Marli ujedinio publiku poslednje veče Nišvila

Izvor: JužneVesti.com, 15.Avg.2022, 11:15

Marli ujedinio publiku poslednje veče "Nišvila"

Ovogodišnji Nišvil završen je sinoć porukom "zajednički se borimo da džez festival ostane u gradu". Poslednje veče je obeležio američki sastav Yellowjackets, a atmosferu je podigao Džulijan Marli čije je pesme publika pevala u glas. Pred kraj su posetioci mogli da vide i vatromet, koji je u odnosu na prethodne godine bio skroman, a za neke i jedva vidljiv.

Poslednje veče Nišvila otvorio >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je džez kvintet iz Poljske Unleashed Cooperation, čija je muzika rezultat dugogodipnjeg iskustva i istraživanja dubine džeza, slobodne improvizacije i etno muzike.

Program je uveličao i porodični gudački bend sa Apalačkih planina u Kentakiju Corn Maiz, kao i danski sastav I think you are awesome. Bob Mitzer na "Nišvilu"; foto: JV/Jelena Mišić

Publika je posebno uživala uz muziku američkog džez sastava Yellowjackets - benda koji iza sebe ima 25 albuma, dve "Grammy" nagrade i još 17 nominacija za najveće priznanje u muzici. Pijanista i klavijaturista Russell Ferrante, saksofonista Bob Mitzer, bubnjar Will Kennedy i basista iz Australije Dane Alderson su nastupom pokazali kako kvalitetna muzika izaziva posebnu čar, što su posetioci pohvalili i brojnim aplauzima.

Festival se bližio kraju, a voditelj Velibor Petković je sa bine poručio da sledi zajednička borba da Nišvil ostane u Nišu i najavio vatromet, Džulijana Marlija i Uprising.

Od vatrometa su mnogi čuli samo kratko pucketanje, pa je bilo komentara da je ove godine u skromnom izdanju.

Skroman vatromet; foto: JV/Jelena Mišić Ipak, sjaj je na sceni nadomestio Džulijan, jedan od sinova Boba Marlija, i čovek čije je ime postalo poznato još 1996. godine kada je objavio prvi album "Lion in the morning".

Razigrana publika je u glas pevala njegove hitove, a tokom pesme "One love" ljudi su igrali zagrljeni u krugu. Bilo je i komentara "Brate, ujedinili smo ljude".

Festival je otvorio niški bend, a zatvorio ga takođe Nišlija Nenad Cvetičanin sa bendom Numismatica.

Kako je izgledalo poslednje veče festivala pogledajte na fotografijama u galeriji teksta.

Podsetimo, festival je trajao od 11. do 14. avgusta. Nagrada za životno delo je pripala Beti Đorđević, a "Šaban Bajramović" legendarnom gitaristi Al McKay-u.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Završen Nišvil džez festival

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2022

Ovogodišnji Nišvil džez festival na Niškoj tvrđavi završen je sinoć porukom "zajednički se borimo da džez festival ostane u gradu"...Poslednje veče obeležili su američki sastav Yellowjackets i Džulijan Marli popularni rege muzičar iz Jamajke, inače sin legendarnog Boba Marlija...Festival...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.