Dačić u Moskvi: Rusija je uvek na strani Srbije

Izvor: RTS, 20.Dec.2019, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić u Moskvi: Rusija je uvek na strani Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Rusija uvek na strani Srbije i da joj pruža podršku na velikim međunarodnim forumima, dodajući da je ta podrška bitna za odbranu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta.
Ivica Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je to izjavio novinarima u Moskvi nakon susreta sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim i potpredsednikom ruske vlade Jurijem Borisovim, sa kojima se sastao u okviru Mešovitog komiteta za saradnju Srbije i Rusije, i istakao da je ta podrška Rusije i danas potvrđena.

"Na sastanku sa Lavrovom analizirali smo naše odnose i još jednom istakli da su naši politički odnosi na visokom nivou, da je značajan bio susret dvojice predsednika, Vučića i Putina, u Sočiju, kao i da je bio potvrda našeg velikog prijateljstva", rekao je Dačić.
Šef srpske diplomatije kaže da je ruskog kolegu informisao o situaciji na KiM, o, kako dodaje, velikim problemima sa kojima se suočava srpski narod u južnoj srpskoj pokrajni, opstrukciji Prištine, a naročito ukazao na poslednje izjave prištinskih političara da "ukoliko Srbija ne prizna Kosovo da će izbiti rat".
"Sve to preti da destibilizuje situaciju na KiM, dijalog je u prekidu i on svakako neće biti nastavljen dok se ne ukinu takse", podvukao je Dačić.
Najavio je da će Srbija i Rusija nastaviti komunikaciju po pitanju KiM, koja je, kaže, za našu zemlju od posebnog značaja jer ta Rusija daje podršku Srbiji na svim međunarodnim forumima, uvek je na našoj strani, a to je, ističe, od vitalnog značaja za odbranu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta.
Dačić je najavio i da će Lavrov posetiti Srbiju na proleće iduće godine.

Naveo je i da je imao sastanak sa potpredsednikom ruske vlade Borisovim, sa kojim je, dodaje, dogovorio da se sledeća sednica Mešovitog komiteta održi početkom marta u Kazanju.
"To je predlog ruske strane, oni su posebno zainteresovani da se tom prilikom obiđe i veliki industrijski gigant koji je, između ostalog, zanteresovan za dislokaciju svojih proizvodnih pogona u Srbiju", rekao je Dačić.
Na sastanku je, kaže, ocenjeno da se ekonomski odnosi dve zemlje dobro razvijaju, dodajući da je spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Rusije prošle godine iznosila oko tri milijarde dolara.
"Za prvih devet ili deset meseci ove godine već smo skoro dostigli taj nivo, što znači da će obim spoljnotrgovinske razmene premašiti tu cifru i očekujemo da će biti za 10 odsto veći nego prošle godine, a cilj je da u narednim godinama dostignemo razmenu od četiri milijarde dolara", kazao je Dačić.
Navodi da je tema razgovora sa Borisovim bila i saradnja u oblasti energetike i kako teku pregovori između Rusije i Ukrajine, dodajući da je za Srbiju, dok se ne završi Turski tok, veoma važna trasa gasa koja prolazi kroz Ukrajinu, jer je za sada jedina koja vodi gas ka našoj zemlji.
"Vučić i Putin su o tome već razgovarali u Sočiju, srpski deo gasovoda je skoro 90 odsto završen, Bugarska je krenula da radi, a Jurij Borisov me je rekao da su ih Bugari izvestili da dnevno rade pet kilometara gasovoda, što znači da bi oni tokom sledeće godine mogli da završe njihov deo", rekao je Dačić.
Razgovarali su, kaže Dačić, i o projektima u oblasti infrastrukture, naročito železničke, poljoprivredi, i izrazili obostrano zadovoljstvo što je Srbija potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama Evroazijske unije.
"Veoma pozitivno smo ocenili razvoj naših ekonomskih odnosa i zaključili da se već sada pripremamo za sledeću sednicu Mešovitog komiteta kako bismo videli koji su to sledeći projekti koje možemo da radimo", naveo je šef srpske diplomatije.
Na konstataciju novinara da je u Rusiji sve manje naših radnika i na pitanje da li namerava da se sretne sa privrednicima Srbije koji tamo rade, kako bi ih oni detaljno upoznali sa problemima koje imaju, Dačić je odgovorio da ta tema nije nova i da je izneta na prošloj sendnici mešovitog Komiteta.
"Biće to razmatrano i na sledećoj sednici. Naša je ideja da bi trebalo da se potpiše određeni sporazum koji se toga tiče, da bi se rešilo pitanje rada naših radnika, kako ti ljudi ne bi imali problema. Uglavnom zbog neregulisnog statusa, oni nalaze često u problemu. Zainteresovan sam da čujem i mišljenje naših kompanija koje ovde rade, tako da bismo mogli tim povodom sledeći put da organizujemo sastanak", istakao je Dačić.
"Predlagao sam podelu pre Majera, Priština sve odbija"Ministar Dačić izjavio je da je još ranije predlagao podelu kao moguće rešenje kosovskog pitanja, ali je dodao da o svemu tome treba ozbiljno razgovarati u formatu koji o tome može da odlučuje.
Dačić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u Moskvi da prokomentariše jučerašnju izjavu bivšeg šefa CIA Stivena Majera, koji vidi rešenje Kosova i Metohije u podeli teritorije i da bi ta granica trebalo da bude na Ibru.
"Ja sam to odavno predlagao, to su sve bili moji predlozi. O tome svemu treba ozbiljno i kompetentno razgovarati. U formatu koji o tome može da odlučuje. Kako dijaloga trenutno nema, mislim da je bespredmetno sada iznositi ideje o kompromisu, sada kada druga strana nema. Čuli ste da oni ne prihvataju nikakve predloge, i da ukoliko mi ne priznamo Kosovo i Metohiju, da će izbiti rat. Smatram da se u takvim uslovima zaista ne može nikako pregovarati", istakao je Dačić.
On smatra, da Priština ne shvata da se njihova pozicija u međunarodnim odnosima veoma promenila, tako da je Srbija pojačala svoju poziciju.
"Aktivnosti predsednika Aleksandra Vučića na međunarodnoj sceni i brojni sastanci sa zvaničnicima, doprineli su mnogo većem razumevanju za Srbiju. Treba uzeti u obzir i da je 17 zemalja povuklo priznanje za nezavisnot Kosova i Metohije. Lavrov je i danas govorio javno na sastanku. On kaže da su na početku procesa Albanci govorili da ima 116 zemalja, a sada Albanija kaže da ima 98 zemalja koje priznaju Kosovo i Metohiju", rekao je Dačić.
On dodaje i da je taj broj neizvestan i da zemalja koje su priznale Kosovo i Metohiju ima mnogo manje.
"Situacija se mnogo promenila, oni to ne shvataju, misle da su i dalje miljenici međunarodne zajednice. Da bi se došlo do kompromisnog rešenja, na njih pritisk moraju da izvrše oni koji su ih stvorili", objasnio je Dačić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.