Milo Đukanović
Milo Đukanović

Milo Đukanović je rođen 1962. godine u Nikšiću, završio je Ekonomski fakultet u Podgorici, državni univerzitet Crne Gore.
Po nacionalnosti se izjašnjava kao Crnogorac. Milo Đukanović je trenutni premijer Crne Gore i predsednik Demokratske partije socijalista, koja je vladajuća stranka u Crnoj Gori.
Trenutno služi svoj šesti mandat, što kao činjenica da vlada već 25. godina čini ga najdužim premijerom u crnogorskoj istoriji po dužini vršenju dužnosti i trajanju na političkoj sceni, sa najvećim brojem mandata u skupštini.

Za potpredsednika stranke Demokratske partije socijalista je izabran 1994. godine. Za predsednika Demokratske partije je izabran 1998. godine. Za predsednika vlade je izabran 15. februara 1991. godine i to na svoj 29. rođendan. Bio je najmlađi premijer u Evropi. Dužnost predsednika Vlade obavljao je u tri mandata. 15. januara 1998. godine je stupio na dužnost Predsednika Republike, nakon što je 19. oktobra 1997. godine pobedio na neposrednim izborima za predsednika republike, tu dužnost je obavljao do 25. novembra 2002. godine, kada je kao lider Demokratske koalicije za evropsku Crnu Goru koja je odnela pobedu na oktobarskim parlamentarnim izborima, predložen za mandatara i za sastav Vlade Crne Gore.

Za predsednika vlade izabran je 8. januara 2003. godine. Bio je lider bloka za nezavisnu Crnu Goru, pod njegovim vođstvom građani Crne Gore su na održanom referendumu 21. maja 2006. godine doneli istorijsku odluku o obnovi crnogorske nezavisnosti, gde su proglasili nezavisnost i otcepili se od Srbije kao matice. Protivnici režima i građanstvo koje je i dalje uz Srbiju često iskazuje svoje nezadovoljstvo protiv vlasti Crne Gore. Na izborima koji su održani 10. septembra 2006. godine Koalicija za evropsku Crnu Goru DPS SDP je osvojila pobedu. Nakon što je obnovom državne nezavisnosti i suvereniteta Crna Gora ostvarila najveći politički cilj i nakon što su pobedom demokratskih snaga na izborima učvršćeni temelji nezavisne Crne Gore, premijer Milo Đukanović početkom oktobra 2006. godine je doneo odluku da se povuče sa državnih funkcija.

Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore u periodu od oktobra 2006, do februara 2008. godine. Usled iskazane potrebe u datom momentu za predsednika Vlade Crne Gore izabran je ponovo 29. februara 2008. godine. Imao je više povlačenja i vraćanja na političku scenu, predsednik je košarkaškog saveza Crne Gore od 2011. godine. Reizabran je za predsednika Demokratske partije socijalista na 6. kongresu održanom maja 2011. godine.
Nakon pobede koalicije Evropska Crna Gora Milo Đukanović na parlamentarnim izborima održanim u oktobru 2012. godine je predložen za mandatara za sastav vlade. Za predsednika vlade izabran je 4. decembra 2012. godine i već dvadeset i više godina se nalazi na najvišim državnim funkcijama. Bio je i predsednik Auto moto saveza Jugoslavije. Govori ruski, a služi se engleskim jezikom. U braku je sa Lidijom Kuč i imaju sina Blaža.

Dobitnik je nagrade za mir i medalje za mir u svetu za 2004. godinu, koju međunarodna asocijacija dodeljuje svake godine istaknutim političkim ličnostima za njihov doprinos ciljevima mira. Nagradu Ličnost godine za 2006. godinu dobio je od sarajevskog lista Dnevni avaz. Dobitnik je povelje Evropskog centra za mir, Univerziteta za mir UN 2007. godine, a iste godine je dobio i priznanje za humanizam Internacionalne lige humanista. Za protektora Evropske akademije nauka izabran je 6. marta 2010. godine. Otvorene su afere za vreme njegove vladavine kao što je slučaj koji je potresao region 2008. godine kada je saslušan u tužilaštvu u Italiji u okviru istrage o mafijaškom udruživanju radi šverca cigareta i pranja novca.

Premijer Crne Gore ostaće zapamćen po presedanu kada je odlučio da prizna i podrži samoproglašenje Kosova kao nezavisnu državu, teritoriju koja je pod kontrolom Ujedinjenih nacija i koja je trenutno pod okupacijom, dok se u svetu i dalje računa kao neotuđivi deo Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Maslenikov za “Izvestija” o odnosima Crne Gore i Rusije — Bratstvo

Maslenikov za “Izvestija” o odnosima Crne Gore i Rusije — Bratstvo

To je bila prilično zanimljiva izjava premijera, koji došao na čelo vlade prije nešto više od tri meseca. U Podgorici je prvi put na ovako visokom nivou konstatovano da priključivanje antiruskim merama EU nije donijelo Crnoj Gori nikakve dividende. Ruske diplomate u Crnoj Gori stalno o tome govore još od 2014. godine, otkako se tadašnja vlast na čelu sa Milom Đukanovićem, pridružila sankcijama Ruskoj Federaciji, koje su nelegitimne sa tačke gledišta međunarodnog prava. Sa jedne strane,...

Izvor: Vostok.rs, 19.Feb.2024, 12:36

Detaljnije >>

"MILO ĐUKANOVIĆ JE BAJA, A I ON ZNA KO JE DOBRA RIBA" Jovana Jeremić o odnosu sa bivšim predsednikom Crne Gore: "Da sam 90-tih bila ovo što sam sad NE BI MI POBEGAO"

Voditeljka jutarnjeg programa na Pinku, Jovana Jeremić već neko vreme uživa u vezi sa 14 godina starijim biznismenom Draganom Stankovićem, čiji identitet je neko vreme krila od javnosti.

Izvor: Blic, 01.Feb.2024, 21:44

Detaljnije >>

ŠOLAK KUPIO VIJESTI DA U CG ŠIRI ANTISRPSKU PROPAGANDU Knežević raskrinkao vezu - Željko Ivanović se prvo slikao sa Milom pa onda sa Đilasom (FOTO)

"ŠOLAK KUPIO VIJESTI DA U CG ŠIRI ANTISRPSKU PROPAGANDU" Knežević raskrinkao vezu - Željko Ivanović se prvo slikao sa Milom pa onda sa Đilasom (FOTO)

Knežević komentariše u svom stilu.. Predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević objavio je na svom nalogu na X-u fotografije dva izdanja Željka Ivanovića, suvlasnika i kolumniste podgoričkog medija "Vijesti".. Na prvoj fotografiji se Ivanović može videti sa Milom Đukanovićem, što je slika koju često koriste srpski krugovi u Crnoj Gori da pokažu spregu građanskog i ultracrnogorskog sveta u toj zemlji. Druga fotografija predstavlja...

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jan.2024, 15:37

Detaljnije >>

MANS: Minimalni napredak Crne Gore ne izlazi iz okvira percepcije korupcije u vrijeme Đukanovića i DPS-a

MANS: Minimalni napredak Crne Gore "ne izlazi iz okvira percepcije korupcije u vrijeme Đukanovića i DPS-a"

Podgorica —  Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), lokalna partnerska organizacija Transparensi internešnela, saopštila je, komentarišući najnoviji izvještaj te organizacije o percepciji korupcije u Crnoj Gori, da ovogodišnji minimalni napredak “ne izlazi značajno iz okvira indeksa percepcije korupcije prije smjene Demokratske partije socijalista i njenog predsjednika Mila Djukanovića”. “Crna Gora je u Indeksu percepcije korupcije poboljšala za jedan poen svoj položaj...

Izvor: VOA, 30.Jan.2024

Detaljnije >>

ŠOKANTNA PREPISKA Zvicer kupovao glasove za Mila Đukanovića? Vođa kavačkog klana se petljao i u politiku, Crnogorci objavili dokaze

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer kao i pripadnici tog klana kupovali su glasove i agitovali za Demokratsku partiju socijalista...

Izvor: Blic, 22.Jan.2024, 18:32

Detaljnije >>

Novi skandal u Crnoj Gori: Objavljene prepiske

Novi skandal u Crnoj Gori: Objavljene prepiske

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer kao i njegovi članovi, kupovali su glasove i agitovali za Demokratsku partiju socijalista uoči parlamentarnih izbora 2020.

Izvor: B92, 22.Jan.2024

Detaljnije >>

ON JE NASLEDNIK MILA ĐUKANOVIĆA! DPS dobija novog lidera! Pogledajte njegove stavove o SRBIJI i SRBIMA

ON JE NASLEDNIK MILA ĐUKANOVIĆA! DPS dobija novog lidera! Pogledajte njegove stavove o SRBIJI i SRBIMA

Đukanović se povukao nakon poraza na izborima od Jakova Milatovića. Na predstojećem partijskom kongresu 28. januara Demokratska partija socijalista biraće novog predsednika. Jedini kandidat će biti Danijel Živković, sadašnji šef kluba poslanika u Narodnoj skupštini Crne Gore. Prazno mesto na čelu partije ostavio mu je Milo Đukanović povlačeći se nakon izgubljenih predsedničkih izbora. - Jedan od najmarkantnijih ljudi srednje, mlade generacije...

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jan.2024, 10:34

Detaljnije >>