Izložbom u Gradskoj galeriji Piroćanci obeležavaju 100 godina elektrifikacije grada

Izvor: JužneVesti.com, 04.Avg.2022, 10:18

Izložbom u Gradskoj galeriji Piroćanci obeležavaju 100 godina elektrifikacije grada

Značajan jubilej za sve Piroćance - 100 godina od elektrifikacije tog grada, pirotski Istorijski arhiv obeležiće izložbom koja će se u Galeriji "Čedomir Krstić" održati u utorak, 9. avgusta, od 20 sati.

Dokumenta i fotografije iz 20-ih godina prošlog veka svedoče o ključnim koracima, poput osnivanja Pirotskog industrijskog i električnog društva 1920. godine, čiji su akcionari i osnivači bili bogatiji Piroćanci.

Prvi zadatak je bio gradnja elektrane iz >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koje bi se varoš snabdevala strujom. Krajem 1921. je odlučeno da se izgradi termoelektrana na desnoj obali Nišave (na mestu današnje Elektrodistribucije) - kažu u Arhivu.

Kažu i da je, pored finansija, postojao i otpor samih građana prema inovacijama i svakoj vrsti promena.

Cilj društva je bio unapređenje domaće proizvodnje i industrije i osvetljenje grada Pirota. Društvo je ove potrebe u Pirotu 1922. godine izgradilo jednu manju termoelektranu na desnoj obali reke Nišave pored Velikog mosta koja je prestala sa radom 1957. godine - dodaju iz Arhiva.

Imovina Pirotskog električnog i industrijskog društva je 1945. konfiskovana i data je na upravu Odeljenju industrije i rudarstva Okružnog narodnog odbora Pirot.

Autorke izložbe su Milena Milenković i Ivana Tasić, a izložba se održava u okviru "Pirotskog kulturnog leta".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.