Dejanović: Vlada će trajati pun mandat i pored velikih izazova

Izvor: Politika, 30.Sep.2012, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanović: Vlada će trajati pun mandat i pored velikih izazova

BEOGRAD – Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović uverena je da će vlada premijera Ivice Dačića trajati pun mandat, iako su pred njom veći izazovi, problemi i zadaci nego pred bilo kojom prethodnom vladom.

„Očekujem da će zbog ozbiljnosti koju ispoljavaju ministri i pre svega rukovodstvo, s premijerom na čelu, ova vlada imati pun mandat. To je potrebno građanima Srbije”, rekla je Đukić Dejanović.

Među izazovima koji stoje pred Dačićevim kabinetom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << apostrofirala je dobijanje datuma pregovora za članstvo Srbije u EU, rešavanje pitanja Kosova i tešku ekonomsku situaciju.

Ocenjujući u intervjuu Tanjugu aktuelnu vladu u nekim segmentima kao vladu kontinutiteta, ministarka zdravlja je ukazala da je u drugim to vlada potpuno novih i mnogo energičnijih poteza, posebno kada su na dnevnom redu ekonomska i pitanja koja se direktno tiču poboljšanja života građana.

Đukić Dejanović je podsetila da očekivanja da će vlada biti uspešna nisu bila velika, a pošto nije imala ni preveliku podršku nije bila omiljena vlada, nego vlada sticaja okolnosti.

Kakva je Srbija, takva je vlada, dodala je ministarka i istakla da će vlada na postavljenim ciljevima raditi veoma ozbiljno, a jedna od tih ciljeva je evropski put.

Prema njenim rečima, vreme za početak pregovora očigledno je sledeća godina.

„Ništa ova vlada neće raditi protiv tog puta, jer je interes građana i opšte raspoloženje da taj put treba slediti zbog standardizacije i ponašanja i privrednog života, kao načina da prevazićemo ekonomsku krizu”, rekla je Đukić Dejanović.

Na pitanje da li je sadašnja vlada pod lupom javnosti više nego prothodne, odgovorila je potvrdno, ali odmah iznela i lični stav da je to dobro za vladu i da građani treba da kritikuju ministre.

Tendenciozne kritike onih koji ne sačekaju ni 100 dana rada vlade, a već vide krupne promašaje, nisu u skladu sa kritikama koje su pretile neke prethodne vlade, smatra Đukić Dejanović.

Ona je ukazala da postoje i oni koji su ranije bili među najglasnijima da ministre treba pitati šta su uradili tek posle 100 dana rada, a sada su posle sedam dana već imali crne prognoze za aktuelnu vladu.

Prema njenim rečima, saradnja prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića i Dačića, kao i Mlađana Dinkića, političkih lidera stranaka koje čine vladu, vrlo je bitna i prethodi sednicama.

„Ne bih se složla s pojedinim stavovima da vlada ima nekakav autistični stil rada i da svaki minsitar radi za sebe, pre svega, zbog saradnje sa ministrima Dinkcihem, Rasimom Ljajićem, Vericom Kalanaović, sa onima sa kojima sam imala jako dobru saradnju po pitanjima koja su meni bila bitna”, zaključila je tu temu ministarka zdravlja.

Od sutra počinje plaćanje lekara po učinku

Kapitaciona formula u zdravstvu, koja podrazumeva plaćanje lekara po učinku u domovima zdravlja, počeće da se primenjuje od sutra, 1. oktobra.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da će se njena praktična primena videti u novembru, kad će se isplatiti oktobarske plate zaposlenim zdravstvenim radnicima.

Osnov, odnosno standard za primenu te formule imaće svaka ustanova pojedinačno, a cilj je da primenom kapitacione formule niko ne bude kažnjen i da ne dobije manju platu, navela je ministarka zdravlja.

Ona je ukazala da će oni koji rade nešto bolje moći da zarade i više od osnovne plate.

Znači da lekari koji se posvećuju svom pacijentu, koji ga pregledaju i leče, a ne šalju ga bez raloga na sekundarni i tercijerni nivo zdravstve zaštite, kao i zdravstveno osoblje koje radi sa njima, trebalo bi da budu stimulisani, rekla je Dejanović.

Tanjug

objavljeno: 30/09/2012
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Kandidatura Srbije,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.