Putin kreće u novu invazijU? Pitanje je samo kad

Izvor: B92, 13.Dec.2023, 14:28

Putin kreće u novu invazijU? "Pitanje je samo kad"

U kontekstu rastuće napetosti između Rusije i baltičkih država, poput Estonije, Litvanije i Letonije, članice EU i NATO saveza pažljivo prate situaciju.

Estonska vojska već je počela vojne vežbe sa francuskom vojskom, u kojima simuliraju razmenu vatre s neprijateljskim snagama. Cilj im je, piše Politiko, biti spreman u slučaju da ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik Vladimir Putin proširi svoje vojne ambicije s Ukrajine na baltičke zemlje.

“Rusija želi da poveća svoju moć. Po mom mišljenju, doći će do sledeće invazije. U našoj zajednici ne pitamo se šta ako, nego se pitamo kada”, kaže poručnik Kristjan Kaup, lokalni načelnik štaba EDL – organizacije koju čine vojnici volonteri koji se aktivno spremaju za sukob.

Nakon nezakonite Putinove aneksije Krima 2014. godine, baltičke države povećale su izdatke za odbranu, a sve češće upozoravaju na opasnost koju predstavlja autoritarni ruski lider.

U sklopu jačanja vojnog odgovora na istoku, Francuska rotira svoje trupe kroz Estoniju od 2017. godine kao deo NATO-ove pojačane prisutnosti.

Francuski predsednik Emanuel Makron dodatno je pojačao misiju “Lynx”, koja sada uključuje 300 vojnika, surađujući s trupama iz SAD i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ova zajednička taktička saradnja ima cilj ne samo obuku estonske vojske već i prilagođavanje francuskih vojnih snaga na ratovanje visokog intenziteta u savezničkom okruženju.

Naglasak vežbi leži u simulaciji scenarija invazije, gde EDL i francuske jedinice moraju zajednički da zaustave neprijateljske snage, unište neprijateljski radar i pruže koordinisan odgovor.

Izazovi poput nedostatka opreme za noćno gledanje kod Estonaca i prilagođavanje francuskih vojnika na hladnu klimu dodatno komplikuju vežbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.