Libijski parlament osudio egipatske vazdušne napade na IS

Izvor: Press, 16.Feb.2015, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijski parlament osudio egipatske vazdušne napade na IS

Libijski parlament sa sedištem u Tripoliju danas je snažno osudio egipatske vazdušne napade na grad Dernu, ocenivši da je to napad na suverenitet Libije.
"Snažno osuđujemo egipatsku agresiju ovog jutra na Dernu, koju smatramo napadom na libijski suverenitet", izjavio je portparol Generalnog nacionalnog kongresa (GNC) Omar Hopmajdan, preneo je Rojters.

Koalicija Fadžr-Libija >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koju predvode islamisti je, nakon što je osvojila Tripoli, oformila GNC i rivalsku vladu, dok su međunarodno priznata vlada i parlament potražili utočište na istoku Libije.

Egipat je rano jutros izveo vazdušne napade na položaje Islamske države (IS) u Libiji, nakon što je ta ekstremistička grupa objavila snimak na kojem se vidi kako su džihadisti odrubili glave egipatskim hrišćanima Koptima, otetim u Libiji, što je naišlo na oštru osudu UN, Pariza i Vašingtona i podstaklo zalaganje Francuske i Egipta za sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN (SB UN).

U međuvremenu, komandant lilbijskog vazduhoplovstva Saker al-Džoruši (al-Joroushi) izjavio je egipatskoj državnoj televiziji da je u današnjim vazdušnim napadima na IS u Libiji poginulo do 50 ekstremista.

Rojters je preneo da se Libija priključila Egiptu u tim napadima i da se oni izvode koordinisano, dok je Frans pres je izvestio da su se predsednici Egipta i Francuske, Abdel Fatah al-Sisi i Fransoa Oland, u telefonskom razgovoru naglasili važnost sazivanja sednice SB UN na kojoj bi bile razmotrene nove mere prema IS.
Pogledaj vesti o: Libija,   Tripoli

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Libija: Napad Egipta na suverenitet

Izvor: B92, 16.Feb.2015

Libijski parlament sa sedištem u Tripoliju snažno je osudio egipatske vazdušne napade na grad Dernu, ocenivši da je to napad na suverenitet Libije..."Snažno osuđujemo egipatsku agresiju ovog jutra na Dernu, koju smatramo napadom na libijski suverenitet", izjavio je portparol Generalnog nacionalnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.