„Seoska idila” na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara

Izvor: Politika, 12.Jun.2012, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Seoska idila” na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara

LONDON – Svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Londonu koštaće 27 miliona funti, u njoj će učestvovati10.000 volontera, a planirano je da ceo teren na stadionu bude pretvoren u tipično britanski seoski krajolik.

Zvaničan naziv ceremonije koja će održati 27. jula na Olimpijskom stadionu glasi „Zeleno i prijatno”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Organizator je obratio pažnju na sve detalje, pa će čak biti napravljen i model tornja Svetog Majkla u Glastonberiju, koji je britansko nacionalno dobro.

„Priču je najbolje ispričati kroz rad sa pravim ljudima. Bio sam oduševljen posvećenošću volontera. Oni su pravo otelotvorenje olimpijskog duha i onoga što je najbolje u našoj naciji”, kazao je za Bi-Bi-Si umetnički direktor ceremonije Deni Bojl, poznat i kao režiser velikih filmskih hitova „Trejnspoting” i „Milioner iz blata”.

On je naveo da mu je inspiracija za ceremoniju otvaranja bilo delo Viljema Šekspira,„Bura”. Scenografija će obuhvatati i reke i polja, a volonteri će glumiti farmere, porodice na pikniku i ljude koji se bave sportom.

Učesnici ceremonije biće i prave životinje, među kojima je 30 ovaca, 12 konja, tri krave, dve koze, po 10 pilića i pataka, devet gusaka i tri psa.

Očekuje se da televizijski prenos svečane ceremonije otvaranja gleda oko milijardu ljudi širom planete.

Organizatori će na ceremoniji koristiti melodično zvono teško čak 23 tone, visoko dva, a široko tri metra.

„Ranije su zajednice na taj način obaveštavale jedne druge o nečemu zaista važnom. Čak i nakon rata zvona bi zvonila u Londonu da proglase mir. Naše OI zato želimo da počnemo simbolom mira”, objasnio je Bojl.

Na generalnoj probi ceremonije koristiće se ozvučenje jačine milion vati. Kostimografi će takođe imati pune ruke posla, pošto će morati da naprave oko 23.000 različitih kostima za ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

„Siguran sam da će to biti sjajna predstava kojom ćemo pozdraviti 10.500 sportista iz celog sveta i da će nacija biti ponosna na nas”, rekao je Sebastijan Kou, predsednik Organizacionog komiteta OI.

Ceremonija otvaranja će trajati tri sata, a počeće u 22 sata po našem vremenu.

Prvo će ići „sat kulture”, pa defile sportista, a zatim paljenje plamena i vatromet.

Tanjug

objavljeno: 12.06.2012.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Seoska idila” na otvaranju Olimpijskih igara

Izvor: Sportski Žurnal, 12.Jun.2012

Svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Londonu koštaće 27 miliona funti, u njoj će učestvovati 10.000 volontera, a planirano je da ceo teren na stadionu bude pretvoren u tipično britanski seoski krajolik.. . Zvaničan naziv ceremonije koja će održati 27. jula na Olimpijskom stadionu...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Ovce i krave uvod u OI

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jun.2012

Olimpijski stadion u Lonodnu biće pretvoren u britansku seosku idilu tokom ceremonije otvaranja Ljetnih olimpijskih igara, 27. jula, otkrili su organizatori.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.