Izvor: Nezavisne Novine, 13.Okt.2016, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Moskva želi da ugrozi put Crne Gore u NATO

PODGORICA - Rusija zasipa novcem predizbornu kampanju u Crnoj Gori kako bi poremetila napredovanje ka članstvu u NATO, izjavio je danas crnogorski premijer Milo Ðukanović u inetrvjuu za Rojters, tri dana pre održavanja parlamentarnih izbora.

Milo Ðukanović, nakon 25 godina na mjestu predsjednika ili premijera ove, kako navodi Rojters, "vrlo male balkanske države", suočava sa nejvećim izbornim izazovom.

Aktuelni premijer je izjavio da opozicione partije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << finansira Moskva koja parlamentarne izbore vidi kao posljednju šansu da zaustavi integraciju balkanskog regiona u EU ili NATO.

"Rusija je angažovala ozbiljna finansijska sredstva koja su, pretpostavljam, omogućena preko njihovih oligarha i kanalisana tajnim putevima kroz Srbiju i Republiku Srpsku", rekao je Ðukanović i dodao da je "tradicionalna pro-srpska opozicija ovim postala zagovornik ruskih interesa na Balkanu".

Rusija i opozicione partije su za Rojters negirali navode da je Moskva intervenisala u predizbornoj kampanji, iako je ruski ministar inostranih poslova rekao da je planirano pristupanje Crne Gore NATO-u "neodgovorno", navodi agencija.

Rojters navodi da su najveći konkurenti Ðukanovića na izborima zakazanim za ovu nedjelju, dva opoziciona saveza od kojih je jedan pro-srpski a drugi pro-zapadni.

Najsnažniji aduti opozicije protiv Ðukanovića, prema Rojtersu, predstavljaju optužbe da se premijer služi taktikom zastrašivanja, nepotizam, optužbe da Crnu Goru tretira kao lično vlasništvo kao i to da su interesi Rusije u Crnoj Gori povećani upravo za vrijeme njegove vlasti.

Ðukanović se u intervjuu za Rojters ogradio od, kako navodi agencija, "jakih ekonomskih i tradicionalnih veza Rusije i ove jadranske države sa 650.000, takođe većinski pravoslavnih građana".

Prema njegovim riječima, "Crna Gora sada mora da gleda ka Zapadu".

Rojters navodi da je pitanje članstva Crne Gore u NATO ipak osjetljivo, jer je alijansa 1999. godine bombardovala Crnu Goru koja je tada bila u sastavu Srbije i Crne Gore.

Bez obzira na to, Rojters ističe da je proces pristupanja pri kraju jer je deset država već ratifikovalo ovaj sporazum.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović,   Moskva,   Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Đukanović: Moskva želi da ugrozi put Crne Gore u EU i NATO

Izvor: B92, 13.Okt.2016

Podgorica -- Rusija zasipa novcem predizbornu kampanju u Crnoj Gori kako bi poremetila napredovanje ka članstvu u NATO i EU, izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović...Milo Đukanović, nakon 25 godina na mestu predsednika ili premijera ove, kako navodi Rojters, "vrlo male balkanske države",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.