Zanijer: Priznanje konstruktivnom predsedavanju Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Dec.2015, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanijer: Priznanje konstruktivnom predsedavanju Srbije

Generalni sekratar OEBS-a Lamberto Zanijer ocenio je danas da će ministarski samit te organizacije u Beogradu biti "pozitivna kulminacija veoma dobrog posla" srpskog predsedavanja u teškim okolnostima.

Zanijer je posle sastanka s predsedavajućim OEBS-a i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da je Srbija bila snažan lider i dodao da je ovo jedan od najposećenijih ministarskih sastanaka OEBS-a koje je on video, što je priznanje radu sprskog predsedavanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Dačić je rekao da je sve spremno za početak ministarskog saveta na kojem će učestvovasti 44 ministra država članica OEBS-a, kao i visoka komesarka EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i jordanski ministar spoljnih poslova. On je rekao da je sastankom sa Zanijerom praktično počeo ministarski samit OEBS-a u Beogradu.

Zanijer je rekao da je srpsko predsedavanje imalo realističan program rada i da se postavilo kao iskreni posrednik u okruženju koje bilo sve konfliktnije.

"Veoma dobro sam sarađivao sa srpskim predsedavanjem u okruženju koje je bilo veoma teško. Bilo je podela, bilo je optužbi o narušavanju samih načela organizacije", rekao je Zanijer.

Dačić je rekao da je za Srbiju bilo veliko priznanje što je predsedavala OEBS-om u jubilarnoj godini u kojoj se obeležava 40 godina njegovog postojanja i 40 godina od Helsinškog završnog akta.

Šef srpske diplomatije je rekao da je bivša Jugoslavija bila među osnivačima OEBS-a zbog čega je Srbija imala obavezu da posao predsedavajućeg obavi na najbolji način i sebe prikaže u najboljem mogućem svetlu.

"Mislim da smo taj posao uradili korektno, da je Srbija imala uravnotežen pristup raznim konfliktima koji postoje na prostoru OEBS-a", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da će predstojeći ministarski sastanak OEBS-a biti prilika za donošenje važnih političkih događaja, ali i za bilateralne susrete. On je izrazio zadovljstvo što će na sastanku učestvovativi šefovi diplomatija "najuticajnijih ;zemalja" - Rusije i SAD.

Na pitanje novinara da li je moguće da na sastanku bude usvojena odluka da je tursko obaranje ruskog aviona bila agresija, kako očekuje ruski ambasador u Beogradu, Dačić je izrazio sumnju.

"U OEBS-u je načinu odlučivanja konsenzusom. Tako da će biti doneta svaka odluka oko koje postoji konsenzus. Nisam veliki optimista da će oko toga biti postignut konsezus", rekao je Dačić i dodao da ne zna da li će biti susreta ministara spoljnih poslova Rusije i Turske.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.