Dodelom nagrada Beogradski pobednik otvoren 49. Fest

Izvor: B92, 07.Maj.2021, 20:27

Dodelom nagrada "Beogradski pobednik" otvoren 49. Fest

Dodelom počasnih nagrada "Beogradski pobednik", za izutetan doprinos filmskoj umetnosti, glumcu Radetu Šerbedžiji i reditelju Puriši Ðorđeviću, i projekcijom filma "Veliko iskopavanje" australijaskog reditelja Sajmona Stouna, sa Keri Maligan i Rajfom Fajnsom u glavnim ulogama, večeras je u beogradskom ''Sava'' centru otvoren 49. Fest.

Scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki, priznanje "Beogradski pobednik" biće uručeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na zatvaranju Festa 16. maja, kada će biti prikazan i dokumentarni film o njemu "Kreka - Lovac na snove" Slobodana Ivetića.

Proslavljeni glumac Rade Šerbedžija podelio je sa publikom u ''''Sava'''' centru ponos što je deo, kako je naveo, južnoslovenske kinematografije koja se nekad zvala jugoslovenska.

"Fest je bio priznanje Jugoslaviji koja je iznedrila savršeni crni talas u kojem su stvarali Makavejev, Puriša Ðorđević, Živojin Pavlović... Jugoslavija je predvodila Pokret nesvrstanih, a Fest je bio mesto na kojem su se prikazivali filmovi i sa Istoka i sa Zapada, i iz celog sveta", rekao je Šerbedžija.

Puriša Ðorđević je šaljivo u svom prepoznatljivom maniru kazao da je dobro što Fest ponovo postoji i što je on na sceni pred publikom.

"Rođen sam 1924. godine na Ðurđevdan, ali moram da vam kažem da mi je u planu snimanje novog filma", kazao je Ðorđević koji je ispraćen ovacijama publike u ''''Sava'''' centru.

Umetnički direktor i selektor festivala Jugoslav Pantelić rekao je za Tanjug da je godina između dva Festa trajala 13 meseci.

"Ovaj Fest je u svakom smislu neobičan ali veoma vredan. Fotografije svih nas sa maskama u Sava centru analiziraće hroničari Festa u budućnosti. I odabri filmova je bio neobičan jer umesto na festivalima birao sam filmove u svom stanu na Vračaru. Bez obzira na sve imamo odličan program i pozivam poštovaoce kinematografije da pogledaju što više filmova na Festu", rekao je Pantelić.

Fest je ove godine podeljen u sedam celina: Glavni takmičarski, Gala, Festovih 50, Fest fokus, Fest 49, Glavni program van konkurencije i Intro Fest.

Glavni takmičarski program obuhvata 18 filmova iz 12 zemalja, među kojima su i tri domaća ostvarenja - "Oaza" reditelja i scenariste Ivana Ikića, "Živ čovek" reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković, tei "Lihvar" Nemanje Ćeranića, prema scenariju Strahinje Madžarevića.

Na 49. Festu će se predstaviti i brojni autori koje publika pamti sa ranijih izdanja, a među njima su i hrvatski reditelj Dalibor Matanić, koji učestvuje filmom "Zora", zatim grčki reditelj Argiris Papadimitropulos koji je pre tri godine nagrađen za najbolji scenario, a sada se vraća filmom "Ponedeljak", te gošća od pre par godina Suzana Nikjareli, koja učestvuje sada filmom "Miš Marx" o zanimljivom delu života ćerke Karla Marksa, Eleonor Marks.

U konkurenciji je i jedan od kandidata za Oskara za najbolji strani film - tunišanski "Čovek koji je prodao svoju kožu", koji za glavnog junaka ima Sama Alija, mladog, osećajnog i impulsivnog Sirijca, koji je napustio zemlju i prebegao u Liban da bi izbegao rat.

U tom filmu rediteljke Kaouter Ben Hania, jednu od glavnih uloga tumači i čuvena Monika Beluči, gošća otvaranja Festa 2017.

Mađarska rediteljka Lili Horvat je 2016. gostovala filmom "Dete srede", a na 49. Festu biće prikazano njeno najnovije ostvarenje "Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme" o neurohirurgu Marti koja se zaljubljuje, ostavlja blistavu karijeru u Americi i vraća se u Budimpeštu da bi započela novi život sa izabranikom.

Danilo Šerbedžija je na Festu 2017. predstavio film "Oslobođenje Skoplja" sa ocem Radetom u glavnoj ulozi, a sada stiže njegov nagrađivani film "Tereza37", u kome 37-godišnja Splićanka Tereza preispituje svoj rutinski brak i menja život, u duhu novostečene slobode.

Filmove u Glavnom takmičarskom programu ocenjivaće žiri koji čine glumac Igor Ðorđević (predsednik), reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić i rediteljka Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine.

Žiri pratećeg takmičarskog programa Fest fokus čine reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljka Katarina Koljević (predsednica), dok će u žiriju za nagradu "Nebojša Ðukelić" biti kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije Miroljub Stojanović, hrvatski filmolog Daniel Rafaelić i reditelj, teoretičar i estetičar filma Vlastimir Sudar (predsednik).

Program Gala, koji tradicionalno privlači najviše posetilaca obuhvata niz dobitnika ili nominovanih filmova za Oskara a publika će videti na velikom platnu zvezde kao što su Džoni Dep, Riza Ahmet, Entoni Hopkins, Olivija Kolman, Kolin Firt, Rejf Fajns, Havijer Bardem, Branka Katić, Sigurni Viver, Selma Hajek, Kejt Vinslet, Helen Miren, Mira Furlan, Žilijet Binoš, Tilda Svinton…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo 49. Medjunarodni filmski festival - FEST

Izvor: Beta, 07.Maj.2021

Uručenjem nagrada glumcu Radetu Šerbedžiji i reditelju Puriši Djordjeviću večeras je u Beogradu svečano otvoren 49. Medjunarodni filmski festival (FEST).Nakon uručenja nagrada u Centru Sava pušten je film "Veliko iskopavanje".Šerbedžiji i Djordjeviću su dodeljene počasne festivalske nagrade...

Nastavak na Beta...

ŠERBEDŽIJA NA OTVARANJU FESTA: Ponosan sam da sam deo kinematografije Južnih Slovena, koji su se nekada zvali Jugosloveni

Izvor: Blic, 07.Maj.2021

Dodelom počasnih nagrada "Beogradski pobednik", za izutetan doprinos filmskoj umetnosti, glumcu Radetu Šerbedžiji i reditelju Puriši Ðorđeviću, i projekcijom filma "Veliko iskopavanje" australijaskog reditelja Sajmona Stouna, sa Keri Maligan i Rajfom Fajnsom u glavnim ulogama, večeras je u beogradskom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.