Izvor: Radio 021, 24.Nov.2020, 13:02

Za japansku fabriku guma u Inđiji 41 milion evra državne pomoći i besplatno zemljište

Japanskoj kompaniji "Toyo Tire" odobren je 41 milion evra državne pomoći za izgradnju i opremanje fabrika za proizvodnju guma na teritoriji opštine Inđija.

Kako se navodi u ugovoru o državnoj pomoći izgradnjom ove kompanije biće zaposleno najmanje 523 radnika na neodređeno do kraja 2023. godine. Struktura zaposlenosti će se sastojati uglavnom od radnika sa osnovnim obrazovanjem (320), potom srednjim (152) i višim i visokim (51).

U istom roku će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izvršeno ulaganje u materijalna i nematerijalna sredstva kompanije u vrednosti od 382.713.001 evra gde najmanje 25 odsto ulaganja mora biti finansirano iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.

"Toyo Tire" se obavezuje da novootvorena radna mesta povezana sa investicijom, kao i investiciju na teritoriji Inđije zadrži najmanje pet godina od završetka investicionog projekta.

Takođe, korisnik državne pomoći se obavezuje da na zahtev srednjih škola omogući određenom broju đaka dolazak na praksu u proizvodni pogon, odnosno zainteresovanim studentima u sedište.

Davalac državne pomoći je Ministarstvo privrede Srbije.

Planirana lokacija izgradnje je parcela površine 637.455 kvadrata koja se nalazi u Inđiji, a koju je ovaj japanski gigant takođe dobio na poklon od Republike Srbije. Procenjena vrednost poklonljenog zemljišta iznosi 352.831.342 dinara (oko tri miliona evra). "Toyo Tire" je takođe dobio građevinsku dozvolu bez naknade. Ukupan iznos državne pomoći koje je ovo preduzeće dobilo prema tome iznosi više od 44 miliona evra.

Bez obzira na to Komisija je ocenila da je predmetna državna pomoć adekvatna i proporcionalna.

Podsetimo, i kineska fabrika guma "Linglong" u Zrenjaninu nedavno je dobila 75 miliona evra državne pomoći i zemljište na poklon.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.