Narodni muzej čeka 166. stranicu Miroslavljevog Jevanđelja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2020, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodni muzej čeka 166. stranicu Miroslavljevog Jevanđelja

Ruska Duma još nije usvojila Sporazum koji su potpisala ministri kulture Srbije i Rusije o međusobnom ustupanju 166 stranice Miroslavljevog jevanđelja i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Konstantinoviča Reriha, a očekuje se da će to uraditi veoma brzo, jer je Srbija okončala pravnu procedura koja će omogućiti razmenu kulturnih artefakata između dve zemlje.

Srpski parlament usvojio Sporazum između vlada Srbije i Ruske Federacije o međusobnom ustupanju ovih kulturnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobara, čime je, kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu kulture , pravna procedura u Srbija završena.

"Sada se čeka da Ruska Federacija završi svoju pravnu proceduru koja obuhvata usvajanje istog Sporazuma u Državnoj dumu. Kada to bude završeno, ide se na razmenu diplomatskih nota, a zatim na tehnički deo realizacije same predaje", navode u Ministarstvu.

U Narodnom muzeju u Beogradu koji čuva slike, za Rusiju izuzetno važnog umetnika Nikolaja Reriha, ali i Miroslavljevo jevanđelje, spremni su za predaju slika i prijem i brigu o 166., jedinoj nedostajućoj stranici najstarijeg ćirilićnog srpskog rukopisa, koja se sada čuva u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu.

"Kada nedostajući deo Miroslavljevog jevanđelja stigne u Srbiju i Beograd mi ćemo zajedno sa profesinalcima iz Narodne biblioteke Srbije koji su zaduženi za brigu o starim knjigama, voditi računa i vrednom umetničkom predmetu. Miroslavljevo jevađelje se čuva u posebnim uslovima u Narodnom muzeju i ista procedura biće primenjena i na njegovu nedostajaću stranicu kada stigne u Beograd" kazala je direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković Tanjugu.

Ona napominje da je 166 stranica Miroslavljevog jevađelja bila izložena 2015. godine u Narodnom muzeju u Beogradu i to je, kako podseća bio prvi susret naše publike sa vrednim artefaktom.

Prema njenim rečima 166 stranica Miroslavljevog jevanđelja je u odličnom stanju jer ekspertski tim konzervatora Nacionalne biblioteke Rusije u Sankt Peterburgu na veoma brižan način čuva taj umetnički predmet.

Kako dodaje sedam slika Nikolaja Reriha iz Narodnog muzeja u Beogradu, koje su nastale između dva svetska rata, a u Beograd ih doneli emigranti iz Rusije, posle završetka pravne procedure u ruskoj Dumi biće prebačene u Muzej posvećen Rerihu koji se u osniva u Moskvi.

"Ruska Federacija nastoji da što više Rerihovih dela bude dostupnu publici u Muzeju posvećenom njegovom životu i radu u Moskvi.Namera nam je da u Narodnom muzeju izložimo za javnost tih sedam slika Nikolaja Reriha pre nego što ih ispratimo u Moskvu" najavljuje Borić Brešković.

Mediji su najavili da se očekujue da šef tokom posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beograd 24. marta, na dan obeležavanja 21. godišnjica početka bombardovanja, zvanično bude obavljena primopredaja stranice Miroslavljevog jevanđelja i Rerihovih slika.

Sporazum o primopredaji ovih kulturnih dobara između dve zemelje potpisan je u Beogradu 19. oktobra 2019. godine, tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Povratak 166. stranice Miroslavljevog jevandelj, uz istovremeno vraćanje dela renesansnog ruskog umetnika, dogovorili su ranije srpski ruski predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin tokom Putinove posete Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.