Šiptarski separatisti protiv Srba podižu optužnice za slučajeve koje je UNMIK već zatvorio

Izvor: KMnovine.com, 03.Dec.2019, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šiptarski separatisti protiv Srba podižu optužnice za slučajeve koje je UNMIK već zatvorio

Srpski advokati sa Kosova i Metohije opominju na nove slučajeve šiptarskog bezakonja koji sve češće podižu optužnice za predmete koji su davno zatvoreni.




Opominjući da je ilegalno "pravosuđe" šiptarskih separatista poslednjih godina počelo da procesuira slučajeve koje je svojevremeno misija UNMIK, zadužena do 2008. godine za vladavinu prava na KiM, odbacila kao neosnovane ili "zatvorila", srpski advokati sa KiM pojašnjavaju da se brojni >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << slučajevi hapšenja i podizanja optužnica protiv Srba odnose upravo na predmete koje je ta misija UN zatvorila.

Sagovornici Novosti objašnjavaju da je EULEKS od 2008. godine preuzeo sve predmeti koje je ostavio za sobom UNMIK a zatim ih prebacila na separatističko kvazi-pravosuđe. 

Kao primer se navodi slučaj Ljubiše Manitaševića (47) iz Velike Hoče koji je u samoodbrani ranio dva Albanca, koji su hteli da ga kidnapuju. 

POGLEDAJTE VIDEO:


Posle 67 dana provedenih u pritvoru pušten je na slobodu a slučaj obustavljen. Optužnica protiv Manitaševića podignuta je 2015. godine, a uhapšen je, po poternici UNMIK-a, 28. septembra ove godine.

- Sasvim je sigurno da će "kosovsko pravosuđe" ponovo otvoriti sve slučajeve koje je vodio Unmik, a gde nisu okončani sudski postupci ili tamo gde nema oslobađajuće presude - opominje Ljubomir Pantović, koji je angažovan u brojnim slučajevima odbrane Srba.

Advokat Dejan Vasić dodaje još jednu nelogičnost u radu kosovskih pravosudih organa:


   
Advokat Dejan Vasić    

- U slučaju nekoliko mojih klijenata dogodilo se da je, iako je Unmik obustavio istrage, sudski slučaj ponovo aktiviran kao, recimo, u slučaju Dragoljuba Delibašića i pokojnog Olivera Ivanovića, prenose Novosti.


Pritvor bez dokaza

Advokati Srba koji se nalaze u zatvorima šiptarskih separatista na KiM kao najveću nelogičnost navode hapšenje Srba, a tek onda traženje dokaza. Usled toga se neopravdano drže u pritvoru. Brojni su i slučajevi hapšenja Srba samo na osnovu upiranja prstom od strane Albanaca što je praksa još od okupacije pokrajine 1999. godine koju su u potpunosti podržavale sve međunarodne misije od UNMIK-a, preko KFOR-a i EULEKS-a.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK

Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju



Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.