Milo Đukanović
Milo Đukanović

Milo Đukanović je rođen 1962. godine u Nikšiću, završio je Ekonomski fakultet u Podgorici, državni univerzitet Crne Gore.
Po nacionalnosti se izjašnjava kao Crnogorac. Milo Đukanović je trenutni premijer Crne Gore i predsednik Demokratske partije socijalista, koja je vladajuća stranka u Crnoj Gori.
Trenutno služi svoj šesti mandat, što kao činjenica da vlada već 25. godina čini ga najdužim premijerom u crnogorskoj istoriji po dužini vršenju dužnosti i trajanju na političkoj sceni, sa najvećim brojem mandata u skupštini.

Za potpredsednika stranke Demokratske partije socijalista je izabran 1994. godine. Za predsednika Demokratske partije je izabran 1998. godine. Za predsednika vlade je izabran 15. februara 1991. godine i to na svoj 29. rođendan. Bio je najmlađi premijer u Evropi. Dužnost predsednika Vlade obavljao je u tri mandata. 15. januara 1998. godine je stupio na dužnost Predsednika Republike, nakon što je 19. oktobra 1997. godine pobedio na neposrednim izborima za predsednika republike, tu dužnost je obavljao do 25. novembra 2002. godine, kada je kao lider Demokratske koalicije za evropsku Crnu Goru koja je odnela pobedu na oktobarskim parlamentarnim izborima, predložen za mandatara i za sastav Vlade Crne Gore.

Za predsednika vlade izabran je 8. januara 2003. godine. Bio je lider bloka za nezavisnu Crnu Goru, pod njegovim vođstvom građani Crne Gore su na održanom referendumu 21. maja 2006. godine doneli istorijsku odluku o obnovi crnogorske nezavisnosti, gde su proglasili nezavisnost i otcepili se od Srbije kao matice. Protivnici režima i građanstvo koje je i dalje uz Srbiju često iskazuje svoje nezadovoljstvo protiv vlasti Crne Gore. Na izborima koji su održani 10. septembra 2006. godine Koalicija za evropsku Crnu Goru DPS SDP je osvojila pobedu. Nakon što je obnovom državne nezavisnosti i suvereniteta Crna Gora ostvarila najveći politički cilj i nakon što su pobedom demokratskih snaga na izborima učvršćeni temelji nezavisne Crne Gore, premijer Milo Đukanović početkom oktobra 2006. godine je doneo odluku da se povuče sa državnih funkcija.

Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore u periodu od oktobra 2006, do februara 2008. godine. Usled iskazane potrebe u datom momentu za predsednika Vlade Crne Gore izabran je ponovo 29. februara 2008. godine. Imao je više povlačenja i vraćanja na političku scenu, predsednik je košarkaškog saveza Crne Gore od 2011. godine. Reizabran je za predsednika Demokratske partije socijalista na 6. kongresu održanom maja 2011. godine.
Nakon pobede koalicije Evropska Crna Gora Milo Đukanović na parlamentarnim izborima održanim u oktobru 2012. godine je predložen za mandatara za sastav vlade. Za predsednika vlade izabran je 4. decembra 2012. godine i već dvadeset i više godina se nalazi na najvišim državnim funkcijama. Bio je i predsednik Auto moto saveza Jugoslavije. Govori ruski, a služi se engleskim jezikom. U braku je sa Lidijom Kuč i imaju sina Blaža.

Dobitnik je nagrade za mir i medalje za mir u svetu za 2004. godinu, koju međunarodna asocijacija dodeljuje svake godine istaknutim političkim ličnostima za njihov doprinos ciljevima mira. Nagradu Ličnost godine za 2006. godinu dobio je od sarajevskog lista Dnevni avaz. Dobitnik je povelje Evropskog centra za mir, Univerziteta za mir UN 2007. godine, a iste godine je dobio i priznanje za humanizam Internacionalne lige humanista. Za protektora Evropske akademije nauka izabran je 6. marta 2010. godine. Otvorene su afere za vreme njegove vladavine kao što je slučaj koji je potresao region 2008. godine kada je saslušan u tužilaštvu u Italiji u okviru istrage o mafijaškom udruživanju radi šverca cigareta i pranja novca.

Premijer Crne Gore ostaće zapamćen po presedanu kada je odlučio da prizna i podrži samoproglašenje Kosova kao nezavisnu državu, teritoriju koja je pod kontrolom Ujedinjenih nacija i koja je trenutno pod okupacijom, dok se u svetu i dalje računa kao neotuđivi deo Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 12.Dec.2018, 21:38

"Neću dokazivati liderstvo u odnosu na Đukanovića"

Neću dokazivati liderstvo u odnosu na Đukanovića

Podgorica -- Premijer CG Duško Marković izjavio je da se nije u šezdesetoj godini prihvatio dužnosti da bi dokazivao sposobnost svog liderstva u odnosu na Mila Đukanovića.. Na ocene poslanika Miodraga Lekića koji je u Skupštini rekao da je njegov stav i stav "demokratske javnosti" da je predsednik Vlade nedavno "opskurno napadnut iz sredine oko predsednika Đukanovića" i da premijer treba da izabere hoće li biti "sivi činovnik ili čovek reformi", Marković je rekao da...

Detaljnije >>


Izvor: VOA, 12.Dec.2018

CEDEM: Đukanović najpopularniji, blagi pad podrške članstvu u EU

CEDEM: Đukanović najpopularniji, blagi pad podrške članstvu u EU

Podgorički Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) saopštio je da vladajuća Demokratska partija socijalista trenutno uživa podršku 41,5 odsto građana, dok je na vrhu liste najbolje ocijenjenih političara ponovo lider te partije, predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović. Istraživanje javnog mnjenja koje je ova organizacija sprovela krajem novembra i početkom decembra na uzorku od 1004 ispitanika pokazalo je da je na drugom mjestu Demokratska Crna Gora sa 20,7 odsto podrške, a njen...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 12.Dec.2018

Crnogorci i dalje vole Mila, veruju u obrazovanje i SPC

Crnogorci i dalje vole Mila, veruju u obrazovanje i SPC

Demokratska partija socijalista (DPS) ima podršku 41,5 odsto građana, a njen lider Milo Đukanović najbolje je ocenjeni političar u Crnoj Gori. Poverenje u sve institucije u značajnom padu u odnosu na mart ove godine.. Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević. Prema istraživanju javnog mnjenja, koje je sproveo Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), građani Crne Gore najveće poverenje imaju u sistem obrazovanja (55%), sledi Srpska pravoslavna crkva...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 12.Dec.2018

JA SAM PLAĆENI UBICA I SNAJPER ĆE DA RADI: Podgoričanin koji je pretio najvišim zvaničnicima Crne Gore osuđen na 8 meseci!

JA SAM PLAĆENI UBICA I SNAJPER ĆE DA RADI: Podgoričanin koji je pretio najvišim zvaničnicima Crne Gore osuđen na 8 meseci!

Podgoričanin Vlatko Milatović osuđen je na osam meseci zatvora zbog pretnji upućenih predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću,...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 11.Dec.2018, 15:23

Đukanović: Najveća stopa rasta u Evropi!

Đukanović: Najveća stopa rasta u Evropi!

Crna Gora je u ovom trenutku spremna da zatvori desetak poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, ali Brisel nije, kazao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.. Evropa se još nije oporavila od svetske finansijske i ekonomske krize, posebno ne od migrantske krize. Veoma su složeni odnosi sa SAD, a veoma komplikovani sa Rusijom. Krizna žarišta poput Ukrajine, Sirije, Izraelsko-Palestinskog sukoba, Irana, Jemena,  Libije, sve se to više reflektuje na Evropsku uniju čije...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Dec.2018

MILO PRIZNAO: Crnogorci su Srbi!

MILO PRIZNAO: Crnogorci su Srbi!

Nije iznenađujuća činjenica da je predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, više puta činio poteze koji su bili u suprotnosti sa interesima Srbije.. Crna Gora je 2008. godine priznala nezavisnost Kosova, iako nije bilo nikakve konkretne koristi od toga za njihovu državu. Iako se i posto stanovništva Crne Gore protivilo toj odluci, „veliki vladar " je doneo konačnu odluku. Često je u medijima za protivnike njegove politike, kao i medije koji ga ne podržavaju,...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 11.Dec.2018

Đukanović: EU tako blizu, a tako izmiče

Đukanović: EU tako blizu, a tako izmiče

Podgorica -- Milo Đukanović izjavio da formalno Zapadnom Balkanu Brisel nikada nije bio bliži, ali da mu se ponekad čini da je kao pokretni cilj koji sve više izmiče.. "Kao da je Zapadni Balkan u današnjim globalnim previranjima suštinski ispao iz vizure EU", rekao je crnogorski predsednik na predavanju u Savetu za međunarodne odnose tokom posete Argentini. On je rekao da je pre dve i po godine, kada je bio u Argentini, za region izneo tada tačnu ocenu – da...

Detaljnije >>