Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

Rasim Ljajić je rođen u Novom Pazaru 28. januara 1964. godine.
U rodnom gradu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a onda je završio Medicinski fakultet u Sarajevu.
Po obrazovanju je doktor medicine, javnu funkciju koju obavlja jeste ministar i potpredsednik Vlade republike Srbije. Obavljao je više funkcija, bio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacije.

Predsednik je Socijaldemokratske partije. Od 1989. godine do 2000. godine radio je kao novinar za više dnevnih novina, kao i za nedeljne magazine. Pisao je kolumne za sarajevski časopis muslimanski glas i prištinski zeri. Na studijama je upoznao Aliju Izetbegovića osnivača i tadašnjeg predsednika stranke Demokratske akcije SDA koji mu je tražio da u Raškoj kako je oni zovu Sandžakom formira isto SDA. Rasim nije u tome uspeo ali je našao pravog čoveka koji može da obavlja tu poziciju Sulejmana Ugljanina.

U politiku je zakoračio 1990. godine kada je izabran za sekretara stranke demokratske akcije Sandžaka. Od 1994. godine je predsednik koalicije Sandžak koja je 2000. godine promenila naziv u Sandžačku demokratsku partiju. U decembru 2009. godine osnovao je Socijaldemokratsku partiju Srbije čiji je predsednik. Posle petooktobarskih promena izabran je za ministra za nacionalne i etničke zajednice u Vladi SRJ, a obavljao je i dužnost potpredsednika Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Marta 2003. godine izabran je za ministra za ljudska i manjinska prava u savetu ministara Scg. Od 2003. godine do 2006. godine je obavljao dužnost kopredsednika Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju sa arapskim zemljama.

Od jula 2004. godine predsednik je Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom, a od jula 2006. godine koordinator je za sprovođenje akcionog plana za završetak saradnje sa tribunalom. Zbog neuspeha u potrazi za generalom Ratkom Mladićem dao je ostavku na to mesto krajem 2009. godine. Od 2008. godine do 2012. godine obavljao je funkciju ministra za rad i socijalna pitanja. Posle izbijanja krize na jugu Srbije, u decembru 2000. godine obavljao je funkciju potpredsednika koordinacionog tela za jug Srbije gde je učestvovao u rešavanju sukoba i nalaženju rešenja, kao i smirivanje tenzija.

U avgustu 2001. godine postavljen je za potpredsednika koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Nakon potpisivanja Beogradskog sporazuma marta 2003. godine izabran je za ministra za ljudska prava kao i za prava manjina, gde je učestvovao u važnim debatama i donošenju zakona za pomoć ugroženim licima. Od jula 2004. godine predsednik je nacionalnog saveta za saradnju sa MKTJ, a od jula 2006. godine postao je koordinator za sprovođenje akcionog plana za završetak saradnje sa MKTJ. Na izborima 2012. godine njegova stranka je nastupala na listi demokratske stranke, ali je prilikom formiranja vlade podržao koaliciju SNS-SPS-URS i postao potpredsednik Vlade i ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija.
Na izborima marta 2014. godine SDPS je nastupio zajedno u koaliciji sa SNS i pobedio na izborima.
Na funkciji ministra za telekomunikacije ostao je do aprila 2016. godine a bio je izabran na sednici skupštine Srbije 27. aprila 2014. godine. Nova odluka njegovog ministarstva jeste da 2017. godine ministarstvo turizma obezbedi sredstva za podelu 60.000 vaučera za odmor u Srbiji. Biće omogućen odmor penzionerima, zaposlenima čija primanja prelaze 60.000 dinara, licima koja imaju pravo na dodatak, kao i ratni i vojni invalidi. Služi se engleskim i ruskim jezikom. Oženjen je i otac dvoje dece. Uživa u fudbalu, veliki je ljubitelj ovog sporta i rado prati utakmice.

Nedeljnik Vreme proglasio ga je za ličnost godine 2004. godine, a Evropski pokret u Srbiji dodelio mu je priznanje Najevropljanin za oblast politike u 2005. godini, dok je u anketi agencije Pragma 2006. godine izabran za najkomunikativnijeg političara.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Rasim Ljajić: Podele u opoziciji motivisane borbom za liderstvo u tom bloku

Rasim Ljajić: Podele u opoziciji motivisane borbom za liderstvo u tom bloku

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić rekao je danas da koalicija "Aleksandar Vučić – Beograd sutra" ne treba da...

Izvor: Danas, 25.Apr.2024, 16:03

Detaljnije >>

Ljajić i Šešelj – „narko-diler“ je „zločincu“ koalicioni partner

„Ovo je jedna od onih situacija koje liče na priču o psu i čoveku, jer kada pas ujede čoveka, vi ne možete da mu odgovorite tako što ćete ga ujesti. Apsurdno je da pravosnažno osuđeni ratni zločinac optužuje mene, koji za svoje 54 godine života nemam čak ni prijavu za saobraćajni prekršaj“. Na ovaj način je predsednik SDPS Rasim Ljajić reagovao kada ga je pre nekoliko godina...

Izvor: Istinomer.rs, 20.Apr.2024, 17:42

Detaljnije >>

Ljajić osudio divljanje kamionima za Bajram, vlasnici kamiona će biti kažnjeni (VIDEO)

Ljajić osudio divljanje kamionima za Bajram, vlasnici kamiona će biti kažnjeni (VIDEO)

Predsjednik SDPS-a Rasim Ljajić osudio je kaže ističe “divljanje sa kamionima” u Novom Pazaru uoči Bajrama i poručio da se stranka mora boriti protiv takvih pojava. On je kazao da će vlasnici kamiona će biti kažnjeni. “Moramo uvijek da dižemo glas protiv svih anomalija, protiv divljanja ovim kamionima, da osudimo, ne zanima me ko je prvi počeo. Imam mnogo godina staža u politici, devdesetih šta je bilo, zbog izjava pojedinih ljudi mi smo imali tenkove oko Pazara. I šta se desilo?..

Izvor: SandzakPress.net, 17.Apr.2024, 14:36

Detaljnije >>

Ispovijest Rasima Ljajića: Još se nisam oporavio od Brankove smrti

Dvije godine su prošle od stravičnog udesa u kom je teško povrijeđen Rasim Ljajić, predsjednik SDPS i nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije.

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Apr.2024, 21:05

Detaljnije >>

SUMA SE POHVALIO LEPIM VESTIMA PRED DUEL SA PARTIZANOM: ‘Hvala mom predsedniku!’ (FOTO)

Stranac manje u timu kraj Jošanice. Fudbaler Novo Pazara, Sejduba Suma se na svom Instagram profilu pohvalio srpski pasošem. On se zahvalio predsedniku kluba, Rasimu Ljajiću.  -Hvala mom predsedniku Rasimu Ljajiću – istakao je Suma. To znači da će...

Izvor: HotSport.rs, 06.Apr.2024, 12:46

Detaljnije >>

Ljajić: Predstojeći beogradski izbori važni za političku stabilnost i infrastrukturne projekte

Lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić rekao je danas da su predstojeći beogradski izbori važni da bi se "obezbedila politička...

Izvor: Danas, 10.Mar.2024, 18:28

Detaljnije >>

NOVE FUNKCIJE: Maja Gojković viđena za potpuno drugačiju poziciju, a evo na šta može da računa Rasim Ljajić

NOVE FUNKCIJE: Maja Gojković viđena za potpuno drugačiju poziciju, a evo na šta može da računa Rasim Ljajić

Trenutak kada će Srbija saznati ime mandatara i sastav kabineta u Nemanjonoj 11 se približava, a poznavaoci...

Izvor: Kurir, 06.Mar.2024, 10:49

Detaljnije >>