Crni hleb pet puta umanjuje rizik od pojave raka

Izvor: Blic, 14.Nov.2011, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni hleb pet puta umanjuje rizik od pojave raka

Žitarice celog zrna bogate su folnom kiselinom i magnezijumom koji smanjuju rizik od raka debelog creva, za razliku od voća, povrća i mahunarki koje nemaju takav uticaj.

U zajedničkom istraživanju Imperijal Koledža iz Londona i Univerziteta Lids u kome je učestvovalo dva miliona ljudi otkriveno je da 10 grama vlakana na dan može smanjiti rizik od raka debelog creva za 10 odsto.

Ukoliko se crni hleb od celog zrna upotrebljava uz sva tri obroka, odnosno oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 90 grama na dan, smanjuju se rizik za 20 odsto. Isto tako ukoliko se tamni hleb ili hleb od integralnih žitarica jede tri puta na dan rizik od raka debelog creva je manji za pet puta.

Ipak, povećani unos mahunarki, pasulja, graška, kao i voća i povrća neće smanjiti rizik od ovog karcinoma. Visok unos prehrambenih vlakana, posebno žitarica i celog zrna žitarica posebno je povezan sa smanjenim rizikom od raka debelog creva.

- Dijetalna vlakna bogata su folnom kiselinom i magnezijem, koji smanjuju rizik od raka debelog creva - objašnjava epidemiolog doktor Dagfin Aune.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.