Izvor: RTS, 09.Jul.2022, 06:09

Abe nije jedini političar napadnut u Japanu, njegov deda preživeo atentat

Bivši premijer Japana Šinzo Abe, koji je preminuo nakon što je na njega pucano dok je držao predizborni govor u gradu Nari, nije jedini japanski političar koji je napadnut, iako su takvi incidenti retki u posleratnoj istoriji te zemlje. Atentat je izvršen i na dedu Šinza Abea, koji je takođe bio japanski premijer, ali je on taj napad preživeo.
Od 1960. godine, u Japanu je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zabeležen dvocifren broj napada na političare i javne funkcionere, a najviše ih je bilo tokom devedesetih godina. Mete napada bili su premijeri, ministri, poslanici, ali i strani ambasadori. Kao napadači uglavnom se ističu pripadnici ekstremističkih desničarskih grupa i kriminalci.

Deda po majci Šinza Abea i takođe nekadašnji premijer Japana Nobusuke Kiši napadnut je 1960. godine nožem ispred svoje rezidencije, a napadač je dovođen u vezu sa desničarskim grupama. Muškarac je šest puta ubo Kišija u butinu, ali je tadašnji premijer preživio jer mu nisu bile povređene glavne arterije.
Iste godine, lidera japanske Socijalističke partije Inejira Asanumu, na političkom mitingu na smrt je izbo mladić, takođe prepoznat kao ekstremni desničar.
Desničarska grupa ekstremista, tri godine kasnije, zapalila je kuću ministra građevine Kona Ičiroa.
Meta napada nisu bili samo domaći političari: američki ambasador je 1964. godine teško povređen ispred ambasade u napadu nožem. Napadač je bio mladi Japanac.
Tadašnji premijer Miki Takeo dobio je 1975. godine udarac u lice od člana desničarske grupe dok je čekao početak sahrane bivšeg premijera Satoa Ejsakua.
U prvom od nekoliko napada na političare tokom 1990. godine gradonačelnik Nagasakija Motošima Hitoši teško je povređen nakon što ga je upucao pripadnik desničarske grupe.
Iste godine, poslanika Hamadu Koičija napao je metalnom šipkom član organizovane kriminalne grupe.
Bivši ministar rada i poslanik Hjosuke Niva preminuo je 1990. od rana koje je 12 dana pre smrti zadobio u napadu nožem u Nagoji, koji je izvršio mentalno poremećeni muškarac.
Potom je tadašnji gradonačelnik Nagasakija Hitoši Motošima teško ranjen kada je na njega pucao jedan desničar.
Naoružani muškarac 1992. godine pucao je na tadašnjeg potpredsednika Liberalno-demokratske partije Šina Kanemaru, dok je držao govor, ali nije povređen.
Još jedan pokušaj ubistva dogodio se 1994. godine, kada je desničarski ekstremista pucao na tadašnjeg premijera Morohira Hosokavu, koji nije povređen.
Na komesara Nacionalne policijske agencije, generala Kunimacua Takaija, ispred kuće u Tokiju, pucao je 1995. godine čovek sa belom maskom i teško ga ranio.
Paket-bombe namenjene guverneru Tokija Aošimi Jukiju eksplodirale su iste godine, pri čemu su dve osobe povređene.
Gradonačelnik malog grada Mitake Joširo Janagava teško je ranjen kada je napadnut kod kuće 1996. godine, a policija je sumnjala da iza napada stoji organizovani kriminal.
Poslanik Demokratske partije Koki Iši preminuo je nakon što ga je predstavnik desničarske grupe napao ispred njegove kuće 2002. godine.
Još jedan gradonačelnik Nagasakija – Ičo Itoh, ubijen je 2007. godine kada je na njega pucao član organizovane kriminalne grupe. 
Poslednji incident, pre napada na Abea, zabeležen je 2006. godine kada su zapaljeni kancelarija i kuća bivšeg generalnog sekretara Liberalno-demokratske partije Koičija Kata.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.