Litvanija blokira Poglavlje 31 zbog odnosa Srbije i Rusije

Izvor: N1 televizija, 30.Jul.2018, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litvanija "blokira" Poglavlje 31 zbog odnosa Srbije i Rusije

Srbija ima male šanse da do kraja 2018. godine u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji otvori Poglavlje 31 - spoljna politika, bezbednost i odbrambena politika, pišu Večernje novosti.

List navodi da je Litvanija protiv otvaranja Poglavlja 31 zbog odnosa Srbije i Rusije.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je za Novosti da je procedura pregovora takva, da ako >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << izveštaj za poglavlje nije usvojen do sredine godine, onda to poglavlje teško može da bude otvoreno do kraja godine.

"Poglavlje 31 uobičajeno nije bilo previše zahtevno, ali kako su se međunarodni odnosi zakomplikovali i same države EU morale da se usaglašavaju da bi postigle konsenzus oko nekih pitanja, donekle su izmenjena i očekivanja pojedinih članica prema kandidatima", rekla je Joksimović.

Upitana da li još neko osim Litvanije koči Poglavlje 31, Joksimović je rekla da je izveštaj skrininga za Poglavlje 31 predmet zatvorene rasprave među članicama EU, a da svaka članica "polazi od sopstvenih nacionalnih interesa".

"Od zemlje kandidata očekuje se da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU postigne postepeno do članstva", rekla je Joksimović.

Koordinator radnih grupa za poglavlja 30 i 31 Nacionalnog konventa o EU Igor Novaković rekao je da druge zemlje nisu tako dugo čekale na izveštaj o poglavlju 31 i da procenat usklađenosti spoljne politike Srbije sa EU, sada opada.

"To se ne odnosi samo na mere koje se tiču Rusije, već i politike prema nesvrstanima, Africi, Kini", rekao je Novaković za Večernje novosti.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Litvanija blokira otvaranje Poglavlja 31 zbog odnosa Srbije i Rusije

Izvor: Radio 021, 31.Jul.2018, 07:17

Srbija ima male šanse da do kraja 2018. godine u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji otvori Poglavlje 31 - spoljna politika, bezbednost i odbrambena politika, navode "Novosti"...List navodi da je Litvanija protiv otvaranja Poglavlja 31 zbog odnosa Srbije i Rusije...Ministarka za evropske integracije...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.