SAD prete sankcijama nemačkim bankama – Rojters

Izvor: Vostok.rs, 21.Maj.2024, 20:41

SAD prete sankcijama nemačkim bankama – Rojters

Rukovodioci nemačkih banaka moraju da povećaju poštovanje sankcija Rusiji i da obustave sve napore da ih zaobiđu, upozorila je u utorak ministarka finansija SAD Dženet Jelen tokom sastanka sa bankarima u Frankfurtu, prenosi Rojters.
Američki zvaničnik je navodno naglasila da Rusiji ne sme biti dozvoljeno da nabavlja „osetljivu robu“ da bi pomogla njenoj vojnoj operaciji u Ukrajini, i upozorila da Vašington sada ima ovlašćenje da udari strane banke sekundarnim sankcijama ako se veruje da pomažu ruskoj vojsci.  „Pozivam sve institucije ovde da preduzmu pojačane mere usklađenosti i da povećaju vaš fokus na pokušaje utaje Rusije“, izjavila je Jelen, upozoravajući da bi oni koji to ne učine mogli biti sprečeni da koriste američki dolar.   Jelen je sugerisala da Rusija sada „očajnički želi“ da dobije kritičnu robu od Nemačke i SAD, i da te zemlje moraju „ostati na oprezu da spreče sposobnost Kremlja da snabdeva svoju odbrambenu industrijsku bazu i da pristupi našim finansijskim sistemima da bi to uradili“. Ranije ovog meseca, Rojters je takođe izvestio da je Ministarstvo finansija SAD zapretilo da će prekinuti pristup Rajfajzen Bank Internnešenel (RBI) američkom finansijskom sistemu zbog nastavka aktivnosti u Rusiji. Austrijski kreditor je jedna od retkih stranih banaka koja tek treba da obustavi poslovanje u Rusiji uprkos zapadnim sankcijama. Međutim, u pismu koje je Rojters video, zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo upozorio je da kontinuirano prisustvo RBI-ja u Rusiji ugrožava nacionalnu bezbednost SAD i predložio da se ograniči njen pristup američkom dolaru. Nakon upozorenja, RBI je najavio da više neće širiti svoje poslovanje u Rusiji, dok je portparol grupe izjavio da je "značajno smanjila" svoje prisustvo u zemlji kako bi ublažila rizike od sankcija. „RBI će nastaviti da radi na dekonsolidaciji svoje ruske podružnice“, izjavio je portparol Rojtersu. Evropska centralna banka je takođe izvršila pritisak na sve banke u evrozoni da ubrzaju svoj izlazak iz Rusije ili se suoče sa američkim sankcijama – i naložila im da do sledećeg meseca podnesu „akcioni plan“ u kojem će biti opisano kako će obustaviti svoje poslovanje u zemlji. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.