Srbi poginuli u napadu SAD, nema druge...

Izvor: B92, 18.Mar.2016, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbi poginuli u napadu SAD, nema druge..."

Vašington -- Smrt srpskih diplomata u Libiji je i dalje prekrivena velom tajne, a do novih informacija stigao je američki portal Intersept.

U tekstu pod nazivom “Dokazi otkrivaju da je američki napad na ID u Libiji ubio srpske diplomate“, prenete su reči gradonačelnika Sabrate, grada u kom su Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti, prilikom putovanja sa ambasadorom Srbije Oliverom Potežicom.

“Kuća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bila potpuno uništena, svuda okolo su bila beživotna tela. Otišao sam u bolnicu i tamo video telo žene sa plavom kosom među žrtvama i posumnjao da bi mogla da bude državljanka Srbije koja je oteta. Video sam i telo muškarca koji nije izgledao kao Libijac ili Tunišanin. Tvrdnja da su Srbi stradali na nekom drugom mestu, a ne na lokaciji koja je bombardovana je malo verovatna“, rekao je Husein Dvadi.

Tela stradalih su sledećeg dana prebačena na aerodrom Mitiga u Tripoliju, gde ih je nepoznata osoba fotografisala i to objavila na društvenim mrežama.

Sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović je rekao da su zvaničnici u Beogradu brzo obavešteni o tome i da su iz tog izvora saznali da su srpski državljani stradali u Libiji.

Rekao je da je Ministarstvo potom kontaktiralo ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežicu koji je otišao na aerodrom u Tripoliju i pregledao tela i potvrdio da se radi o Stankovićevoj i Stepiću.

“Imali smo kontradiktorna saopštenja i informacije iz SAD. Posle napada, u prvoj razmeni informacija pitali smo ih da li su znali da su na toj lokaciji bili civili, među teroristima. Još nismo dobili definitivan odgovor, iako insistiramo. Očekujemo pun izveštaj od Vašingtona“, dodao je Odalović.

Iz Pentagona je portalu Intersept rečeno da se radi na tome da se sve nove informacije prosleđuju srpskim vlastima, međutim konkretnog odgovora i dalje nema.

Takođe, nije poznato ni da li je Vašington zaista kontaktirao libijske vlasti u vezi sa napadom, a i ako jeste, ko je dao dozvolu, s obzirom na to da je Libija rasparčana između tri vladajuće garniture koje tvrde da imaju legitimitet.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.