ALARMANTNO U VELIKOJ BRITANIJI - NOVA POŠAST: Potvrđen prvi slučaj retke virusne infekcije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Maj.2022, 17:04

ALARMANTNO U VELIKOJ BRITANIJI - NOVA POŠAST: Potvrđen prvi slučaj retke virusne infekcije!

Prvi slučaj u ovoj zemlji prijavljen je 2018. godine, a od tada su zdravstvene vlasti potvrdile nekoliko slučajeva

Jednom pacijentu u Velikoj Britaniji dijagnostikovan je virus majmunskih boginja, saopštila je britanska zdravstvena agencija. Pacijent se nedavno vratio iz Nigerije, a veruje se da se tamo i zarazio.

On se sada leči u posebnoj jedinici na Infektivnoj klinici u Londonu.

Majmunske boginje su retka virusna infekcija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od koje se većina ljudi oporavi posle nekoliko nedelja - saopštila je britanska zdravstvena agencija, prenosi BBC.

UKHSA je saopštila da se majmunske boginje ne šire lako među ljudima i da je rizik po javno zdravlje veoma nizak. 

- Kao meru predostrožnosti, stručnjaci UKHSA blisko sarađuju sa kolegama iz NHS-a, a plan je i da kontaktiraju ljude koji su možda bili u bliskom kontaktu sa osobom kako bi se testirali i dobili neophodne informacije - saopšteno je.

Prvi registrovani slučaj ovog virusa u Velikoj Britaniji bio je 2018. godine, a od tada su zdravstvene vlasti potvrdile nekoliko slučajeva. Prvi simptomi majmunskih boginja su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, bolovi u leđima, otečeni limfni čvorovi, drhtavica i iscrpljenost, saopštila je UKHSA.

Može se razviti osip, koji se najčešće pojavljuje na licu, a zatim se širi na druge delove tela. Osip se menja i prolazi kroz različite faze pre nego što se konačno formira krasta, koja kasnije otpada.

Virus može da se prenese kada se osoba nađe u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, preko rane natelu, preko respiratornog trakta i sluzokožu oka, nosa ili usta. Takođe, može se preneti kontaktom sa zaraženim životinjama kao što su majmuni, pacovi i veverice ili preko predmeta koji je kontaminiran  virusom poput posteljine i odeće.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.