Upucan bivši premijer Japana: Pogođen dok je držao govor, ne pokazuje znake života FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 08.Jul.2022, 07:03

Upucan bivši premijer Japana: Pogođen dok je držao govor, ne pokazuje znake života FOTO/VIDEO

Bivši japanski premijer Šinzo Abe prebačen u bolnicu nakon što je na njega pucano dok je držao govor u gradu Nara, prenosi Rojters izveštaj državnе TV HNK.

Abe (67) ostao je bez svesti nakon što je na njega pucao neidentifikovani napadač, koga je policija privela na licu mesta, preneo je Kjodo.

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno izjavio je da ne zna u kakvom je Abe stanju nakon napada, a novinska agencija Kjodo i NHK preneli su da je Abe (67) bio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez svesti i u stanju srčanog zastoja, kada je prebačen u bolnicu.

Napadač je uhapšen odmah nakon pucnjave i nije ni pokušavao da pobegne, a NHK prenosi da mu je policija zaplenila oružje i identifikovala ga.

Macuno je na konferenciji za novinare rekao da je Abe upucan oko 11:30 ujutro po lokalnom vremenu i naglasio da se „takav čin varvarstva ne može tolerisati“, prenosi Rojters.

Televizija TBS javila je da je Abe pogođen u levu stranu grudi, a očigledno i u vrat.

Čuli su se pucnji i video se manji oblak dima u trenutku kada je Abe držao govor za nedeljne izbore za gornji dom parlamenta, Dom savetnika, ispred železničke stanice u gradu Nara, na zapadu zemlje, navodi NHK.

Novinar NHK-a sa lica mesta izvestio je da su se čula dva uzastopna pucnja tokom Abeovog govora.

Abe je bio japanski premijer u dva mandata s najdužim stažom, a podneo je ostavku 2020. navodeći zdravstvene razloge.

Premijer Fumio Kišida prekinuo je predizbornu kampanju nakon napada na Abea i vratio se u Tokio, prenose mediji.

Abe potiče iz politički uticajne porodice, njegov deda sa majčine strane Nobusuke Kiši bio je japanski premijer od 1957. do 1960. godine, a njegov otac , Šintaro Abe, bio je ministar spoljnih poslova Japana.

Šinzo Abe je posetio Srbiju 2018. godine, što je bila prva poseta Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, a odlikovan je na Vidovdan ove godine ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Abe jedini strani političar kojeg je Vučić odlikovao Vidovdanskim ordenom

Izvor: B92, 08.Jul.2022

Bivši japanski premijer Šinzo Abe prebačen u bolnicu nakon što je na njega pucano dok je držao govor u gradu Nara, prenosi Rojters izveštaj državnе TV HNK...Bivši japanski premijer Šinzo Abe, koji je danas upucan tokom predizbornog skupa u gradu Nara, poznat je kao veliki prijatelj Srbije i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.