Obradović: Zadovoljni probom mature

Izvor: B92, 13.Maj.2013, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Zadovoljni probom mature

Beograd -- Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da je zadovoljan kako je prošla generalna proba male mature koju su u svojim školama imali đaci osmog razreda.

"Moram reći da smo zadovoljni iz nekoliko razloga. Obavili smo konsultacije sa svim školskim upravama sa izuzetkom Kosovske Mitrovice i Raniluga i izlaznost je viša od 98 - 99 odsto đaka i 96 odsto škola", rekao je za RTS Obradović. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je istakao da od 1.263 škole samo njih šezdesetak nije učestvovalo na probom testu u subotu i to opravdano zbog ekskurzija ili takmičenja.

Obradović je istakao da je važno to što su đaci imali priliku da vide kako će izgledati mala matura.

"To je sjajna stvar da nekoliko nedelja pre male mature oni vide gde su u ovom trenutku i da onda tih nekoliko nedelja iskoriste da unaprede svoje znanje", rekao je Obradović.

On je istakao i da su načelnici školskih uprava obavestili ministarstvo da su deca bila iznenađena sadržajem testa iz srpskog jezika, te da su pojedini zadaci bili dugi po sadržaju, a ne teški za razumevanje, pa su utrošili dosta vremena da ih pročitaju i razmisle.

Prema njegovim rečima, bilo je primedbi da je veliki napor za jedan dan imati dva testa.

"Sjajna je stvar da svi kažu da je to dobro s obzirom da su svi zadaci bili nepoznati", rekao je Obradović i podsetio da će na maloj maturi 25 odsto zadataka biti poznato.

Kada su u pitanju besplatni udžbenici Obradović je rekao da sve ostaje isto te da će besplatne udžbenike dobiti đaci od prvog do četvrtog razreda po izboru učitelja.

"Kada budemo imali više novca mi ćemo proširiti i na peti razred", rekao je Obradović.

Đaci osmog razreda su u subotu širom Srbije u svojim školama imali generalnu probu male mature, koja ih čeka u junu.

Završni ispiti biće održani 17. i 18. juna, sa 75 odsto potpuno nepoznati i 25 delimično poznatih zadataka iz zbirki.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obradović: Zadovoljni probom mature

Izvor: Akter, 13.Maj.2013

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da je zadovoljan kako je prošla generalna proba male mature koju su u svojim školama imali đaci osmog razreda

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.