Srbija neće podržati Lukšića za generalnog sekretara UN

Izvor: Studio B, 30.Dec.2015, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija neće podržati Lukšića za generalnog sekretara UN

Srbija neće podržati kandidata Crne Gore za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Igora Lukšića, rekao je za Danas Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije

Premijer Aleksandar Vučić rekao je u utorak da će kandidat za generalnog sekretara UN kojeg podrži Srbija imati dobre šanse da bude i izabran i dodao da odluka o tome još nije doneta.

Vučić je za TV Prva rekao da će kandidat kojeg Srbija podrži možda biti građanin >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Srbije, a možda i ne.

"Onaj kandidat kojeg Srbija bude podržala će 70 odsto biti i izaban na tu funkciju. Gledaćemo da onaj koga budemo podržali bude i izabran, da bismo imali dodatni uticaj i mogućnosti", rekao je Vucicć.

On je primetio da su neki koji su do sad predlagali kandidate znali da njihovi kandidati neće biti izabrani i da to rade zbog rešavanja unutrašnjih pitanja.

"Mi nemamo unutrašnjih problema, neću nikome da se pravdam, već hoćemo da ostvarimo najbolji uticaj za Srbij", rekao je Vučić.

Vlada Crne Gore odlučila je ranije da za generalnog sekretara UN kandiduje aktuelnog potpredsednika vlade i ministra spoljnih i evropskih poslova Lukšića.

Danas podseća da je Crna Gora nedavno glasala za prijem Kosova u Unesko, a šef srpske diplomatije je tada izjavio da smo time "naravno, razočarani, ali ne i iznenađeni" takvom odlukom Podgorice.

"Mislim da time, bez obzira što će svako naći svoje argumente za, ovo nije samo odluka o Kosovu, već odluka koja je duboko protivna srpskim nacionalnim interesima... To je nešto što sigurno u odnosima sa njima moramo da postavimo kao pitanje... Kako se neko odnosi prema našim interesima, tako ćemo se i mi odnositi prema njihovim. Ne verujem da ćemo mi glasati za njihove stvari na međunarodnom planu", poručio je tada Dačić.

 
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.