ATENTAT NA BIVŠEG JAPANSKOG PREMIJERA: Šinzo Abe upucan više puta u leđa, lekari se bore za život (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2022, 07:05

ATENTAT NA BIVŠEG JAPANSKOG PREMIJERA: Šinzo Abe upucan više puta u leđa, lekari se bore za život (VIDEO)

Bivši japanski premijer Šinzo Abe upucan je danas dok je držao govor tokom predizbornog skupa u gradu Nara na zapadu zemlje, saopštila je državna agencija NHK.

Kako javlja agencija, Abe je više puta upucan u leđa pumparicom sa razdaljine od samo nekoliko metara.

Nakon što je drugi put pogođen, Abe se srušio na zemlju držeći se za grudi. Očevici tvrde da je obilno krvario.

On je u svesnom stanju helikopterom prebačen u bolnicu, ali mu je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << otkazalo srce i trenutno ne pokazuje znake života, pišu Asahi Šinbun i NHK.

Bivši guverner Tokija Joiči Masuzoe saopštio je da je Abe u stanju kardiopulmonarnog zastoja. Taj termin se u Japanu koristi pre nego što smrt osobe bude zvanično potvrđena, piše Bi Bi Si.

Japanska policija je saopštila da je uhapšen osumnjičeni Tecuja Jamagami, četrdesetjednogodišnji stanovnik Nare. On nije pokušao da beži posle napada.

Third video shows the shooting of former Japanese Prime Minister Shinzo Abe and the gunman being taken into custody

NOTE: Video not graphic, but viewer discretion is advised pic.twitter.com/xsskEZzBMQ

— BNO News (@BNONews) July 8, 2022

Abe je u Nari držao predizborni govor uoči nedeljnih izbora za japanski gornji dom.

Japanski premijer Fumio Kišida je otkazao sve predizborne skupove i hitno se vratio u sedište Liberalno demokratske partije Japana u Tokiju.

Šinzo Abe je premijer sa najdužim stažom u istoriji Japana.

Bio je predsednik vlade zemlje izlazećeg sunca u dva navrata - od 2006. do 2007. godine, i od 2012. do 2020, kada se povukao zbog zdravstvenih problema.

Abe je konzervativac koji je često nazivan i desničarem. Bio je član nacionalističkog društva Nipon Kaigi, i zalagao se za ukidanje Člana 9 japanskog ustava, čime bi se omogućila militarizacija i naoružavanje zemlje.

Ekonomska politika koju je vodio je na Zapadu poznata kao "Abenomika", i uključuje fiskalne stimulacije i strukturne reforme koje su Japan održale među najrazvijenijim svetskim ekonomijama.

Na Vidovdan ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odlikovao Abea ordenom Republike Srbije na lenti zbog očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja saradnje dve zemlje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro Šinzo Abe: Bivši premijer Japana podlegao povredama nakon što je upucan dok je držao govor

Izvor: Danas, 08.Jul.2022

Bivši premijer Japana Šinzo Abe (67) je podlegao povredama nakon što je bio meta napada dok je držao govor na mitingu u Nari, zadobivši prostrelne rane u predelu vrata i grudi, izvestila je televizija NHK, pozivajući se na zvaničnike.

Nastavak na Danas...

Umro Abe

Izvor: B92, 08.Jul.2022

Bivši japanski premijer Šinzo Abe, koji je upucan danas tokom predizbornog skupa u gradu Nara dok je držao govor, preminuo je...Vest su preneli brojni svetski mediji i agencije, uključujući i japanske državne medije...Abe je pogođen u grudi i leđa, a njegov napadač je uhapšen nakon pucnjave....

Nastavak na B92...

Ubijen bivši japanski premijer Shinzo Abe

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jul.2022

Najmlađi premijer Japana koji se najduže zadržao na toj funkciji ubijen je tokom predizbornog skupa na zapadu zemlje. 'To je neoprostivo' poručio je trenutni premijer Kishida.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.