Yellowjackets i Julian Marley večeras zatvaraju Nišvil

Izvor: JužneVesti.com, 14.Avg.2022, 18:26

"Yellowjackets" i Julian Marley večeras zatvaraju "Nišvil"

Američki, poljski, danski i domaći bendovi nastupiće poslednje veče Nišvil džez festivala, a program će otvoriti Unleashed Cooperation. Posetioci će imati prilike da čuju i džez i fusion sastav Yellowjeckets, koji je na sceni više od četiri decenije i koji ima dve "Grammy" nagrade, a veče će upotpuniti i Julian Marley, sin rege legende Boba Marlija.

Glavni program Nišvila >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << će biti završen večeras uz kvalitetne izvođače, a u ponoć i uz vatromet. Veče će od 19:30 otvoriti džez kvintet iz Poljske Unleashed Cooperation, čija je muzika rezultat dugogodipnjeg iskustva i istraživanja dubine džeza, slobodne improvizacije i etno muzike.

U 20:30 posetioci će moći da slušaju porodični gudački bend sa Apalačkih planina u Kentakiju Corn Maiz, a koji izvodi originalnu muziku sa tradicionalnom starinskom melodijom i jedinstvenom obradom poznatih pesama.

Na sceni će nakon njih biti i danski sastav I think you are awesome koji nudi svež i inovativan pristup modernoj muzici.

Od 22:40 publika će imati prilike da čuje američki sastav Yellowjackets - bend koji iza sebe ima 25 albuma, dve "Grammy" nagrade i još 17 nominacija za najveće priznanje u muzici.

Kroz grupu su u međuvremenu prošli mnogi vanserijski muzičari, a sastav sada čine pijanista i klavijaturista Russell Ferrante, saksofonista Bob Mitzer, bubnjar Will Kennedy i basista iz Australije Dane Alderson.

"Yellowjackets" je tu i posle 45 godina i ne znam kako smo uspeli da toliko trajemo, to je za mene neverovatno. Mi volimo da sviramo zajedno i ovo je sjajna prilika da sviramo širom sveta, da putujemo na divnim mestima kao što je Niš i da učimo o drugačijim kulturama i zahvalni smo što imamo ovu priliku - rekao je Ferrante.

Deset minuta pre ponoći na niškoj bini će se pojaviti i rege muzičar, kantautor, producent i humanitarac Julian Marley. On je sin rege legende Boba Marley-a i Lucy Pounder, a njegovo ime je postalo poznato još 1996. godine kada je objavio prvi album "Lion in the morning". Festival zatvara Nenad Cvetičanin; foto: T. T.

Festival je otvorio niški bend, a zatvoriće ga takođe Nišlija Nenad Cvetičanin sa bendom Numismatica. On je nedavno izdao album "The Boggie Man", a istakao je da će publika u Nišu večaras imati prilike da čuje deo tog multimedijalnog projekta.

Taj projekat se sastoji od muzičkog dela, objavljen je prošle godine i sada će biti prvi put izveden uživo. Drugi segment je koreodrama koja će biti postavljena tokom 2023. godine i treći segment je roman na kome uveliko radim. Konačni deo projekta će biti animirani film koji bi trebalo da se pojavi do 2025. godine - istakao je Cvetičanin.

Podsetimo, glavni program festivala je počeo 11. avgusta. Prvo veče festivala je obeležio bend Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience, a legendarnom gitaristi Al McKay-u je uručena nagrada "Šaban Bajramović", dok je pevačica Beti Đorđević dobila nagradu za životno delo.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ja sam došao u Srbiju, morate i vi na Jamajku" Džulijan Marli priredio spektakl na Nišvilu

Izvor: Blic, 15.Avg.2022, 01:09

Džulijan Marli, sin rodonačelnika rege muzike Boba Marlija i jedan od planetarno najpoznatijih i najpopularnijih predstavnika rege muzike, priredio je pravi spektakl poslednje večeri velikog internacionalnog džez festivala Nišvil u Nišu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.