Posledica Bregzita jačanje evroskepticizma u regionu

Izvor: N1 televizija, 15.Jun.2016, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledica Bregzita jačanje evroskepticizma u regionu

I dok Brisel gleda u London, Beograd gleda u Brisel očekujući rezultate referenduma i njegov eventualni uticaj na dalji put Srbije ka Uniji.

Analitičari navode da će posle referenduma u Britaniji svakako biti redefinisani odnosi između zemalja članica, što bi moglo da utiče na usporavanje evrointegracija zemalja zapadnog Balkana.

Od glasanja Britanaca sledeće nedelje zavisi da li će Evropska unija >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << umesto da se proširuje, početi da se smanjuje. Za one koji tek čekaju da postanu deo evrospke porodice, održavanje referenduma može značiti promenu u brzini puta ka Uniji.

„Politika proširenja EU ostaće i u narednom periodu, možda ta dinamika neće odgovarati državama zapadnog Balkana dakle sam proces pristupanja EU, ali će u svakom slučaju ostati kao bitna komponenta politika Unije“, kaže Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Komentator Politike, Boško Jakšić kaže da bi se ukoliko Britanci donesu odluku o napuštanju, briselska administracija pre svega bavilti spasavanjem Unije, a ne njenim proširenjem. On ocenjuje da bi takva odluka uticala i na unutrašnje odnose u zemljama u regionu:

„Ona bi ohrabrila evroskeptike, ohrabrila bi one snage koje istovremeno dobijaju podršku od Rusije u čitavom regionu, od Makedonije, Bosne, ili Srbije, da postoji alternativa EU i da je to Evroazijska federacija. dakle, te snage bi sigurno dobile jedan impuls izlaskom Britanije“, kaže Jakšić.

Posledice odluke britanskog referenduma svakako će biti tema sastanka šefova država ili vlada zemlja članica Unije na Evropskom savetu 28. juna u Briselu.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Uticaj Bregzita na region

Izvor: N1 televizija, 15.Jun.2016

I dok Brisel gleda u London, Beograd gleda u Brisel očekujući rezultate referenduma i njegov eventualni uticaj na dalji put Srbije ka Uniji...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.