Abe jedini strani političar kojeg je Vučić odlikovao Vidovdanskim ordenom FOTO

Bivši japanski premijer Šinzo Abe prebačen u bolnicu nakon što je na njega pucano dok je držao govor u gradu Nara, prenosi Rojters izveštaj državnе TV HNK.

Izvor: B92

Petak, 08.07.2022.

07:29

Abe jedini strani političar kojeg je Vučić odlikovao Vidovdanskim ordenom FOTO
EPA&EFE&KOCA SULEJMANOVIC

Bivši japanski premijer Šinzo Abe, koji je danas upucan tokom predizbornog skupa u gradu Nara, poznat je kao veliki prijatelj Srbije i čovek koji je mnogo radio na razvoju odnosa naše dve zemlje.

Zbog toga je Šinzo Abe jedini strani političar kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao na Vidovdan ove godine ordenom Republike Srbije na lenti, zbog očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja saradnje dve zemlje.

Nakon njegove posete Srbiji, Japan je odbio da glasa za članstvo Kosova u Unesko.
EPA/EFE/KOCA SULEJMANOVIC
Abe i Vučić su se tada saglasili da su odnosi dve zemlje prijateljski, ali da u ekonomiji ima prostora za poboljšanje saradnje, izrazivši očekivanje da će poseta japanske delegacije Srbiji označiti početak snažnog jačanja odnosa u svim sferama.

Abe je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem rekao da je Srbija ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana, koji ima važnu geopolitičku poziciju.

"Japan snažno podržava Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice Evropske unije", rekao je tada Abe, dodavši da Japan želi da "aktivno pomogne reforme u Srbiji".

Abe je 2018. godine rekao i da mu je izuzetno drago što je u poseti Srbiji, da je imao "značajan razgovor s Vučićem koji veoma dobro poznaje Japan" i izrazio nadu da će "ovaj sastanak biti početak snažnog jačanja odnosa u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i svim drugim sferama".

Predsednik Vučić je tada istakao da posetu premijera Japana smatra istorijskom prekretnicom od ključnog značaja za dalji razvoj i unapređenje odnosa Srbije i Japana, izrazivši veliku čast i zadovoljstvo zbog prve posete japanskog premijera posle 31 godine.

On je zahvalio Abeu na podršci Japana prilikom elementarnih nepogoda, ali i na podršci evrointegracijama.

Bivši japanski premijer je tokom posete našoj zemlji izjavio i da neće zaboraviti pomoć Srbije 2011. godine kada je tu zemlju pogodio razorni zemljotres.
EPA/EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: