Samo tri osobe na svetu mogu da putuju bez pasoša - Nikada ne biste očekivali da je među njima i ONA

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2024, 21:00

Samo tri osobe na svetu mogu da putuju bez pasoša - Nikada ne biste očekivali da je među njima i ONA

Dok japanski građani mogu da posete više od 170 zemalja bez viza, japanskom monarhu nije potreban čak ni pasoš da bi putovao.

Svima na svetu potreban je pasoš kako bi ušli u drugu zemlju. Od pape, kraljice Kamile, do premijera i predsednika država, svi treba da ga nose kada napuštaju zemlju. Međutim, u svetu postoje tri osobe koje mogu da putuju bez pasoša.

To su kralj Ujedinjenog Kraljevstva, car Japana i njegova supruga. Ovu privilegiju uživala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je prethodno kraljica Elizabeta, pre nego što je Čarls postao kralj.

Kralj Čarls nema pasoš. Kraljica Elizabeta II, majka kralja Čarlsa, takođe nikada nije imala ovu ispravu. Prema normama koje sledi vlada Velike Britanije, britanski pasoš se izdaje na ime monarha, stoga nije neophodno da ga monarh ima. Međutim, svi ostali članovi kraljevske porodice, uključujući kraljicu Kamilu i prinnca Vilijama, moraju da nose pasoš kad god putuju iz Velike Britanije. Štaviše, kralju Čarlsu nije potrebna čak ni dozvola za vožnju u Velikoj Brit aniji ili inostranstvu.

Sekretar kralja Čarlsa se po dolasku na presto uputio pismeno svim zemljama preko Ministarstva spoljnih poslova da je sada Čarls kralj Ujedinjenog Kraljevstva i da mu treba dozvoliti da putuje bilo gde sa punim poštovanjem i bez ograničenja.

Japanski pasoš jedan je od najmoćnijih na svetu, trenutno zauzima 6. mesto na listi najmoćnijih pasoša. Car Naruhito i njegova supruga, carica Masako, imaju slobodu da putuju u inostranstvo bez pasoša.

U zvaničnom dokumentu iz 1971. navodi se da će biti krajnje neprikladno izdavati pasoš za cara ili caricu. U dokumentu se takođe dodaje da bi bilo krajnje neprikladno da se car podvrgava imigracionim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin.

Od cara i carice se traži da prilože samo dokument ministarstva po dolasku u bilo koju zemlju. Ministarstvo spoljnih poslova Japana mnogo ranije obaveštava zemlju o njihovoj poseti.

Srbija Danas/Mondo/Prenela: A.N.
Pogledaj vesti o: Japan,   Vize

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

SAMO TRI OSOBE NA SVETU PUTUJU BEZ PASOŠA Mogu da idu bilo gde, evo o kome je reč

Izvor: Blic, 03.Mar.2024

Kada putujete u drugu zemlju, najvažnija stvar koju morate poneti je pasoš, barem za većinu ljudi na svetu. Ipak, postoje tri osobe na koje se to pravilo ne odnosi, odnosno nije im potreban pasoš za putovanje bilo gde u svetu. U pitanju su kralj Ujedinjenog Kraljevstva Čarls III, japanski car Naruhito...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.