RT: Japan će predložiti globalne rezerve gasa za hitne slučajeve — Blumberg

Izvor: Vostok.rs, 22.Jul.2023, 11:52

RT: Japan će predložiti globalne rezerve gasa za hitne slučajeve — Blumberg

 
Japan planira da stvori globalne strateške rezerve prirodnog gasa kako bi se zaštitio od energetskih kriza poput one koja je pogodila EU i njene saveznike prošle godine, izvestio je Blumberg ove nedelje.
Tokijski plan će biti predstavljen Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) i uključuje takozvanu stratešku „tampon zonu“ sličnu rezervi nafte za hitne slučajeve, navodi agencija, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim. IEA već zahteva od zemalja članica kao što su SAD i Japan da imaju strateške zalihe nafte ekvivalentne najmanje 90 dana neto uvoza u slučaju nužde, izvestio je Blumberg. Tokio će navodno predložiti da se njegov predlog o rezervi gasa uvrsti na dnevni red ministarskog sastanka IEA u februaru. Ideja Japana o globalnoj zalihi gasa dolazi u trenutku kada zemlja zavisna od uvoza pojačava napore da obezbedi dovoljno goriva usled rastućih cena energije i intenziviranja konkurencije na tržištu tečnog prirodnog gasa. Energetski siromašna zemlja u velikoj meri zavisi od spoljnih zaliha. Tokio nije bio voljan da sankcioniše ruski energetski sektor i više puta je istakao njegovu važnost za energetsku bezbednost Japana. Japan je dobio izuzeće od zapadne granice cena za uvoz ruske nafte, što je omogućilo snabdevanje naftom i gasom sa dalekoistočnog polja Sahalin-2. Japan je takođe zadržao udeo u zajedničkim energetskim projektima u Rusiji.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zima nije daleko: Japan predlaže formiranje globalnih rezervi gasa

Izvor: 24sedam.rs, 23.Jul.2023, 11:00

Tokio će svoj plan, koji je sličan rezervi nafte za hitne slučajeve, predstaviti Međunarodnoj agenciji za energiju

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.