Špijun izboden i ostavljen u sportskoj torbi

Izvor: Blic, 26.Avg.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špijun izboden i ostavljen u sportskoj torbi

Londonska policija pronašla je u stanu u elitnom kvartu Pimliko telo muškarca u procesu raspadanja, koji je identifikovan kao Geret Vilijams, 31-godišnjak velškog porekla, povezan sa britanskom tajnom službom MI6. Zgrada na čijom gornjem spratu je ubijeni špijun živeo u poslednjih godinu dana nalazi se na samo 800 metara od sedišta MI6, a policija je prilikom provale u stan, uz izbodeni leš koji je bio ubačen u veliku sportsku torbu smeštenu u kupatilu, našla i mobilni telefon žrtve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nekoliko SIM kartica pred njega.

Prema prvim podacima policije, Vilijams je ubijen i ostavljen u stanu u ulici Alderni broj 36 još pre dve nedelje. Britanski „Dejli mejl" navodi da je zgrada na toj adresi, koja je 2000. kupljena za 675.250 funti, registrovana na kompaniju „Nju rodina" (New Rodina) i podseća da „rodina" na ruskom znači „otadžbina". Detalji o kompaniji nisu dostupni javnosti pošto je ona registrovana na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Ubijeni špijun imao je doktorat iz matematike sa Univerziteta u Kembridžu, a pored rada za MI6, bio je stalno zaposlen u vladinom štabu za komunikacije (GCHQ), koji nadgleda internet i sve ostale vidove komunikacije u Britaniji iz svog sedišta u gradu Čeltenemu na jugozapadu Engleske. Vilijamsove kolege iz GCHQ navode da je on za dva dana trebalo da se vrati na posao, posle skoro jednogodišnjeg angažovanja u Londonu za potrebe MI6.

Komanda za ubistva i teške zločine Skotland jarda preuzela je Vilijamsov slučaj, a prema navodima televizije „Skaj njuz" policija smatra da je mala mogućnost da je zločin povezan sa terorizmom i za sada radi na teoriji da je smrt Vilijamsa, na čijem telu je pronađeno više ubodnih rana, uzrokovana njegovim ličnim životom. Policajci su u Vilijamsov stan provalili u ponedeljak, nakon što su njegove kolege prijavile da im je čudno da se on ne javlja nikome već duže. Skotland jard je i juče nastavio pretres u zgradi u kojoj je špijun živeo, a ulica Alderni je bila blokirana kordonom policije sa oba kraja. U toj ulici, u kojoj kuće vrede u proseku više od milion funti, žive čak dvojica bivših britanskih ministara unutrašnjih poslova. Susedi ubijenog špijuna opisuju ga kao prijatnog atletski građenog mladića koji je voleo da vozi bicikl, ali ga niko nije bliže poznavao.

„Njegovi prozori su uvek bili zatvoreni, a zavese često spuštene. Nikad nije moglo da se zna da li je u stanu ili ne. Čudno je da ga nikada nismo videli kada dolazi ili odlazi. Pretpostavljala sam da radi negde daleko", kaže 30-godišnja Lora Hoton, koja je živela blizu Vilijamsa.

Ona kaže da je prvi put shvatila da se nešto desilo kada su policajci pokucali na njena vrata i pitali je da li je čula nešto iz Vilijamsovog stana.

„Rekla sam im da su zidovi toliko debeli da ništa nisam mogla da čujem", navodi Hotonova i dodaje da je zapanjena koliko je vremena trebalo da se otkrije da je špijun mrtav.

Dženi Eliot (71), gazdarica drugog stana koji je Vilijams deset godina iznajmljivao u Čeltenemu, opisala ga je kao „učtivog i blagog mladića koji ne bi mrava zgazio" i kaže da je on stalno išao negde biciklom, ali nikada nije imao prijatelje koji bi mu dolazili u posetu.

„Ponekad bi se čulo premotavanje kaseta iz njegovog stana, koristio ih je valjda za svoj posao", priseća se Eliotova i dodaje da ju je Vilijams nedavno pozvao i pitao da li može ponovo da iznajmljuje stan u Čeltenemu od 3. septembra i ona mu je rekla da može.

Gazdaricu je u ponedeljak uveče posetila žena koja se predstavila kao zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova i pitala je da li se skoro čula sa Vilijamsom.

„Bio je veoma pametan, studirao je na Kembridžu i imao bitan posao u Forin ofisu. Iako mi nije bio sin, bila sam ponosna na njega, sada kao da sam izgubila sopstveno dete", kaže Eliotova.

Trovanje Litvinjenka

Poslednji špijun koji je ubijen na britanskom tlu bio je Aleksandar Litvinjenko, pripadnik ruske Federalne službe bezbednosti koji je otrovan u Londonu radioaktivnim polonijumom 210 u novembru 2006. Pre njega je Georgi Markov, Bugarin koji je prebegao na Zapad usmrćen otrovnom kapsulom iz puške-kišobrana na mostu preko Temze u septembru 1978. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.