Gadafi: Živ sam, nećete me naći

Izvor: RTS, 13.Maj.2011, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafi: Živ sam, nećete me naći

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini izjavio da je libijski vođa Moamer Gadafi verovatno ranjen u napadu snaga NATO-a i da je napustio glavni grad Libije. Gadafi poručio da je “na mestu gde ga krstaši ne mogu naći”. Libijske snage napale britanski ratni brod nedaleko od obale. Libijci gađali raketama, Britanci uzvratili topovima.

20.48 - Tužilac međunarodnog krivičnog suda podneće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zahtev za nalogom za hapšenje predsednika Libije Moamera Gadafija, prenosi španski radio "Kadena Ser".

20.28 - Predsednik Francuske Nikola Sarkozi primiće u subotu, u Parizu, jednog od vođa libijskog Prelaznog nacionalnog veća Mahmuda Džibrila, da bi razgovarali o sukobu u Libiji i tranziciji te zemlje, saopštio Sarkozijev kabinet.

19.02 - Ratni brodovi NATO-a osuli paljbu na Misuratu i Zlitan, javila libijska državna televizija.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini izjavio je, pozivajući se na izjavu katoličkog biskupa u Tripoliju, da je moguće da je libijski vođa Moamer el Gadafi ranjen u napadu snaga NATO-a i da je napustio glavni grad Libije.

Trojica Etiopljana, koji su preživeli strašnu morsku odiseju u kojoj je 63 ljudi umrlo od gladi i žeđi na brodu koji je krenuo iz Libije, pronađeni su u Tunisu, saopštio je Visoki komesarijat za izbeglice.

Jedan od njih ispričao je da su vojni brodovi dva puta prošli pored njihovog, a da se nisu zaustavili i da je vojni helikopter u nekom trenutku izbacio hranu i vodu, izjavila je portparolka komesarijata Melisa Fleming.

Time je potvrđeno pisanje londonskog Gardijana, prema kome vojni brodovi nisu hteli da im pomognu, rekla je Flemingova, dodavši da je prvi brod odbio njihov zahtev da se ukrcaju, a da ih je drugi samo fotografisao.

Etiopljanin nije bio u stanju da kaže čiji su to brodovi bili, ali je NATO demantovao da je bilo koja njegova jedinica u to umešana.

"Mislim da se mogu kao uverljive shvatiti reči biskupa Đovanija Martinelija iz Tripolija, koji nam je rekao da je Gadafi vrlo verovatno van Tripolija i da je verovatno ranjen", rekao je Fratini i dodao da Italija nema čvrstu informaciju o aktuelnoj sudbini Gadafija.

Fratini je ocenio i da je međunarodni pritisak verovatno doprineo odluci Gadafija da potraži sklonište na bezbednijem mestu.

Nedugo zatim, oglasio se i libijski predsednik.

"Poručujem krstašima iz NATO-a da sam na mestu gde me ne mogu naći i ubiti", rekao je Gadafi u zvučnom prenosu na televiziji Al Džamahirija.

Gadafi je jučerašnji napad na svoju rezidenciju označio kao kukavički.

Bitka na moru

Britanski razarač klase "Portsmut" izbegao je salvu projektila koje su sa obale ispalile libijske snage u prvom ozbiljnom incidentu od početka rata, u koji su bile umešane pomorske snage NATO-a.

Razarač "Liverpul" nalazio se oko 60 kilometara od Misurate, kada su libijske snage ispalile plotun projektila, ali je manevrisanjem uspeo da izbegne pogodak. Ostaje, međutim, nejasno da li su rakete ispaljene na britanski brod bile vođene ili se radi o projektilima tipa "grad", koje Gadafijeve snage najčešće koriste.

Odmah posle raketnog napada, "Liverpul" je topovima gađao ciljeve na libijskoj teritoriji, ali nema podataka o eventualnim posledicama.

Najmanje 16 osoba je poginulo, a oko 40 je povređeno u današnjem vazdušnom napadu NATO-a na Bregu, izvestila je državna libijska televizija.

Napad se dogodio u zoru i većina žrtava su muslimanski imami koji su se okupili u Bregi radi održavanja verske ceremonije, preneo je Rojters.

Televizije Džamahirija i Al Libija prikazale su devet tela žrtava i prenele izjavu očevica da je pogođena privatna kuća.

Portparol NATO-a Majk Breken izjavio je da nema informacije o napadu, niti o incidentu u Bregi i dodao da NATO koristi sofisticirane metode da bi izbegao civilne žrtve u vazdušnim napadima.

Pobunjenici spremaju ofanzivu

Posle zauzimanja aerodroma u Misurati, pobunjenici žele da pokrenu trupe napred ka oko 200 kilometara udaljenom Tripoliju, ali im nedostaje ozbiljno naoružanje, koje će njihovi predstavnici pokušati da nabave na Zapadu.

Značaja aerodroma svesne su i Gadafijeve snage, koje upravo zbog toga zasipaju grad i okolinu projektilima, nadajući se da će na taj način demoralisati ne preterano odlučne pobunjenike, kojima vazdušna podrška NATO-a nije dovoljna da poraze vladine trupe.

Uprkos činjenici da je, od početka operacije u Libiji, NATO u 2.400 akcija napao libijske snage, Zapad je još prilično uzdržan kada je reč o naoružavanju pobunjenika, pre svega, jer su ustaničke snage, u stvari, skup šarolikih grupa Gadafijevih protivnika, uključujući i radikalne islamiste.

U međuvremenu, NATO je objavio i spisak meta gađanih u poslednja 24 časa, uključujući četiri protiavionska raketna sistema kod Surmana i jedan nedaleko od Misurate.

Rusija upozorava

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da postoji ozbiljna opasnost da se konflikt poput libijskog ponovi u Bahreinu, Jemenu i Siriji, navodeći da bi takav razvoj situacije bio veoma opasan.

"Situacija je turbulentna skoro svuda i sada je potrebno ozbiljno pristupiti rešavanju problema", rekao je Lavrov, koji je razgovore Zapada sa predstavnicima pobunjenika nazvao "protivnim međunarodnom pravu". 
Pogledaj vesti o: Gadafi

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.