Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

Rasim Ljajić je rođen u Novom Pazaru 28. januara 1964. godine.
U rodnom gradu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a onda je završio Medicinski fakultet u Sarajevu.
Po obrazovanju je doktor medicine, javnu funkciju koju obavlja jeste ministar i potpredsednik Vlade republike Srbije. Obavljao je više funkcija, bio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacije.

Predsednik je Socijaldemokratske partije. Od 1989. godine do 2000. godine radio je kao novinar za više dnevnih novina, kao i za nedeljne magazine. Pisao je kolumne za sarajevski časopis muslimanski glas i prištinski zeri. Na studijama je upoznao Aliju Izetbegovića osnivača i tadašnjeg predsednika stranke Demokratske akcije SDA koji mu je tražio da u Raškoj kako je oni zovu Sandžakom formira isto SDA. Rasim nije u tome uspeo ali je našao pravog čoveka koji može da obavlja tu poziciju Sulejmana Ugljanina.

U politiku je zakoračio 1990. godine kada je izabran za sekretara stranke demokratske akcije Sandžaka. Od 1994. godine je predsednik koalicije Sandžak koja je 2000. godine promenila naziv u Sandžačku demokratsku partiju. U decembru 2009. godine osnovao je Socijaldemokratsku partiju Srbije čiji je predsednik. Posle petooktobarskih promena izabran je za ministra za nacionalne i etničke zajednice u Vladi SRJ, a obavljao je i dužnost potpredsednika Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Marta 2003. godine izabran je za ministra za ljudska i manjinska prava u savetu ministara Scg. Od 2003. godine do 2006. godine je obavljao dužnost kopredsednika Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju sa arapskim zemljama.

Od jula 2004. godine predsednik je Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom, a od jula 2006. godine koordinator je za sprovođenje akcionog plana za završetak saradnje sa tribunalom. Zbog neuspeha u potrazi za generalom Ratkom Mladićem dao je ostavku na to mesto krajem 2009. godine. Od 2008. godine do 2012. godine obavljao je funkciju ministra za rad i socijalna pitanja. Posle izbijanja krize na jugu Srbije, u decembru 2000. godine obavljao je funkciju potpredsednika koordinacionog tela za jug Srbije gde je učestvovao u rešavanju sukoba i nalaženju rešenja, kao i smirivanje tenzija.

U avgustu 2001. godine postavljen je za potpredsednika koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Nakon potpisivanja Beogradskog sporazuma marta 2003. godine izabran je za ministra za ljudska prava kao i za prava manjina, gde je učestvovao u važnim debatama i donošenju zakona za pomoć ugroženim licima. Od jula 2004. godine predsednik je nacionalnog saveta za saradnju sa MKTJ, a od jula 2006. godine postao je koordinator za sprovođenje akcionog plana za završetak saradnje sa MKTJ. Na izborima 2012. godine njegova stranka je nastupala na listi demokratske stranke, ali je prilikom formiranja vlade podržao koaliciju SNS-SPS-URS i postao potpredsednik Vlade i ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija.
Na izborima marta 2014. godine SDPS je nastupio zajedno u koaliciji sa SNS i pobedio na izborima.
Na funkciji ministra za telekomunikacije ostao je do aprila 2016. godine a bio je izabran na sednici skupštine Srbije 27. aprila 2014. godine. Nova odluka njegovog ministarstva jeste da 2017. godine ministarstvo turizma obezbedi sredstva za podelu 60.000 vaučera za odmor u Srbiji. Biće omogućen odmor penzionerima, zaposlenima čija primanja prelaze 60.000 dinara, licima koja imaju pravo na dodatak, kao i ratni i vojni invalidi. Služi se engleskim i ruskim jezikom. Oženjen je i otac dvoje dece. Uživa u fudbalu, veliki je ljubitelj ovog sporta i rado prati utakmice.

Nedeljnik Vreme proglasio ga je za ličnost godine 2004. godine, a Evropski pokret u Srbiji dodelio mu je priznanje Najevropljanin za oblast politike u 2005. godini, dok je u anketi agencije Pragma 2006. godine izabran za najkomunikativnijeg političara.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SandzakPress.net, 10.Sep.2020, 11:47

Biševac: Da budemo motor razvoja Sandžaka

Biševac: Da budemo motor razvoja Sandžaka

Nosilac liste “Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” Nihat Biševac izabran je na današnjoj sednici lokalnog parlamenta za gradonačelnika Novog Pazara, a Igor Novović iz Srpske napredne stranke (SNS) za njegovog zamenika. Biševac, za čiji izbor je glasalo 27 odbornika, poručio je da će biti gradonačelnik svih građana Novog Pazara i da će se truditi da taj grad učini boljim mestom za život. “Koliko god da je vreme krize i suočavamo se sa velikom borbom koju vodi ceo svet protiv...

Detaljnije >>


Izvor: Danas, 09.Sep.2020, 22:09

Biševac: Da završimo započeto i budemo motor razvoja Sandžaka

Biševac: Da završimo započeto i budemo motor razvoja Sandžaka

Nosilac liste "Za evropski Novi Pazar - Rasim Ljajić" Nihat Biševac izabran je za gradonačelnika Novog Pazara na današnjoj...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Sep.2020

"NEĆU BITI U NOVOJ VLADI" Ljajić: Bilo bi neozbiljno da posle svega kažem da sam se šalio ili predomislio

NEĆU BITI U NOVOJ VLADI Ljajić: Bilo bi neozbiljno da posle svega kažem da sam se šalio ili predomislio

Ljajic je podsetio da je pre skoro dve godine rekao da neće biti u novoj Vladi i posle toga je u više izjava i intervjua to ponovio. Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić rekao je danas da neće biti u novoj Vladi Srbije, ali da će njegova stranka dobiti ministarsko mesto. . - Bilo bi neozbiljno da posle svega kažem da sam se šalio ili predomislio. Nisam ni jedno ni drugo. Ostajem pri tome, jer me obavezuje...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 09.Sep.2020

Ljajić: Neću biti u novoj vladi, za SDPS ministarsko mesto

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić rekao je da neće biti u novoj Vladi Srbije, ali da će njegova stranka dobiti ministarsko mesto. Ljajić je podsetio da je pre skoro dve godine rekao da neće biti u novoj vladi i posle toga je u više izjava i intervjua to ponovio."Bilo bi neozbiljno da posle svega kažem da sam se šalio ili predomislio. Nisam ni jedno ni drugo. Ostajem pri tome, jer me obavezuje...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Sep.2020

Ljajić: Neću biti u novoj Vladi Srbije

NOVI PAZAR - Predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić rekao je danas da neće biti u novoj Vladi Srbije, ali da će njegova stranka dobiti ministarsko mjesto.

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2020

Ljajić: Neću biti u novoj Vladi, za SDPS ministarsko mesto

Ljajić: Neću biti u novoj Vladi, za SDPS ministarsko mesto

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić izjavio je da neće biti u novoj Vladi Srbije, ali da će njegova stranka dobiti ministarsko mesto.. Ljajić je podsetio da je pre skoro dve godine rekao da neće biti u novoj Vladi i posle toga je u više izjava i intervjua to ponovio. "Bilo bi neozbiljno da posle svega kažem da sam se šalio ili predomislio. Nisam ni jedno ni drugo. Ostajem pri tome, jer me obavezuje javno izgovorena...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 09.Sep.2020

Ljajić: Neću biti u novoj Vladi, za SDPS ministarsko mesto

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić rekao je danas da neće biti u novoj Vladi Srbije, ali da će njegova stranka dobiti ministarsko mesto.

Detaljnije >>