Od odnosa Hrvatske i Srbije zavisi stabilnost regiona

Izvor: Politika, 16.Jan.2013, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od odnosa Hrvatske i Srbije zavisi stabilnost regiona

Dačić: Prošlost ne možemo da promenimo, ali možemo da utičemo na sadašnjost i budućnost Milanović: Došao sam u Beograd da vidimo možemo li bolje

Odnosi između Srbije i Hrvatske nisu bitni samo za dve zemlje nego i za stabilnost čitavog regiona, saglasili su se posle jučerašnjeg sastanka u Beogradu srpski i hrvatski premijeri Ivica Dačić i Zoran Milanović. Gotovo puna tri sata iza zatvorenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vrata razgovaralo se o problemima iz prošlosti, regionalnoj saradnji i evropskim integracijama.

„Prošlost ne možemo da promenimo, ali možemo da utičemo na sadašnjost i budućnost”, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka i radnog ručka dok je Milanović konstatovao da je izgubljeno pola godine i da je do sastanka moglo doći i ranije. Sva pitanja o kojima se razgovaralo, kako je rekao, u nadležnosti su vlada dve države.

„Došao sam u Beograd da vidimo možemo li bolje. Srbija i Hrvatska su dve zemlje koje su prošle kroz teške godine što dokazuje da politika nije samo razum već i osećaj”, poručio je Milanović.

Prema rečima srpskog premijera postignut je dogovor da se pokrene rad zajedničkih komisija koje treba da se bave nizom pitanja – od izbeglica do procesuiranja ratnih zločina i utvrđivanja granice. „Ima mnogo pitanja o kojima ne delimo stavove”, rekao je Dačić, a prenose agencije, i istakao da saradnja mora da postoji i da je nepojmljivo da postoje dve zemlje u susedstvu, a da nemaju razvijene odnose koji su na korist građana.

Dačić i Milanović su razgovarali i o međusobnim tužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Premijer Srbije je objasnio da nije bilo reči o tome kako rešiti ovaj problem, ali je dodao da ne treba čekati 2014. godinu kada počinje rasprava pred MSP-om da bi se taj problem rešio.

„Nismo ulazili u detalje, a da to pitanje opterećuje međusobne odnose, to svi znamo. Tražićemo rešenje”, rekao je Milanović.

On je poručio i da će Hrvatska biti fer u podršci Srbije na putu ka EU. „Hrvatska podržava Srbiju – ne kao fraza, ne kao poza nego kao sadržaj, jer nam je to u interesu i zato jer mislimo da je to dobro”, rekao je Milanović.

Prema njegovim rečima, Srbija će, kada je reč o evrointegracijama, imati teži posao. „Iskustvo imamo, mentori i tutori ne želimo biti, ali kolege i saradnici da. I tu ćemo biti fer, a vi nas gledajte i merite jesmo li fer. Hrvatska će bez zadnje misli dati sve od sebe”, obećao je Milanović.

Dačić je istakao da ga je Milanović uverio da Hrvatska podržava evropski put Srbije i u tom pravcu će biti usmerena saradnja dva ministarstva inostranih poslova.

Dačić se osvrnuo na oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima i istakao da, bez obzira na tu odluku, Srbija očekuje i sigurna je da će svi koji su počinili zločine nad srpskim ili hrvatskim narodom biti procesuirani i odgovarati za zločine koji su počinjeni. Prema rečima hrvatskog premijera u zatvorima u toj zemlji nalaze se mnogi koji su počinili ratne zločine tokom „Bljeska” i „Oluje”, a da bi bio najsrećniji da se tako nešto nije dogodilo. Odgovarajući na pitanje da li će biti procesuirani ratni zločini on je kazao da lično nikada nije bežao od odgovornosti za nefunkcionisanje hrvatske vlasti na sopstvenoj teritoriji posle, kako je rekao, oslobođenja zemlje. „To sam nazvao hrvatskom sramotom i neodgovornošću. To je jedno, ali svako preterivanje je drugo” ocenio je premijer Hrvatske.

On je podvukao da su mnogi koji su odgovorni za zločine, a ne radi se samo o jednoj osobi, traženi, mnogi procesuirani, a da su u zatvorima u Hrvatskoj godinama i neki visoki oficiri hrvatske vojske. To je, dodao je, odradilo hrvatsko pravosuđe a ne neko treći i to, kako je naglasio, ne navodi zato što je ponosan na to već zato što je to činjenica. Prema Milanovićevim rečima u Knin, koji je stotinama kilometara daleko od Srbije, vratilo se mnogo građana srpske nacionalnosti. „To su naši građani, ako hoćete i naši birači i oni se ne bi vratili tako duboko u hrvatsku teritoriju da se ne osećaju sigurno, a sigurnost je temeljni ljudski poriv možda i pre onoga na šansu i jednakost” rekao je premijer Hrvatske.

Premijer Srbije je najavio da će se u narednom periodu razgovarati o tri grupe pitanja, a to su otvorena pitanja iz prošlosti, pitanja imovine, izbeglih, procesuiranje ratnih zločina i utvrđivanje zajedničke granice.

J. C. i agencije

--------------------------------

Brisel nema ništa sa susretom

Dačić je rekao da očekuje da uskoro dođe i do susreta dvojice predsednika Tomislava Nikolića i Ive Josipovića i napomenuo da Vlada Srbije vodi unutrašnju i spoljnu politiku i da poseta Milanovića doprinosi normalizaciji međusobnih odnosa. „Ovo nije tajna poseta Milanovića, Nikolić je bio obavešten i nadam se da će uskoro doći do susreta dvojice predsednika”, istakao je Dačić.

Takođe je demantovao spekulacije da je za ovaj susret najzaslužniji Brisel. Dačić je naglasio da su posetu Milanovića ugovarala dva kabineta i da Brisel nema ništa sa tim, kao i da je i Evropska unija bila iznenađena kako je do posete došlo ovako brzo.

-----------------------------------

Robna razmena ispod kapaciteta dve države

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Dačić je izrazio želju da tržišta budu otvorena i da se poveća spoljnotrgovinska razmena koja sada iznosi 700 miliona evra. Milanović je konstatovao da je robna razmena ispod kapaciteta dve države. „Ukoliko ima bilo kakvih smetnji ulaganju srpskih preduzeća u Hrvatskoj tu smo da to otklonimo jer ulazimo u EU gde vladaju fer pravila i ako želimo da to važi za nas onda moramo omogućiti isto”, rekao je hrvatski premijer.

objavljeno: 16.01.2013.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi susret Dačića i Milanovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2013

BEOGRAD -..Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za stabilnost regiona i rekao da se razgovaralo o Evropskoj Uniji, ekonomskoj saradnji i svim "otvorenim" pitanjima...Dačić je na zajedničkoj konferenciji novinarima posle susreta sa hrvatskim kolegom Zoranom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Završen sastanak Dačića i Milanovića

Izvor: Press, 16.Jan.2013

Premijer Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da su odnosi između Srbije i Hrvatske ključni u regionu i u tom smislu veoma je bitno da vlade dve zemlje sarađuju u realizaciji svojih nadležnosti kao što je pitanje međusobnih odnosa.. Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je  da je do susreta...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.