Izvor: JUGpress.com, 22.Apr.2023, 22:56

Četiri nacionalne čitanke za osnovce i srednjoškolce

NIŠ

  Izmenom Zakona o udžbenicima predviđeno je uvođenje Nacionalne čitanke kao obaveznog nastavnog  sredstva, kazao je ministar prosvete Branko Ružić u Nišu gde je održana javna rasprava i šest zakona u vezi sa prosvetom. Biće ukupno četiri Nacionalne čitanke namenjene učenicima prvog i drugog razreda u prvom ciklusu obrazovanja, a potom i trećem i četvrtom. Treća čitanka je namenjena učenicima od 5 do 8 razreda osnovnih škola, a četvrta je namenjena srednjoškolcima. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Nacionalna čitanka obuhvata srpski jezik i književnost, svet oko nas, prirodu i društvo, istoriju i geografiju, likovnu i muzičku kulturu, predloženo je Nacrtom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima.

                             „Uvodimo nacionalnu čitanku kao obavezno nastavno sredstvo. Želimo da razvijamo međupredmetne kompetencije. Mislim da je to važno imajući u vidu da nacionalni identitet i istorija ne mogu da se nađu samo u jednom predmetu i zato će ta nacionalna čitanka biti dragocena kao nastavno sredstvo, i za prva dva razreda prvog ciklusa osnovnog obrazovanja, za treći i četvrti, za drug ciklus, od petog do osmog i za čitav srednjoškolski nivo obrazovanja“, kazao je ministar Ružić.

                           Njegov pomoćnik za osnovno obrazovanje Milan Pašić je dodao da će Nacionalna čitanka imati sve elemente nacionalnog identiteta. Izdavač će biti  „Zavod za udžbenike“.

                           „Planirano je da budu četiri nacionalne čitanke, koje će sadržati sve elemente nacionalnog identiteta i imaće za cilj da se poveća znanje učenika, da se da značaj našem nacionalnom identitetu, da deca više uče i o srpskom jeziku, kao i o interkulturalnosti nacionalnog identiteta, da se deca bolje upoznaju sa sadržajem“, rekao je Milan Pašić.

                              Izdavač Nacionalane čitanke  biće  „Zavod za udžbenike“. (kraj) VP/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.