Izvor: RTS, 08.Jul.2022, 06:52

Šinzo Abe, bivši premijer Japana, preminuo nakon atentata

Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo je nakon što je na njega pucano dok je držao predizborni govor u gradu Nari, javlja japanski javni servis NHK. Abea je iz vatrenog oružja ranio Tecuja Jamagami, bivši pripadnik mornarice, koji je uhapšen. NHK je objavio snimak napada. Svetski zvaničnici osudili su napad i uputili saučešća Abeovoj porodici i japanskom narodu.
Bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << japanski premijer Šinzo Abe preminuo je nakon atentata, javlja japanski javni servis NHK.

Abe je prebačen u bolnicu pošto je na njega pucano oko 11.30 po lokalnom vremenu dok je držao govor.
Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je da je Šinzo Abe bio u teškom stanju, a Kjodo i NHK preneli su da je bio bez svesti i u stanju srčanog zastoja kada je prebačen u bolnicu.

Abe je, kako izgleda, pogođen u vrat i grudi, javlja NHK, prenosi Rojters.
Vlasti su uhapsile osumnjičenog za napad, starog 41 godinu.
U pitanju je Tetsuja Jamagami, bivši pripadnik japanske ratne mornarice. On je napustio vojnu službu 2005. godine.

Osumnjičeni, koji je uhapšen odmah nakon pucnjave, nije pokušavao da pobegne, a NHK prenosi da mu je policija zaplenila oružje i identifikovala ga.
Bivši lider vladajuće Liberalno demokratske partije pogođen je s leđa tokom posete gradu Nara, u okviru kampanje za izbore zakazane za nedelju.

Pao je na zemlju nakon što su se čula dva pucnja i hitno je prebačen u bolnicu.
Očevici su rekli da za NHK da je muškarac prišao Abeu s leđa dok je držao govor, prenosi Gardijan.
Čuo se prvi pucanj, i činilo se da niko nije povređen, rekli su svedoci.

Kada je ispaljen drugi hitac, Abe je pao na zemlju i ljudi su požurili da mu pomognu.
Japanski javni servis NHK prikazao je snimak Abea koji drži predizborni govor ispred železničke stanice kada su se čula dva pucnja, nakon čega je kamera nakratko zaklonjena, a onda su se mogli videti službenici obezbeđenja kako obaraju muškarca na zemlju.
Premijer Fumio Kišida prekinuo je predizbornu kampanju nakon napada i vratio se u Tokio. 
Abe (67) je bio premijer od 2006. do 2007. godine, i ponovo od 2012. do 2020. godine. Podneo je ostavku zbog zdravstvenih problema.

Šinzo Abe je 2018. godine bio prvi japanski premijer koji je posetio Srbiju posle 30 godina.
Na Vidovdan je odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti zbog očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja odnosa dve zemlje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bivši japanski premijer Šinzo Abe ranjen u atentatu, u teškom je stanju

Izvor: Radio 021, 08.Jul.2022

Bivši japanski premijer Šinzo Abe je ranjen u gradu Nara.

Nastavak na Radio 021...

OGLASIO SE MLAĐI BRAT ABEA: Otkrio u kakvom stanju se trenutno nalazi bivši premijer

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2022

Mlađi brat bivšeg japanskog premijera Šinza Abea i japanski ministar odbrane Nobuo Kišija rekao je novinarima da se "čini sve što je moguće da mu se spase život, uključujući transfuziju krvi"...- Molim se za njegov brz oporavak. Trenutno se u bolnici u Nari radi sve što je moguće da mu se...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.