Milo Đukanović
Milo Đukanović

Milo Đukanović je rođen 1962. godine u Nikšiću, završio je Ekonomski fakultet u Podgorici, državni univerzitet Crne Gore.
Po nacionalnosti se izjašnjava kao Crnogorac. Milo Đukanović je trenutni premijer Crne Gore i predsednik Demokratske partije socijalista, koja je vladajuća stranka u Crnoj Gori.
Trenutno služi svoj šesti mandat, što kao činjenica da vlada već 25. godina čini ga najdužim premijerom u crnogorskoj istoriji po dužini vršenju dužnosti i trajanju na političkoj sceni, sa najvećim brojem mandata u skupštini.

Za potpredsednika stranke Demokratske partije socijalista je izabran 1994. godine. Za predsednika Demokratske partije je izabran 1998. godine. Za predsednika vlade je izabran 15. februara 1991. godine i to na svoj 29. rođendan. Bio je najmlađi premijer u Evropi. Dužnost predsednika Vlade obavljao je u tri mandata. 15. januara 1998. godine je stupio na dužnost Predsednika Republike, nakon što je 19. oktobra 1997. godine pobedio na neposrednim izborima za predsednika republike, tu dužnost je obavljao do 25. novembra 2002. godine, kada je kao lider Demokratske koalicije za evropsku Crnu Goru koja je odnela pobedu na oktobarskim parlamentarnim izborima, predložen za mandatara i za sastav Vlade Crne Gore.

Za predsednika vlade izabran je 8. januara 2003. godine. Bio je lider bloka za nezavisnu Crnu Goru, pod njegovim vođstvom građani Crne Gore su na održanom referendumu 21. maja 2006. godine doneli istorijsku odluku o obnovi crnogorske nezavisnosti, gde su proglasili nezavisnost i otcepili se od Srbije kao matice. Protivnici režima i građanstvo koje je i dalje uz Srbiju često iskazuje svoje nezadovoljstvo protiv vlasti Crne Gore. Na izborima koji su održani 10. septembra 2006. godine Koalicija za evropsku Crnu Goru DPS SDP je osvojila pobedu. Nakon što je obnovom državne nezavisnosti i suvereniteta Crna Gora ostvarila najveći politički cilj i nakon što su pobedom demokratskih snaga na izborima učvršćeni temelji nezavisne Crne Gore, premijer Milo Đukanović početkom oktobra 2006. godine je doneo odluku da se povuče sa državnih funkcija.

Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore u periodu od oktobra 2006, do februara 2008. godine. Usled iskazane potrebe u datom momentu za predsednika Vlade Crne Gore izabran je ponovo 29. februara 2008. godine. Imao je više povlačenja i vraćanja na političku scenu, predsednik je košarkaškog saveza Crne Gore od 2011. godine. Reizabran je za predsednika Demokratske partije socijalista na 6. kongresu održanom maja 2011. godine.
Nakon pobede koalicije Evropska Crna Gora Milo Đukanović na parlamentarnim izborima održanim u oktobru 2012. godine je predložen za mandatara za sastav vlade. Za predsednika vlade izabran je 4. decembra 2012. godine i već dvadeset i više godina se nalazi na najvišim državnim funkcijama. Bio je i predsednik Auto moto saveza Jugoslavije. Govori ruski, a služi se engleskim jezikom. U braku je sa Lidijom Kuč i imaju sina Blaža.

Dobitnik je nagrade za mir i medalje za mir u svetu za 2004. godinu, koju međunarodna asocijacija dodeljuje svake godine istaknutim političkim ličnostima za njihov doprinos ciljevima mira. Nagradu Ličnost godine za 2006. godinu dobio je od sarajevskog lista Dnevni avaz. Dobitnik je povelje Evropskog centra za mir, Univerziteta za mir UN 2007. godine, a iste godine je dobio i priznanje za humanizam Internacionalne lige humanista. Za protektora Evropske akademije nauka izabran je 6. marta 2010. godine. Otvorene su afere za vreme njegove vladavine kao što je slučaj koji je potresao region 2008. godine kada je saslušan u tužilaštvu u Italiji u okviru istrage o mafijaškom udruživanju radi šverca cigareta i pranja novca.

Premijer Crne Gore ostaće zapamćen po presedanu kada je odlučio da prizna i podrži samoproglašenje Kosova kao nezavisnu državu, teritoriju koja je pod kontrolom Ujedinjenih nacija i koja je trenutno pod okupacijom, dok se u svetu i dalje računa kao neotuđivi deo Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: N1 televizija, 19.Sep.2021, 20:28

Đukanović: Otvoreno mešanje Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore

Najnovije izjave mitropolita Ilariona Alfejeva i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova samo potvrđuju otvoreno...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 19.Sep.2021, 19:24

Đukanović: Moskva i ruska crkva destabilizuju Crnu Goru preko Beograda i SPC

Predsednik Milo Đukanovoić ponovo je optužio Rusiju i Rusku pravoslavnu crkvu za revizionizam i destabilizaciju Crne Gore u, kako se navodi, pokušaju da udovolji "imperijalnim ambicijama" zvanične Moskve i "velikosrpskim ambicijama Beograda". Kabinet crnogorskog predsednika oglasio se povodom izjave mitropolita ruske crkve Ilariona, koji je rekao da postupci Mila Đukanovića, "usmereni na stvaranje sukoba u zemlji, kao i ometanje ustoličenja mitropolita...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2021, 19:19

Đukanović: Moskva i RPC, preko Beograda i SPC, destabilizuju Crnu Goru

Đukanović: Moskva i RPC, preko Beograda i SPC, destabilizuju Crnu Goru

Predsednik Milo Đukanović ponovo je danas optužio Rusiju i Rusku pravoslavnu crkvu za revizionizam i destabilizaciju Crne Gore u, kako se navodi, pokušaju da udovolji "imperijalnim ambicijama" zvanične Moskve i "velikosrpskim ambicijama Beograda".. Povod je poslednja izjava mitropolita ruske crkve Ilariona, da su postupci crnogorskog šefa države, "usmereni na stvaranje sukoba u zemlji, kao i ometanje ustoličenja mitropolita Joanikija, predstavljaju - sramotu Crne Gore".

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Sep.2021, 22:05

Novine: "Ulaznice za život"; "Milo u panici"

Novine: Ulaznice za život; Milo u panici

Dnevna štampa za nedelju 19. septembar piše o kovid propusnicama, slučaju Mike Aleksića, Milu Đukanoviću, ali i o najboljim studentima.. "Politika" svoju naslovnu stranu posvećuje kovid propusnicama: "Ulaznica za život". Izdanje "Novosti" predstavlja najbolje studente: "Ostaju u Srbiji". List "Blic" piše o slučaju Mike Aleksića i ispovesti roditelja Milene Radulović: "Milenqa...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Sep.2021

TRI PRSTA NA SRCU TOKOM INTONIRANJA HIMNE! Kovačevićev potez pokazao pravo Milovo lice: Smeta im samo postojanje srpskog naroda

TRI PRSTA NA SRCU TOKOM INTONIRANJA HIMNE! Kovačevićev potez pokazao pravo Milovo lice: Smeta im samo postojanje srpskog naroda

Hajku je podigla partija Mila Đukanovića i njihovi privesci nakon što je Marko Kovačević, gradonačelnik Nikšića, intoniranje državne himne sa svečanoj sednici Skupštine opštine ispratio sa tri prsta na grudima.. - Zamislite kad se na jedan srpski pozdrav oni koji se pozivaju na građansku i evropsku Crnu Goru smatraju uvređenima. Njima dakle smeta i samo postojanje srpskog naroda u Crnoj Gori, a kamoli da neko od pripadnika tog naroda u našoj zemlji vrši vlast...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 18.Sep.2021

Mandić: Poseta Đukanovića ogolila do kraja njegovu „antisrpsku i antipravoslavnu politiku“.

Mandić: Poseta Đukanovića ogolila do kraja njegovu „antisrpsku i antipravoslavnu politiku“.

Predsednik Nove srpske demokratije (NOVA) i jedan od lidera najjače članice crnogorske vladajuće većine Demokratskog fronta Andrija Mandić...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Sep.2021

Mandić: Đukanović ne može da preboli snažnu srbiju

PODGORICA - Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić ocijenio je danas da je posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Hrvatskoj do kraja ogolila njegovu antisrpsku i antipravoslavnu politiku.

Detaljnije >>