POLJUBIO ĆERKU, PA OTIŠAO DA UBIJA Novi UŽASAVAJUĆI detalji o teroristima iz Londona

Izvor: Blic, 06.Jun.2017, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLJUBIO ĆERKU, PA OTIŠAO DA UBIJA Novi UŽASAVAJUĆI detalji o teroristima iz Londona

Britanska policija potvrdila je juče da su napadači iz Londona Huram Šazam But (27) i Rašid Reduan (30), a britanski mediji danas prenose detalje iz njihovih privatnih života.

#LondonBridge attackers #khurrambutt n #rachidredouane 4m #Barking, #Pakistani n#moroccan origin.Other arrests of men n women age btw 19-55 pic.twitter.com/z688SdsGh7

Huram Šazam But (27) zvani Abz otac je dvoje dece. Rođen je 20. aprila 1990. godine u gradu Dželam u Pakistanu, inače poznatom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao "grad vojnika" ili "zemlja mučenika". Njegova porodica napustila je Dželam 1992. godine, kada je Huram imao dve godine i doselila se u Veliku Britaniju.

- Huram je bio u Pakistanu samo dva puta tokom poslednje dve decenije. Prvi put je pre osam godina, a drugi put pre nešto više od tri - rekao je njegov ujak Nasir Dar koji i dalje živi Dželamu.

VIDEO: Teroristički napad u Londonu

Prema njegovim rečima, Huram je imao diplomu MBA (Master of Business Administration), a njegov život obeležio je gubitak oca. "Dejli mejl" piše da je otac džihadiste poginuo ispred kućnog para u istočnom Londonu kada ga je udario auto. Huram koji je tada imao 16 godina nikada se nije oporavio od očeve smrti. Navodno, tada je i radikalizovan.

Ostrvski mediji pišu da je Huram bio toliko ekstreman u svojim religijskim uverenjima da je čak i muslimane koji nisu nosili bradu nazivao nevernicima, da se nije direktno obraćao ženama, pa čak i da mu je zabranjen ulaz u džamiju, jer je kritikovao vernike. "Dejli mejl" piše da je Karim imao veze sa Mohamedom Sadikom Kanom, jednim od bombaša koji je u seriji napada u Londonu pre 12 godina ubio 52 ljudi. Pokušao je da ode u Siriju, ali ga je porodica sprečila u toj nameri.

Policija sve znala

Ipak, najgore u celoj priči je to što su radikalni stavovi i pripadnost džihadističkom pokretu Hurama Šazama Buta bili poznatib policiji. But se čak pojavio u dokumentarcu "Džihadisti iz susedstva" zajedno sa još dva zloglasna sveštenika, koja su bila dobro poznata policiji i obaveštajnim zvaničnicima zbog ekstremističkih stavova.

Jedan njegov poznanik ga je prijavio na vruću liniju za borbu protiv terorizma nakon što se radikalizovao gledajući video snimke ekstremista na Jutjubu, a policija je kasnije upozorena da je pokušao da radikalizuje decu u lokalnom parku pre dve godine.

U svojoj poslednjoj poruci na mreži "Vacap", tri dana pre napada", citirao delove Kurana dok se pripremao za napad na ulicama britnske prestonice. But je poslednju poruku poslao u 6.59 u sredu, nakon čega je ugasio sve svoje naloge na društvenim mrežama.

Tajno se pozdravio sa ćerkom pre krvoprolića

O drugom teroristi Rašidu Reduan nije pozanto toliko detalja. Irska policija identifikovala je Reduana i navela da je u Dablinu živeo poslednjih pet godina, ali da nije bio pod nadzorom policije.

Rachid Redouane, the #London attacker who lived in Dublin. pic.twitter.com/b4HfncTcv3

Veruje se da je pre tri meseca napustio Dablin i preselio se u istočni London. Navedeno je da je marokansko libijskog porekla i da je radio kao pekar. Do nedavno bio je u braku sa medicinskom sestrom Čaris O Leri sa kojom je pre 18 meseci dobio ćerku.

Kako piše, "Miror", Reduan je tajno posetio stan bivše supruge da bi se pozdravio sa ćerkom Aminom pre nego što je krenuo u svoj krvavi pohod. Mediji navode da je Rašidov brak propao upravo zato što nikada nije uspeo da privoli suprugu da pređe u islam. Ona je uhapšena dan nakon napada u seriji racija koje je londonska policija sprovela.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.