Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

Rasim Ljajić je rođen u Novom Pazaru 28. januara 1964. godine.
U rodnom gradu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a onda je završio Medicinski fakultet u Sarajevu.
Po obrazovanju je doktor medicine, javnu funkciju koju obavlja jeste ministar i potpredsednik Vlade republike Srbije. Obavljao je više funkcija, bio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacije.

Predsednik je Socijaldemokratske partije. Od 1989. godine do 2000. godine radio je kao novinar za više dnevnih novina, kao i za nedeljne magazine. Pisao je kolumne za sarajevski časopis muslimanski glas i prištinski zeri. Na studijama je upoznao Aliju Izetbegovića osnivača i tadašnjeg predsednika stranke Demokratske akcije SDA koji mu je tražio da u Raškoj kako je oni zovu Sandžakom formira isto SDA. Rasim nije u tome uspeo ali je našao pravog čoveka koji može da obavlja tu poziciju Sulejmana Ugljanina.

U politiku je zakoračio 1990. godine kada je izabran za sekretara stranke demokratske akcije Sandžaka. Od 1994. godine je predsednik koalicije Sandžak koja je 2000. godine promenila naziv u Sandžačku demokratsku partiju. U decembru 2009. godine osnovao je Socijaldemokratsku partiju Srbije čiji je predsednik. Posle petooktobarskih promena izabran je za ministra za nacionalne i etničke zajednice u Vladi SRJ, a obavljao je i dužnost potpredsednika Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Marta 2003. godine izabran je za ministra za ljudska i manjinska prava u savetu ministara Scg. Od 2003. godine do 2006. godine je obavljao dužnost kopredsednika Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju sa arapskim zemljama.

Od jula 2004. godine predsednik je Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom, a od jula 2006. godine koordinator je za sprovođenje akcionog plana za završetak saradnje sa tribunalom. Zbog neuspeha u potrazi za generalom Ratkom Mladićem dao je ostavku na to mesto krajem 2009. godine. Od 2008. godine do 2012. godine obavljao je funkciju ministra za rad i socijalna pitanja. Posle izbijanja krize na jugu Srbije, u decembru 2000. godine obavljao je funkciju potpredsednika koordinacionog tela za jug Srbije gde je učestvovao u rešavanju sukoba i nalaženju rešenja, kao i smirivanje tenzija.

U avgustu 2001. godine postavljen je za potpredsednika koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Nakon potpisivanja Beogradskog sporazuma marta 2003. godine izabran je za ministra za ljudska prava kao i za prava manjina, gde je učestvovao u važnim debatama i donošenju zakona za pomoć ugroženim licima. Od jula 2004. godine predsednik je nacionalnog saveta za saradnju sa MKTJ, a od jula 2006. godine postao je koordinator za sprovođenje akcionog plana za završetak saradnje sa MKTJ. Na izborima 2012. godine njegova stranka je nastupala na listi demokratske stranke, ali je prilikom formiranja vlade podržao koaliciju SNS-SPS-URS i postao potpredsednik Vlade i ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija.
Na izborima marta 2014. godine SDPS je nastupio zajedno u koaliciji sa SNS i pobedio na izborima.
Na funkciji ministra za telekomunikacije ostao je do aprila 2016. godine a bio je izabran na sednici skupštine Srbije 27. aprila 2014. godine. Nova odluka njegovog ministarstva jeste da 2017. godine ministarstvo turizma obezbedi sredstva za podelu 60.000 vaučera za odmor u Srbiji. Biće omogućen odmor penzionerima, zaposlenima čija primanja prelaze 60.000 dinara, licima koja imaju pravo na dodatak, kao i ratni i vojni invalidi. Služi se engleskim i ruskim jezikom. Oženjen je i otac dvoje dece. Uživa u fudbalu, veliki je ljubitelj ovog sporta i rado prati utakmice.

Nedeljnik Vreme proglasio ga je za ličnost godine 2004. godine, a Evropski pokret u Srbiji dodelio mu je priznanje Najevropljanin za oblast politike u 2005. godini, dok je u anketi agencije Pragma 2006. godine izabran za najkomunikativnijeg političara.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2018, 16:03

Srbija i Albanija će kreirati zajedničku turističku ponudu

Srbija i Albanija će kreirati zajedničku turističku ponudu

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić dogovorio je danas sa ministrom turizma Albanije Blendijem Klosijem da u najskorijoj budućnosti bude potpisan sporazum o saradnji u oblasti turizma između Srbije i Albanije.. Sporazum će biti osnova za jačanje bilateralnih odnosa u ovoj privrednoj grani, ali i za zajednički nastup na trećim tržištima, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Detaljnije >>


Izvor: SandzakPress.net, 17.Jan.2018, 18:45

JANJIĆ PORUČIO LJAJIĆU – Umjesto suza da odgovara za drugo ubistvo u njegovom mandatu

JANJIĆ PORUČIO LJAJIĆU – Umjesto suza da odgovara za drugo ubistvo u njegovom mandatu

Lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović preminuo je jučer nakon što je upucan ispred kancelarije u Kosovskoj Mitrovici.  Uprkos borbi ljekara, Ivanović se nije uspio izvući. Prilikom razgovora o ovoj situaciji, predsjednik foruma za etničke odnose Dušan Janjić osvrnuo se i na reakciju Rasima Ljajića. “Sve ono što Ljajić predstavlja, ovo je drugo ubistvo u njegovom mandatu, možemo mi da ronimo suze, ali morat ćemo da se pitamo  i za našu odgovornost....

Detaljnije >>

Izvor: RTV Pink, 17.Jan.2018

Ljajić: Međunarodna zajednica da rasvetli ubistvo Ivanovića

Ljajić: Međunarodna zajednica da rasvetli ubistvo Ivanovića

Za porodicu Olivera Ivanovića i njegovu rodbinu i prijatelje, sad kada njega nema među živima, najbitnije je...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 17.Jan.2018

Ljajić: Najvažnije rasvetliti Ivanovićevo ubistvo, primećeno političko lešinarenje

Ljajić: Najvažnije rasvetliti Ivanovićevo ubistvo, primećeno političko lešinarenje

Za porodicu Olivera Ivanovića i njegovu rodbinu i prijatelje, sad kada njega nema među živima, najbitnije je da se otkrije ko je naredbodavac i izvršilac ubistva, rekao je za "Tanjug" potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić. "Sve drugo je skretanje pažnje sa te činjenice, a nažalost u pojedinim krugovima u Beogradu i Prištini, primećujemo i elemente političkog lešinarenja", dodao je Rasim Ljajić.Potpredsednik...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 17.Jan.2018

Ljajić: Najvažnije rasvetliti Ivanovićevo ubistvo, primećeno političko lešinarenje

Ljajić: Najvažnije rasvetliti Ivanovićevo ubistvo, primećeno političko lešinarenje

Za porodicu Olivera Ivanovića i njegovu rodbinu i prijatelje, sad kada njega nema među živima, najbitnije je da se otkrije ko je naredbodavac i izvršilac ubistva, rekao je za Tanjug potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić. "Sve drugo je skretanje pažnje sa te činjenice, a nažalost u pojedinim krugovima u Beogradu i Prištini, primećujemo i elemente političkog lešinarenja", dodao je Rasim Ljajić.Potpredsednik...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 17.Jan.2018

Ljajić: Međunarodna zajednica da rasvetli ubistvo Ivanovića

Za porodicu Olivera Ivanovića i njegovu rodbinu i prijatelje, sad kada njega nema među žživima, najbitnije je da se otkrije ko je naredbodavac i izvrššilac ubistva, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljaić.. - Sve drugo je skretanje pažnje sa te činjenice, a nažžalost u pojedinim krugovima u Beogradu i Prišštini, primećujemo i elemente političkog leššinarenja - dodao je Ljajić. Potpredsednik Vlade Srbije je istakao da će biti vremena da se i u...

Detaljnije >>

Izvor: Press, 16.Jan.2018, 18:19

RASIM LJAJIĆ KROZ SUZE: Koliko puta sam mu rekao da ide iz Mitrovice!

RASIM LJAJIĆ KROZ SUZE: Koliko puta sam mu rekao da ide iz Mitrovice!

Ministar Rasim Ljajić kroz suze uspeo da završi razgovor u studiju RTS-a o ubijenom Oliveru Ivanoviću. "Koliko puta sam mu rekao da ide iz Mitrovice" Iskreno potresen zbog vesti koja je potresla mnoge, Ljajić je rekao da je Ivanović "ubijen na pravdi boga". Prema njegovim rečima "Ispada da je Ivanović bio bezbedniji u pritvoru nego na slobodi". "Jedino je važno da se otkrije ko stoji iza ubistva...ako...

Detaljnije >>