Izvor: RuskaRec.ru, 05.Jun.2017, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC: Za Kremlj Velika Britanija beznačajna, a to je uvredljivo

Kako stoje stvari u Rusiji u vezi sa izborima u Velikoj Britaniji, pitanje je koje postavlja dopisnik Bi-Bi-Sija Stiv Rozenberg. Nije li ih Kremlj već uzeo na nišan i da li je moguće da su već postali cilj ruskih spoljnih obaveštajnih službi, nastavlja novinar sa retorskim pitanjima.
Ekspert: Na Zapadu se prema Rusima odnose kao prema jereticima
Rozenberg navodi da je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson nedavno dopustio, kako je rekao, „realnu mogućnost" >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << da se Rusija umeša u izbore. Novinar, međutim, tvrdi da u stvarnosti Moskvu ne brine mnogo ko će biti novi britanski premijer. Uoči američkih i francuskih izbora, kako on ističe, ruske televizije su Trampu i Le Pen upućivale hvalospeve, a Hilari Klinton i Makrona ukorevale, što nije ni malo čudno, smatra on, s obzirom da su Tramp i Le Pen bili za zbližavanje sa Moskvom.
Rozenbrg navodi da uoči britanskih izbora ruski mediji ne podržavaju ni jednu stranu, i skoro i da ne izveštavaju o predizbornoj kampanji, ponovo glasno postavljajući pitanje „zašto je to tako". 
„Mi u Rusiji Veliku Britaniju ne doživljavamo kao zemlju u potpunosti nezavisnu. Smatramo je svojevrsnim delom Amerike, mnogo mlađim partnerom Vašingtona", rekao je politikolog Sergej Markov za Bi-Bi-Si.
„Putin neće proći”: Mej preduzela mere da zaštiti „slobodu izbora”
Drugim rečima, u očima Kremlja Velika Britanija je beznačajna, rezimira Rozenberg konstatujući da je to uvredljivo.
On je među običnim građanima u podmoskovskom Reutovu napravio malu anketu pokušavaući da sazna koliko ih britanski izbori zanimaju. I dok su svi mnogo znali o tradiciji Velike Britanije, niko nije ni slutio da se tamo održavaju izbori, da ne govorimo o tome da se nije našao ni jedan sagovornik koji je znao ime aktuelnog premijera, izvestio je Rozenberg, a preneo portal televizije RT na ruskom. 

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.