Optuženi za 8,4 miliona evra štete nanete Kolubari

Izvor: Studio B, 04.Apr.2012, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi za 8,4 miliona evra štete nanete Kolubari

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv bivšeg gen. dir. rudarskog basena "Kolubara" Dragana Tomića i još 27 okrivljenih, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili to preduzeće za 938 miliona dinara.

To je izjavio danas tužilac Miljko Radisavljević.

Oni se terete da su krivično delo izvršili u vezi sa zakupom mehanizacije od više privatnih preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za potrebe rudarskog basena Kolubara, od juna 2006. do decembra 2007. godine, rekao je tužilac.

Optužnica je podignuta protiv 12 rukovodilaca Kolubare i njenih zavisnih preduzeća, među kojima su osim Tomića i njegov naslednik na funkciji Vladan Jovičić, zatim: Radisav Ranković, Radoslav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveto Mirković, Milan Petrović, Živojin Jovanović, Svetolik Simić, Slavoljub Pavlović, i Duško Obradović.

Optužnica je podignuta i protiv 16 odgovornih lica privatnih preduzeća i radnji i to: Vitomira Dimitrijevića, Radoslava Savatijevića, Dejana Živojinovića, Nenada Živojinovića, Radovana Cvetića, Gorana Marojevića, Vere Trifunović, Dejana Dimitrijevića, Laketa Lazara, Zorana Ristivojevića, Milorada Vojinovića, Dragana Ivanovića, Dejana Živanovića, Dejana Radosavljevića, Radoša Milosavljevića i Zorana Jankovića.

Prema rečima tužioca, njima se optužnicom stavlja na teret da su iznajmljivali mašine od privatnih preduzeća za čijim radom nije postojala potreba. To su činili bez sprovođenja postupka javne nabavke usluga i plaćanjem faktura na kojima je iskazan uvećan broj časova rada mašina, na štetu basena "Kolubara".

Tako su privatnim preduzećima pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 938 miliona dinara, odnosno oko 8,4 miliona evra.

Nakon podizanja optužnice, sud je produžio pritvor okrivljenima Draganu Tomiću, Vladanu Jovičiću, Radisavu Rankoviću, Vitomiru Dimitrijeviću, Radosavu Savatijeviću, Dejanu Živojinoviću i Nenadu Živojinoviću, napomenuo je Radisavljević. Tomić i još 16 osumnjičenih uhapšeni su početkom oktobra prošle godine. Tokom istrage broj osumnjičenih povećao se na 28.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.