspeo danas da otputuje u Jereven, na obeležavanje 100 godina od genocida nad Jermenima, jer turske vlasti nisu dozvolile prelet njegovog aviona iznad teritorije Turske.Iz kabineta predsednika RS saopšteno je da se Dodik vraća u Banjuluku...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.