Milo Đukanović
Milo Đukanović

Milo Đukanović je rođen 1962. godine u Nikšiću, završio je Ekonomski fakultet u Podgorici, državni univerzitet Crne Gore.
Po nacionalnosti se izjašnjava kao Crnogorac. Milo Đukanović je trenutni premijer Crne Gore i predsednik Demokratske partije socijalista, koja je vladajuća stranka u Crnoj Gori.
Trenutno služi svoj šesti mandat, što kao činjenica da vlada već 25. godina čini ga najdužim premijerom u crnogorskoj istoriji po dužini vršenju dužnosti i trajanju na političkoj sceni, sa najvećim brojem mandata u skupštini.

Za potpredsednika stranke Demokratske partije socijalista je izabran 1994. godine. Za predsednika Demokratske partije je izabran 1998. godine. Za predsednika vlade je izabran 15. februara 1991. godine i to na svoj 29. rođendan. Bio je najmlađi premijer u Evropi. Dužnost predsednika Vlade obavljao je u tri mandata. 15. januara 1998. godine je stupio na dužnost Predsednika Republike, nakon što je 19. oktobra 1997. godine pobedio na neposrednim izborima za predsednika republike, tu dužnost je obavljao do 25. novembra 2002. godine, kada je kao lider Demokratske koalicije za evropsku Crnu Goru koja je odnela pobedu na oktobarskim parlamentarnim izborima, predložen za mandatara i za sastav Vlade Crne Gore.

Za predsednika vlade izabran je 8. januara 2003. godine. Bio je lider bloka za nezavisnu Crnu Goru, pod njegovim vođstvom građani Crne Gore su na održanom referendumu 21. maja 2006. godine doneli istorijsku odluku o obnovi crnogorske nezavisnosti, gde su proglasili nezavisnost i otcepili se od Srbije kao matice. Protivnici režima i građanstvo koje je i dalje uz Srbiju često iskazuje svoje nezadovoljstvo protiv vlasti Crne Gore. Na izborima koji su održani 10. septembra 2006. godine Koalicija za evropsku Crnu Goru DPS SDP je osvojila pobedu. Nakon što je obnovom državne nezavisnosti i suvereniteta Crna Gora ostvarila najveći politički cilj i nakon što su pobedom demokratskih snaga na izborima učvršćeni temelji nezavisne Crne Gore, premijer Milo Đukanović početkom oktobra 2006. godine je doneo odluku da se povuče sa državnih funkcija.

Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore u periodu od oktobra 2006, do februara 2008. godine. Usled iskazane potrebe u datom momentu za predsednika Vlade Crne Gore izabran je ponovo 29. februara 2008. godine. Imao je više povlačenja i vraćanja na političku scenu, predsednik je košarkaškog saveza Crne Gore od 2011. godine. Reizabran je za predsednika Demokratske partije socijalista na 6. kongresu održanom maja 2011. godine.
Nakon pobede koalicije Evropska Crna Gora Milo Đukanović na parlamentarnim izborima održanim u oktobru 2012. godine je predložen za mandatara za sastav vlade. Za predsednika vlade izabran je 4. decembra 2012. godine i već dvadeset i više godina se nalazi na najvišim državnim funkcijama. Bio je i predsednik Auto moto saveza Jugoslavije. Govori ruski, a služi se engleskim jezikom. U braku je sa Lidijom Kuč i imaju sina Blaža.

Dobitnik je nagrade za mir i medalje za mir u svetu za 2004. godinu, koju međunarodna asocijacija dodeljuje svake godine istaknutim političkim ličnostima za njihov doprinos ciljevima mira. Nagradu Ličnost godine za 2006. godinu dobio je od sarajevskog lista Dnevni avaz. Dobitnik je povelje Evropskog centra za mir, Univerziteta za mir UN 2007. godine, a iste godine je dobio i priznanje za humanizam Internacionalne lige humanista. Za protektora Evropske akademije nauka izabran je 6. marta 2010. godine. Otvorene su afere za vreme njegove vladavine kao što je slučaj koji je potresao region 2008. godine kada je saslušan u tužilaštvu u Italiji u okviru istrage o mafijaškom udruživanju radi šverca cigareta i pranja novca.

Premijer Crne Gore ostaće zapamćen po presedanu kada je odlučio da prizna i podrži samoproglašenje Kosova kao nezavisnu državu, teritoriju koja je pod kontrolom Ujedinjenih nacija i koja je trenutno pod okupacijom, dok se u svetu i dalje računa kao neotuđivi deo Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 21.Sep.2019, 16:01

CRNOGORSKA LEPOTICA Ovo je devojka koju danas ŽENI sin Mila Đukanovića

Sin Mila Đukanovića danas će oženiti crnogorsku lepoticu Milenu Popović na venčanju na Svetom Stefanu.

Detaljnije >>


Izvor: RTV Pink, 21.Sep.2019, 14:01

OVO JE MILOVA SNAJKA: Lepa MILENA IZ SRPSKE ZETE je osvojila srce njegovog sina jedinca!

OVO JE MILOVA SNAJKA: Lepa MILENA IZ SRPSKE ZETE je osvojila srce njegovog sina jedinca!

Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović danas ženi sina jedinca Blaža. Nevesta je iz Mahale iz Zete, od bratstva Popovića koji važe za Srbe.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2019, 13:26

DANAS SE ŽENI SIN MILA ĐUKANOVIĆA: Luksuzna svadba na Svetom Stefanu, EVO ko će pevati na venčanju! (FOTO)

DANAS SE ŽENI SIN MILA ĐUKANOVIĆA: Luksuzna svadba na Svetom Stefanu, EVO ko će pevati na venčanju! (FOTO)

Svadba decenije.. Sin jedinac Mila Đukanovića, Blažo Đukanović, ženi se danas dugogodišnjom devojkom Marinom Popović. Naime, luksuzno venčanje organizovano je na crnogorskom ostrvu Sveti Stefan, gde je sudbonosno "da" izgovorio i Novak Đoković. Na venčanju koje će...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 21.Sep.2019, 12:30

DANAS SE ŽENI SIN MILA ĐUKANOVIĆA Gala svadba na Svetom Stefanu, evo ko će pevati na luksuznom venčanju

Sin jedinac Mila Đukanovića, Blažo Đukanović, ženi se danas dugogodišnjom devojkom Marinom Popović, saznaje "Blic".

Detaljnije >>

Izvor: RTV Pink, 21.Sep.2019, 12:09

MILO DANAS ŽENI SINA! Njegova snaja je iz ovog plemena, a evo ko sve stiže od srpske estrade!

MILO DANAS ŽENI SINA! Njegova snaja je iz ovog plemena, a evo ko sve stiže od srpske estrade!

Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović danas ženi sina jedinca Blaža.

Detaljnije >>

Izvor: RTV Pink, 20.Sep.2019

OTKRIVAMO SVE DETALJE GLAMUROZNOG VESELJA: Milo Đukanović angažovao ove muzičke zvezde za SVADBU SINA! (FOTO)

OTKRIVAMO SVE DETALJE GLAMUROZNOG VESELJA: Milo Đukanović angažovao ove muzičke zvezde za SVADBU SINA! (FOTO)

Da li će ovo biti svadba veka?

Detaljnije >>