Vesić: Sporazum u interesu Srba sa Kosova

Izvor: Blic, 21.Apr.2013, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Sporazum u interesu Srba sa Kosova

Sporazum iz Brisela štiti interese Srba na Kosovu, jer će potpuno kontrolisati bezbedonosna i policijska pitanja, dok će osnivanje odeljenja drugostepenog suda u severnoj Mitrovici sa većinom sudija srpske nacionalnosti stvoriti osećaj pravne sigurnosti kod Srba, smatra Goran Vesić, bivši funkcioner DS i savetnik premijera Zorana Đinđića.

- Najvažnije je da Zajednica, koja je sada međunarodno priznata, postaje politički činilac sa kojom mora da se dogovara - napominje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vesić u pisanoj izjavi.

Prema njegovoj oceni, "Aleksandru Vučići i Ivici Dačiću treba čestitati na hrabrosti da donesu odgovorne odluke u interesu građana".

- Srbija je obezbedila početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji (EU) i sada može da reformiše društvo, obezbedi ulaganja u infrastrukturu i privredu i postane, ne samo politički, već i ekonomski lider Balkana", objasnio je Vesić.

On ocenjuje da je pred sadašnjom srpskom vladom istorijska šansa koju je, ruku na srce, zaslužila svojom odlučnošću, dodajući da, posle dogovora sa Beogradom, "kosovska vlada može da očekuje bolju saradnju, pre svega privrednu, sa Srbijom koja bi garantovala viši standard na Kosovu".

- Priština se kroz sporazum suočila sa realnošću da je budućnost Kosova u bliskoj saradnji sa Srbijom - naglasio je Vesić, ističući da put Kosova u Evropu vodi preko Beograda.

Priština je na kraju pokazala spremnost da to prizna i to je, prema rečima Vesića, hrabar iskorak kosovske vlade.

- Ocene da je Srbija ovim sporazumom priznala Kosovo su politički motivisane i pravno neutemeljene. U pitanju je dogovor o suživotu i zaštiti prava Srba na teritoriji koju smo sopstvenim pristankom još 1999. godine stavili pod jurisdikciju UN - podsetio je Vesić.

On je zato pozvao na jedinstvo oko ovog sporazuma svih parlamentarnih stranaka, društva i Srba sa Kosova.

Prema oceni Vesića, "sporazum Beograda i Prištine je na tragu onoga što je u vezi sa Kosovom želeo da postigne premijer Đinđić, kada je 2002. godine pokrenuo ovo pitanje".

- Njegova namera je bila veoma slična - ne čekati da prođe vreme, pokrenuti rešavanje praktičnih pitanja, obezbediti zaštitu za srpski narod i potom trajno rešavati kosovski problem - zaključio je Vesić.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vesić: Sporazum štiti interese Srba

Izvor: Press, 21.Apr.2013

Najvažnije je da Zajednica, koja je sada međunarodno priznata, postaje politički činilac sa kojom mora da se dogovara, napominje Vesić u izjavi za Fonet...Prema njegovoj oceni, "Aleksandru Vučići i Ivici Dačiću treba čestitati na hrabrosti da donesu odgovorne odluke u interesu građana"..."Srbija...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.