Đukanović: Moskva želi da ugrozi put Crne Gore u EU i NATO

Izvor: B92, 13.Okt.2016, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Moskva želi da ugrozi put Crne Gore u EU i NATO

Podgorica -- Rusija zasipa novcem predizbornu kampanju u Crnoj Gori kako bi poremetila napredovanje ka članstvu u NATO i EU, izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

Milo Đukanović, nakon 25 godina na mestu predsednika ili premijera ove, kako navodi Rojters, "vrlo male balkanske države", suočava se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa najvećim izbornim izazovom.

Aktuelni premijer je, tri dana pre održavanja parlamentarnih izbora, izjavio da opozicione partije finansira Moskva koja parlamentarne izbore vidi kao poslednju šansu da zaustavi integraciju balkanskog regiona u EU ili NATO.

"Rusija je angažovala ozbiljna finansijska sredstva koja su, predpostavljam, omogućena preko njihovih oligarha i kanalisana tajnim putevima kroz Srbiju i Republiku Srpsku", rekao je Đukanović i dodao da je "tradicionalna pro-srpska opozicija ovim postala zagovornik ruskih interesa na Balkanu".

Rusija i opozicione partije su za Rojters negirali navode da je Moskva intervenisala u predizbornoj kampanji, iako je ruski ministar inostranih poslova rekao da je planirano pristupanje Crne Gore NATO-u "neodgovorno", navodi agencija.

Rojters navodi da su najveći konkurenti Đukanovića na izborima zakazanim za ovu nedelju, dva opoziciona saveza od kojih je jedan pro-srpski a drugi pro-zapadni.

Najsnažniji aduti opozicije protiv Đukanovića, prema Rojtersu, predstavljaju optužbe da se premijer služi taktikom zastrašivanja, nepotizam, optužbe da Crnu Goru tretira kao lično vlasništvo kao i to da su interesi Rusije u Crnoj Gori povećani upravo za vreme negove vlasti.

Đukanović se u intervjuu za Rojters ogradio od, kako navodi agencija, "jakih ekonomskih i tradicionalnih veza Rusije i ove jadranske države sa 650.000, takođe većinski pravoslavnih građana".

Prema njegovim rečima, "Crna Gora sada mora da gleda ka Zapadu".

Rojters navodi da je pitanje članstva Crne Gore u NATO ipak osetljivo, jer je alijansa 1999. godine bombardovala Crnu Goru koja je tada bila u sastavu Srbije i Crne Gore.

Bez obzira na to, Rojters ističe da je proces pristupanja pri kraju jer je deset država već ratifikovalo ovaj sporazum.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.