Fetel šampionski u Južnoj Koreji

Izvor: B92, 14.Okt.2012, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fetel šampionski u Južnoj Koreji

Na stazi u Jeongamu u ovim trenucima se vozi Velika nagrada Južne Koreje, 16. trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Ta trka se vozi samo nedelju dana posle runde u Japanu, na kojoj je prednost Fernanda Alonsa na čelu generalnog plasmana smanjena samo na četiri boda u odnosu na branioca titule Sebastijana Fetela pet trka pre kraja sezone.

Od dolaska u Južnu Koreju, Red Bul je u potpunosti u centru pažnje, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se posebno videlo u kvalifikacijama, ali je Mark Veber bio taj koji je došao do pol pozicije, ispred Fetela, Luisa Hamiltona u Meklarenu i Alonsa.

Tekstualni prenos Velike nagrade Južne Koreje možete da pratite na našem sajtu.

Od starta je u Koreji poveo Fetel, ispred Vebera, Alonsa, Hamiltona, Raikonena i Mase. Veber je čak posle nekoliko krivina pokušao da uzvrati svom timskom kolegi, a sve to je nedugo zatim iskoristio Masa i pretekao Raikonena u borbi za petu poziciju. Na samom startu viđeno je nekoliko izletanja, a čak i tokom prvog kruga, a tada je trka bila gotova za Džensona Batona u Meklarenu, pošto ga je vozač Zaubera Kamui Kobajaši izbacio sa staze.

Nedugo zatim, viđeno je još jedno odustajanje pošto se Niko Rozberg parkirao pored staze, iz gotovo identičnog razloga kao Baton. Fetel je u tim trenucima bio najbrži na stazi i do petog kruga se odvojio na više od sekunde od Vebera. Alonso je tada bio još dve sekunde iza, dok je Hamiltonov zaostatak u odnosu na Španca bio oko jedne i po sekunde. Kobajaši je u osmom krugu dobio kaznu ’prođi kroz’ zbog izazivanja udesa, koju je odmah odradio.

Pošto je Rozbergov bolid i dalje bio pored staze, žute zastavice su ostale na snazi sve do devetog kruga, kada je i DRS ponovo aktiviran. Do tada, Fetel je bio već dve sekunde ispred Vebera, dok je Alonso bio više od tri sekunde dalje. Mladi Nemac je iz kruga u krug bio sve brži, a u 14. je Hamilton bio prvi od vodećih vozača koji je otišao u boks, dok su u sledećem krugu isto učinili Veber, Masa i Raikonen. Vozač Meklarena je najviše profitirao pošto je povećao prednost u odnosu na Brazilca i šampiona iz 2007. godine.

Fetel je po nove pneumatike otišao u 16. krugu, a Alonso je ušao u boks za njim i na stazu se vratio tik ispred Peresa i Hamiltona, koji je čekao svoju šansu. Britanac je posle nekoliko krivina pretekao mladog Meksikanca i odmah je krenuo u poteru za Alonsom, dok je trka u 16. krugu bila gotova za Kobajašija, koji se parkirao u garaži, a isti slučaj je nedugo zatim bio sa vozačem Hispanije Pedrom de la Rosom.

Peres je konačno u boks otišao u 19. krugu, a iako se u prvi mah činilo da će Hamilton moći da napadne Alonsa, to se nije desilo, već je počeo da zaostaje zbog problema sa prijanjanjem, ali i pneumaticima. Tako mu se Masa približio, a prilikom prvog napada uspeo i da se probije pored njega u 21. krugu, dok je dva kruga kasnije isto pokušao i Raikonen, ali se Britanac odbranio. Finac je i dalje nastavio sa napadima u narednim krugovima, ali bez uspeha.

Fetel je oko 25. kruga bio više od devet sekundi ispred Vebera, kojeg je Alonso počeo dosta da sustiže. Dva kruga kasnije, Hamilton je po drugi put bio u boksu i kao i dosta puta ove sezone imao je probleme, i na stazu se vratio iza Romana Grožana u Lotusu, a ispred vozača ekipe Toro Roso Danijela Rikarda. Veber je bio sledeći u boksu, u 33. krugu, dva kruga pre Alonsa, a po povratku na stazu nije bilo promene pozicija, pošto se Australijanac bez problema zadržao ispred.

Mladi Nemac je u 35. krugu imao kratko izletanje sa staze, a iako mu to nije naškodilo, odmah su ga pozvali u boks i on se bez problema vratio u vođstvo. Masa ga je pratio i vratio se kao četvrti, ispred Raikonena i Hamiltona. Britanac je pet krugova kasnije trpeo napade od Grožana, ali je sve to iskoristio Niko Hilkenberg u bolidu Fors Indije i probio se ispred obojice.

U međuvremenu, Masi su poručili da se previše primakao Alonso i da se malo odvoji, što je Brazilac poslušao. Na vrhu nije bilo nikakvih promena pred poslednjih 15 krugova, Fetel je imao više od osam sekundi prednosti u odnosu na Vebera, dok je Alonso bio još četiri sekunde dalje. Hamilton je i dalje trpeo napade od Grožana, ali je morao po treći put po nove pneumatike u 43. krugu i vratio se kao deseti.

Iako se u prvom trenutku odmakao, Masa je u 44. krugu bio samo sekundu iza Alonsa, ali je izbegavao bilo kakav napad.
Pogledaj vesti o: Ferrari

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fetel šampionski u Južnoj Koreji

Izvor: OkRadio.rs, 14.Okt.2012

Aktuelni šampion Formule 1 Sebastijan Fetel pobednik je 16. trke ovogodišnjeg šampionata, Velike nagrade Južne Koreje.Mladi Nemac je u Jeongamu došao do četvrte pobede ove sezone, treće zaredom, a 25. ukupno, i to u vremenu od 1:36:28.651 sata. Kao drugi kroz cilj prošao je Mark Veber, koji...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.