Sve više dokaza da su srpske diplomate poginule od američkih bombi

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više dokaza da su srpske diplomate poginule od američkih bombi

Iako Pentagon uporno negira odgovornost za pogibiju dvoje srpskih diplomata u Libiji, sve je više dokaza da su oni poginuli u američkom vazdušnom napadu na kamp za obuku Islamske države u gradu Sabrati, piše portal "Intersept" pozivajući se na izjave srpskih i libijskih zvaničnika.
Pentagon i dalje "procenjuje" kako su stradale srpske diplomate u Libiji, ali američki sajt Intersept navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da sve više izvora potvrđuje da su Slađana Stanković i Jovica Stepić ubijeni u napadu američkih aviona.

Službenici srpske ambasade u Tropoliju, Slađana Stanković i Jovica Stepić, kidnapovani su 8. novembra u Sabrati, 70 kilometara zapadno od Tripolija dok su se u konvoju kretali ka granici sa Tunisom.
Meta napada američkih snaga 19. februara bio je visoki operativac terorističke grupe Nuredin Čučan, koji se smatra odgovornim za terorističke operacije u Tunisu prošle godine. Pentagon je napad tada ocenio uspešnim, ne spominjući civilne žrtve.
Dan posle napada, srpske vlasti saopštile su da su Stankovićeva i Stepić poginuli u američkom napadu. Izgleda da Amerikanci nisu znali da su strani državljani bili u kampu, rekao je premijer Aleksandar Vučić. 
Uprkos tome, Pentagon i dalje negira da ima dokaza da su srpske diplomate stradale u američkom bombardovanju, tvrdeći da su američke snage nedeljama nadgledale kamp i da nema pokazatelja da su se oni u vreme napada nalazili tu.
Iako su srpske vlasti zaključile, na osnovu rezultata autopsije izvršene u Beogradu, da je na telima poginulih diplomata pronađeno 12 rana koje su nastale istovremeno i da nedvosmisleno ukazuju da je u pitanju bombardovanje, portparol Pentagona, kapetan Džef Dejvis, odgovorio je da fotografije tela koje su objavljene ne ukazuju da su poginuli u vazdušnom napadu. "One ne potvrđuju očekivano stanje u kome bi mogla da se nađu tela posle tako velikog napada", istakao je Dejvis.
U odgovoru na mejl Intersepta od 14. marta, jedan od portparola Pentagona potpukovnik Baldanca kaže da nastavljaju da procenjuju i dele sve moguće informacije sa srpskim vlastima. Istakao je da će Pentagon "pružiti nove informacije kada to bude shodno". Baldanca nije odgovorio na pitanje da li je Pentagon od srpske vlade tražio nalaze sa obdukcije.

Prema navodima Bezbednosno-informativne agencije, obaveštajne službe SAD, Srbije, Italije, Španije i Francuske delile su informacije o taocima dok su još bili živi. Službe su se saglasile da se oni nalaze na jednoj od četiri ili pet lokacija u prečniku od 10 kilometara. Najpouzdaniji podatak ukazivao je na jednu farmu pet kilometara od kampa koji su Amerikanci bombardovali.
Neimenovani srpski zvaničnik rekao je Intersept da je za BIA smrt Stankovićeve i Stepića bilo veliko iznenađenje. Kamp se nalazio svega 700-800 metara od mesta gde su kidnapovani, pa BIA veruje da su oni tamo boravili sve vreme.
Prema njegovim rečima, BIA smatra da njima nije bilo dozvoljeno da izlaze napolje, pa Amerikanci nisu znali da unutra ima i civila.
Propust u osmatranju američkih snaga, portal Intersept poredi sa napadom bespilotnih letelica u Pakistanu prošle godine kad su poginula dva civila sa Zapada. Aprila 2015. godine Pentagon je priznao da su u napadu na objekat Al Kaide na granci Avganistana i Pakistana greškom ubijeni Amerikanac Voren Vejnštajn, koji je otet 2011, i Italijan Đovani Loporto, kidnapovan 2012. Predsednik Barak Obama izvinio se za grešku.
Navodi svedoka sa lica mesta podupiru tvrdnje da su srpske diplomate poginule u američkom bombardovanju, piše Intersept. Gradonačelnik Sabrate Husein Dvadi rekao je za portal da je odmah posle bombardovanja otišao na mesto napada.

"Kuća je bila potpuno uništena i tela su bila svuda", naveo je Dvadi. Libijski crveni polumesec saopštio je da su 42 osobe poginule u napadu. Dvadi kaže je potom otišao u lokalnu bolnicu, gde je video telo žene svetle kose i da je odmah posumnjao da je u pitanju srpski talac. Video je još jedno telo osobe koja bi mogla da bude stranac.
"Definitivno nisu izgledali kao Libijci ili Tunišani", naveo je Dvadi. Dodao je da su tela potom prebačena u Tripoli. "Tvrdnje da su Srbi stradali na neki drugi način, deluju prilično neverovatno", smatra Dvadi.
Prema navodima portparola lokalne milicije Ahmeda Omrana, tela su iz bolnice prvo prebačena na aerodrom Zvara, blizu granice sa Tunisom. Po nalogu glavnog libijskog tužioca, tela su kasnije tog dana odvezena na aerodorom Mitiga u Tripoliju, gde ih je, kako tvrdi, video.
Milicija je postavile fotografije poginulih talaca na svoj Fejsbuk profil, pokazujući dva zelena kovčega u prtljažniku kombija kao i jedan od kovčega na betonskoj ploči pored teretnog aviona. Objavili su slike Stankovićeve i Stepića pre nego što su poginuli.
Pošto su tela stigla na Mitigu, neko ih je slikao kako leže u aerodromskoj mrtvačnici i postavio na društvene mreže.
Potežica identifikovao tela 
Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslava Veljko Odalović rekao je da je kontaktirao sa ambasadorom Oliverom Potežicom, koji je izbegao otmicu u novembru. Potežica je otišao na aerodrom u Tripoliju i potvrdio da je reč o telima Slađane Stanković i Jovice Stepića. Ministar Ivica Dačić rekao je na konferenciji za novinare da fotografije ukazuju da su diplomate mrtve.
Odalović je od samog početka bio uključen u slučaj otmice dvoje diplomata. Boravio je u Tripliju i razgovarao je sa libijskim bezbednosnim zvaničnicima. "Dobili smo snažna uveravanja da će otete diplomate biti oslobođene, naročito u danima uoči američkog vazdušnog napada", ističe Odalović. Navodi da je ministarstvo dobilo aktuelne fotografije Stankovićeve i Stepića preko posrednika u Libiji koji su bili u kontaktu sa otmičarima. "Imali smo neoborive dokaze da su živi", dodaje Odalović.
Ipak, Pentagon je nastavio da negira da su srpske diplomate poginule u napadu. U saopštenju sa sastanka ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skota i premijera Aleksandra Vučića rečeno je da zvanična pozicija Vašingtona ne održava tvrdnje Pentagona i da je istraga još u toku.
I posle susreta Vučića sa zvaničnikom Stejt departmenta i izjava da će Srbija i SAD zajednički raditi na tome da se dođe do istine o pogibiji srpskih dilomata, Pentagon, kako ocenjuje Intersept, i dalje uzmiče.
Odalović napominje da su od američke strane dobijali kontradiktorna saopštenja i informacije. Odmah pošto se saznalo za pogibiju Stankovićeve i Stepića, pitali smo ih da li su znali da je bilo civila među teroristima. Još nismo dobili konačan odgovor i nastavićemo na tome da insistiramo, poručio je Odalović. Napominje da Srbija očekuje potpun izveštaj od SAD, dodajući da tek tada mogu da ga komentarišu.
S druge strane, polubrat Jovice Stepića u izjavi za Intersept osvrće se na izveštaj autopsije. Glavni patolog je zaključio da su njih dvoje poginuli u bombardovanju, kaže Velja Mišić. Dodaje da je premijer rekao porodici da su pregovori o oslobađanju išli u dobrom smeru.
Da li su libijske vlasti bile obaveštene o napadu?
Dodatnu misteriju na slučaj baca i tvrdnja Pentagona da je napad sproveden uz saglasnost libijskih vlasti, ne navodeći tačno kojih. Libija je trenutno pocepana na tri vlade i niz lokalnih milicija sa složenom mrežom plemenskih, regionalnih i političkih saveza. Samoproglašena vlast nalazi se na zapadu, međunarodno priznata na istoku, dok je vlada jedinstva obrazovana u susednom Tunisu kroz proces koji nadgledaju UN.
Direktor projekata Međunarodne krizne grupe za severnu Afriku, Isandr el Amrani, kaže da nijedna od vlada nije dala pristanak za napad. Nije jasno da li je neka od vlada bila informisana, što bi značilo da je prekršen suverenitet Libije, dodaje Amrani.
"Čak i da je neka od vlada obaveštena, ne bi to javno obznanila zbog straha da bi bila kritikovana zbog saradnje sa Amerikancima", ocenjuje Amrani.
Ujedinjene nacije, koji beleže civilne žrtve u Libiji, još nisu zauzele stav da li treba da poveruju u demanti Pentagona. U ovomesečnom izveštaju o broju poginulih u Libiji, UN nisu uračunale srpske diplomate, ističući da još nije sigurno kako su stradali i da istraga još traje.
Portparol misije UN u Libiji Žan Alam kaže da svetska organizacija nema ni kapaciteta ni mandat da istraži smrt diplomata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbi poginuli u napadu SAD, nema druge..."

Izvor: B92, 18.Mar.2016, 09:50

Vašington -- Smrt srpskih diplomata u Libiji je i dalje prekrivena velom tajne, a do novih informacija stigao je američki portal Intersept...U tekstu pod nazivom “Dokazi otkrivaju da je američki napad na ID u Libiji ubio srpske diplomate“, prenete su reči gradonačelnika Sabrate, grada u kom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.