HARADINAJ OPET NA ČELU KOSOVA? Šta sve mogu da donesu vanredni izbori 11. juna

Izvor: Blic, 12.Maj.2017, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HARADINAJ OPET NA ČELU KOSOVA? Šta sve mogu da donesu vanredni izbori 11. juna

Juče raspisani izbori za skupštinu Kosova zatiču Ramuša Haradinaja na pol-poziciji: rejting mu raste, ima oreol mučenika, sve je poželjniji koalicioni partner. Stiže li (ponovo) njegovih pet minuta?

Predsednik Kosova Hašim Tači odlučio je juče da se prevremeni parlamentarni izbori održe 11. juna, a sa tim se saglasila i većina partija. Tači je o održavanju prevremenih izbora razgovarao i s >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednicom Centralne izborne komisije Valjdetom Daka, prenose prištinski mediji. Prethodno je vlada Ise Mustafe pala nakon što joj je u parlamentu izglasano nepoverenje.

Kosovo će, dakle, na leto imati novu vladu i premijera, a analitičari sa kojima je "Blic" razgovarao se slažu da u ovom trenutku najveći rast beleži upravo Haradinajeva ABK.

- Događaji koji su se desili u poslednjih par meseci - boravak u pritvoru pre svega - predstavljaju talas energije za Haradinaja i uticali su na to da njegov rejting sigurno skoči, postavljajući ga na mesto lidera opozicije. Do izbora će sigurno voditi nacionalističku kampanju, s obzirom na status heroja koji trenutno ima - kaže Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida.

Taj oreol heroja i rast koji beleži, međutim, nisu dovoljni da Haradinajeva ABK pobedi na izborima. No, to znači da bivši lider OVK ima dobar "ucenjivački potencijal".

- Meni cela ova priča, koja se kuva već nekoliko meseci, liči na preraspodelu moći između Tačijeve i Mustafine stranke. Oni o tome nisu mogli da se dogovore, pa im je ovo način da je ponovo među sobom podele. Ne bi bilo iznenađenje da Haradinaj nakon izbora u pregovorima sa tim partijama zatraži premijersko mesto. Međutim, ono što nimalo nije nemoguća opcija jeste da dobije potpredsedničko mesto - priča on.

Verovatnija opcija za saradnju je Tačijeva DPK, sa kojom će najverovatnije ponovo sarađivati i predstavnici Srba.

Osim njih, i podrška Albanaca iz dijaspore definitivno preteže na Haradinajevu stranu. A glas jednog Albanca iz dijaspore Ramušu je važniji od drugih: ako lider ABK ponovo dobije podršku - pre svega finansijsku - Bedžeta Pacolija ("najbogatijeg Albanca na svetu"), premijersko mesto biće mu još za korak bliže.

Ostaje pitanje u kakvu bi situaciju potencijalna pobeda Haradinaja stavila Srbe na KiM, a očekivano je da bi im Haradinaj bio najmanje poželjan partner.

"Sveta stvar"

Predsednik Tači jučerašnji dan je, osim da raspiše izbore, iskoristio i za susret sa predsednikom Albanije Bujarom Nišanijem. Oni su se složili da Albanci nikada nisu bili više jedinstveni, te da je njihovo nacionalno pitanje "sveta stvar".

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je Haradinaj dočekan u Prištini
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

BORBA: Rat za vlast Tačija i Haradinaja

Izvor: Kurir, 12.Maj.2017

...Na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu žestoka bitka za vlast vodiće se između stranaka Ramuša Haradinaja i kosovskog predsednika Hašima Tačija..Prema ocenama pojedinih analitičara, trenutno malu prednost ima Haradinaj, koga neki vide na poziciji premijera, jer je mesecima...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.